ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με δόσεις η πληρωμή οφειλών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις

Μειώνεται και το ελάχιστο ποσό των δόσεων ανά μήνα και ανά κατηγορία οφειλής

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ομόφωνα ψήφισε νόμο που ρυθμίζει την πληρωμή οφειλών προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Με τη νέα νομοθεσία, οι δόσεις ρύθμισης οφειλών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις αυξάνονται από 48 που προνοούσε η τελευταία πρόταση του Υπουργείο Εργασίας, σε 54.

Ταυτόχρονα στο νόμο που ψηφίστηκε, μειώνεται το ελάχιστο ποσό των δόσεων ανά μήνα και ανά κατηγορία οφειλής σε €25 αντί €50 για οφειλές κάτω των €500, σε €50 αντί €75 για οφειλές μεταξύ €500 και €1.000 και σε €75 αντί €100 για οφειλές ύψους €1.000 και άνω.

Την ίδια ώρα το νέο κείμενο προβλέπει επέκταση της περιόδου αυτοδίκαιης ακύρωσης της ρύθμισης προς εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις από δύο μήνες σε τρεις.

Διευκρινίζεται επίσης, σύμφωνα με εισήγηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, ότι η πρώτη μηνιαία δόση θα καταβάλλεται το αργότερο μέχρι την τελευταία ημέρα του μηνός κατά τον οποίο ο οφειλέτης έχει υποβάλει τη δήλωση αποδοχής της ρύθμισης.

Ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το πνεύμα συναίνεσης που επέδειξαν. Ανέφερε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ υπέβαλε δύο προτάσεις νόμου (για ρύθμιση των οφειλών σε κοινωνικές ασφαλίσεις & ΦΠΑ), ήδη, όπως είπε το νομοσχέδιο της Κυβέρνηση για τις οφειλές ήταν στο γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία, ενώ υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις ότι παρόμοιο νομοσχέδιο επεξεργάζεται ο Έφορος Φορολογίας.

Ζούμε σε μια εποχή που χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε την αναγκαία ευαισθησία και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, είπε.

Τοποθετούμενος επίσης θετικά ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι για τη ρύθμιση του θέματος αυτού το κόμμα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, κατέθεσε προτάσεις, αναζήτησε συναινέσεις. «Θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα προς επίλυση του προβλήματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ασφαλώς υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης υπενθύμισε ότι το ΔΗΚΟ με δύο προτάσεις νόμου είχε προτείνει την αντιμετώπιση εδώ και κάποιους μήνες των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το ΦΠΑ.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι έγινε κατορθωτό να παραταθεί ο χρόνος για τις ευάλωτες ομάδες, λήπτες δημοσίου βοηθήματος και λήπτες ΕΕΕ, οι οποίοι θα έχουν ακόμη έξι μήνες παράταση για ένταξη στο σχέδιο. Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο αρχικός αριθμός δόσεων που προβλεπόταν, κατά τη συζήτηση στην προηγούμενη Βουλή, ήταν 36.

Ανέφερε επίσης ότι στην Επιτροπή έχει λεχθεί από πλευράς αρμοδίων ότι εντός Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η πρόταση για το ΦΠΑ.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και η Βουλευτής Άννα Θεολόγου τοποθετήθηκαν επίσης θετικά αλλά ζήτησαν όπως γίνει πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αφού, όπως σημείωσαν η κρίση δεν θα λήξει αύριο. Ας φανούμε επιμηθείς και ας προλάβουμε τις μελλοντικές περιπτώσεις τους επόμενους μήνες, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Και ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας τοποθετήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.

Θετική ψήφο δήλωσε και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι παρότι ο ίδιος έκανε σκέψεις για να καταθέσει τροπολογία που θα αυξάνει τον αριθμό των δόσεων, εντούτοις αποφάσισε να μην το πράξει σε μια ένδειξη καλής θέλησης.

Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και γι' αυτό θα τον ψηφίσουμε, ανέφερε και ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.

Η προηγούμενη Βουλή είχε ψηφίσει στις 14 Απριλίου την νομοθεσία, η οποία είχε αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 27 Απριλίου αφού ορισμένες από τις ρυθμίσεις είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από τη μία και από την άλλη θεωρήθηκε ότι η εφαρμογή της θα ήταν περίπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή. Νέο σχέδιο νόμου κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία με τη νέα Βουλή, λαμβάνοντας υπόψη τις επιφυλάξεις της Βουλής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση