ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΓΕ: Ο κλάδος δασοπυροσβεστών είναι υπό νομοθετικής ρύθμισης

Σε απάντηση προς τους Δασικούς υπάλληλους προέβη το Υπουργείο Γεωργίας

ΚΥΠΕ

Απαντήσεις στις θέσεις των δασικών υπαλλήλων περί υποβάθμισης του κλάδου δίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο αναγνωρίζει πως από το 2011 υπάρχει πράγματι η παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών η οποία προκύπτει από σχετική νομοθετική ρύθμιση, για να επισημάνει όμως ότι παρ’ όλα αυτά, το Τμήμα Δασών είναι ένα από τα Τμήματα που έχει επηρεαστεί λιγότερο από τη γενική αυτή παγοποίηση.

Υπενθυμίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 2 Αυγούστου 2013, αποφάσισε να προσλάβει όλους τους αποφοίτους του Δασικού Κολλεγίου για τα έτη 2013-15, που αριθμούν 23 άτομα, παρ' όλη τη νομοθετική παγοποίηση.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης αντιστράφηκε η απόφαση του 2012 για τερματισμό της απασχόλησης του συνόλου των δασοπυροσβεστών και του υπόλοιπου εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού.Σήμερα στο Τμήμα Δασών υπηρετούν 400 δασοπυροσβέστες και 330 άλλοι εποχικοί ωρομίσθιοι.

Επιπλέον, με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης, η απασχόληση των δασοπυροσβεστών και των υπολοίπων ωρομισθίων, από το 2015 έχει επεκταθεί από 6 σε 8 μήνες τον χρόνο σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, συνολικά στο Τμήμα Δασών υπηρετούν σήμερα:

240 Μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι (έναντι 249 το 2013)
46 Έκτακτοι Δημόσιοι Υπάλληλοι (έναντι 35 το 2013)
136 Τακτικοί Ωρομίσθιοι (έναντι 142 το 2013)
400 Δασοπυροσβέστες για 8 μήνες (έναντι 388 για 6 μήνες το 2013)
330 Γενικοί Εργάτες για 8 μήνες (έναντι 388 για 6 μήνες το 2013)

Όπως αναφέρεται, οι 46 Έκτακτοι Δασικοί Λειτουργοί οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στο Τμήμα Δασών είναι όλοι απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου, και εργάζονται κάτω από το ίδιο Σχέδιο Υπηρεσίας που ισχύει για τους Δασικούς Λειτουργούς, δηλαδή έχουν τα ιδία καθήκοντα και ευθύνες.

Αναφορικά με τον πυροσβεστικό στόλο σε οχήματα πυρόσβεσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Τμήμα Δασών, για αναπλήρωση των πεπαλαιωμένων πυροσβεστικών οχημάτων το 2015 εξασφάλισε οκτώ μικρά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το 2016 αγοράστηκαν 4 μεγάλα (παραλήφθηκαν τα δυο και αναμένεται η παράδοση των άλλων δυο). Σημειώνεται επίσης ότι στον προϋπολογισμό του 2017 έχει συμπεριληφθεί ποσό 570.000 ευρώ για την αγορά 10 μικρών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και για προκαταβολή για την αγορά 6 μεγάλων.

Παράλληλα το Υπουργείο σημειώνει πως η στελέχωση της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν προσληφθεί 2 πιλότοι και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο (ΕΔΥ και Συμβουλευτική Επιτροπή) η πρόσληψη δυο μηχανικών αεροσκαφών. Προκειμένου να καλυφτούν οι τρέχουσες ανάγκες, το Τμήμα Δασών μισθώνει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα από δυο πιλότους και δυο μηχανικούς.

Σημειώνεται ακόμη πως η παρούσα κυβέρνηση ανέτρεψε ειλημμένη απόφαση για εκποίηση δύο ελικοπτέρων Bell της Αστυνομίας τα οποία έχουν συντηρηθεί και αναβαθμιστεί και έχουν ενισχύσει τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Υπερωρίες δασοπυροσβεστών

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις υπερωριών για την επιφυλακή, κατά το 2013 είχαν δαπανηθεί 220.000 ευρώ. Έχοντας υπόψη το ποσό αυτό, η παρούσα κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει235.000 ευρώ για το 2016.Σε σχέση με την εργασία για κατάσβεση πυρκαγιών το Κράτος αποζημιώνει πλήρως την εργασία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Για το Δασικό Κολλέγιο, το Υπουργείο υπενθυμίζει πως η προηγουμένη κυβέρνηση στις 20-2-2013 αποφάσισε τη “μη πρόσληψη νέων σπουδαστών”, προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Κολλεγίου την 1η Ιουλίου 2015, αποφάσισε τη μετεξέλιξή του σε Εκπαιδευτικό Κέντρο για θέματα Δασών και Περιβάλλοντος και αναμένει την τελική εισήγηση του Τμήματος Δασών.

Όσον αφορά τις στολές ασφαλείας για σκοπούς πυρόσβεσης αυτές εξακολουθούν να παρέχονται ανελλιπώς. Στην ένδυση του στολοφόρου προσωπικού υπήρξε μείωση στο παρελθόν αλλά τονίζεται ότι από το 2016 και μετά έχει επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Συγκεκριμένα το 2016 προβλέπεται ποσό τάξης των 136.000 ευρώ ενώ για το 2017 προβλέπεται ποσό των 149.000 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι ως γνωστό η δημιουργία, η κατάργηση, η παγοποιηση και η αποπαγοποίηση θέσεων πραγματοποιείται με νόμο που η Βουλή εγκρίνει και όχι με αυθαίρετη απόφαση κάποιου Υπουργού ή κάποιου Υπουργείου.

«Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν συνεχώς νέες ανάγκες και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Κράτους το Υπουργείο έχει πρόσφατα προωθήσει τη σταδιακή αποπαγοποίηση θέσεων σε όλες τις βαθμίδες ανέλιξης του Τμήματος Δασών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X