ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάσικος: Μη βιάζεστε για το θέμα των ευθυνών

Συστήνει υπομονή και όχι βιασύνη ο Υπουργός Εσωτερικών - Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολύ έντονος στο θέμα των ευθυνών για τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέα, δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ωστόσο συστήνει υπομονή και όχι βιασύνη. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία για τη βοήθεια με πτητικά μέσα, σημειώνοντας πως χωρίς αυτή θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτη η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χάσικος εξήγησε αρχικά πως για το θέμα των πυρκαγιών πλέον κάνουν δηλώσεις μόνο οι Υπουργοί και όχι στελέχη ή υπάλληλοι κρατικών Υπηρεσιών, και στόχος είναι να υπάρχει ένα κέντρο πληροφόρησης.

Ερωτηθείς πότε θα έρθει η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες, ο κ. Χάσικος συνέστησε υπομονή. “Μη βιάζεστε. Εγώ είμαι πολύ έντονος στο θέμα τούτο και ευτυχώς το σεβαστήκαμε σε κάποιο βαθμό όλοι μας, πλην μερικών εξαιρέσεων, γιατί ακριβώς θέλαμε να διαφυλάξουμε το ηθικό εκείνων των ανθρώπων που πολεμούσαν και αγωνίζονταν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, είπε.

Ιωνάς: Να διασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος

Νωρίτερα κατά την πρώτη ενημέρωση της Πέμπτης από το κέντρο συντονισμού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι «η εκτίμηση της κατάστασης μετά από τα όσα έχουν γίνει από τις χερσαίες δυνάμεις, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και μάλιστα παραμένει σε καλύτερα επίπεδα».

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι οδηγούμαστε σε πλήρη έλεγχο και ότι «έχουν αναλάβει δυναμεις της πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασων, της πολιτικής άμυνας και οι εθελοντές».

Στόχος των προσπαθειών τόνισε είναι να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας περιμετρικά. «Θα δημιουργηθούν αντιπυρινικές ζώνες σε συγκεκριμένες περιοχές. Η προσπάθεια είναι να διασφαλιστεί όσο γίνει ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης» πρόσθεσε.

Τμήμα Δασών: Αναδάσωση μέσω Σχεδίου Μεταπυρικής Διαχείρισης

Το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για αναδάσωση της καμένης περιοχής θα γίνει την περίοδο που αρχίζει τον Οκτώβρη και ζητεί όπως το κοινό σταματήσει άμεσα τις όποιες δεντροφυτεύσεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι ευαισθητοποιημένες ομάδες και άτομα θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στην αποκατάσταση και επαναφορά του τοπίου, μέσα από αναδασώσεις και άλλες δραστηριότητες που θα οργανωθούν κατά την επερχόμενη φυτευτική περίοδο, η οποία αρχίζει τον Οκτώβριο 2016 και λήγει τον Μάρτιο 2017.

Με αφορμή τις παρατηρούμενες δενδροφυτεύσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης από ευαισθητοποιημένα άτομα και ομάδες επισημαίνει ότι ως το αρμόδιο Τμήμα για τη διαχείριση του δασικού πλούτου, θα προχωρήσει άμεσα (εντός ενός μηνός) στην εκπόνηση Σχεδίου Μεταπυρικής Διαχείρισης της καμένης περιοχής, στο οποίο θα καθορίζονται μεταξύ άλλων, οι μέθοδοι αποκατάστασης, τα κατάλληλα είδη και προελεύσεις φυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση