ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:06
 

Αναβολή στην υπόθεση του αεροπειρατή Σεϊφ Ελτίν

Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πιθανός μάρτυρας υπεράσπισης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αναβολή και συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας στις 22 Ιουλίου, στις 9.00, στην αίτηση έκδοσης του Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά στην Αίγυπτο, για τη διάπραξη της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016, έδωσε η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Δώνα Κωνσταντίνου, αποδεχόμενη μερικώς το αίτημα της υπεράσπισης του εκζητουμένου για ένα μήνα αναβολή, ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσίαση μαρτυρίας υπεράσπισης από εμπειρογνώμονα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη δικάσιμο της 5ης Ιουλίου ο δικηγόρος του εκζητουμένου, Ροβέρτος Βραχίμης αιτήθηκε ένα μήνα αναβολή για να μπορέσει να εντοπίσει εμπειρογνώμονα επί του θέματος του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αιτούσα χώρα, ο οποίος να ετοιμάσει και σχετική προς το Δικαστήριο έκθεση.

Υποβάλλοντας το αίτημα του στο Δικαστήριο, ο κ. Βραχίμης είπε ότι άτομα που διαβιούν στην Αίγυπτο δεν προτίθενται να έρθουν να μαρτυρήσουν εναντίον της χώρας στην οποία διαμένουν καθώς εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αίγυπτο.

Είπε επίσης στο Δικαστήριο ότι αναμένει απαντήσεις στο αίτημα που υπέβαλε για εκθέσεις, στους διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς Human Rights Watch και Διεθνή Αμνηστία και το περιφερειακό δίκτυο Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN).

Ανέφερε επίσης ότι πιθανότερος μάρτυρας υπεράσπισης του εκζητουμένου είναι η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Ελένη Λοϊζίδου δεν έφερε ένσταση στο αίτημα του δικηγόρου του εκζητουμένου αφήνοντας το θέμα στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου.

Η Δικαστής αφού ανέφερε πως ήδη δόθηκαν 10 ημέρες και υπό κανονικές περιστάσεις το αίτημα για περαιτέρω αναβολή θα απορρίπτετο, πρόσθεσε πως επειδή η μοναδική υπεράσπιση που προέταξε ενώπιον του Δικαστηρίου ο εκζητούμενος, ο οποίος δεν αρνήθηκε τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία εκζητείται, είναι πως αν εκδοθεί στην Αίγυπτο θα διωχθεί πολιτικά, το Δικαστήριο δεν θα του αποστερήσει τη μόνη υπεράσπιση και με απροθυμία θα δώσει αναβολή μέχρι την 22α Ιουλίου και όχι ένα μήνα όπως αιτήθηκε ο δικηγόρος του εκζητουμένου.

Ενόψει της πρόθεσης του Δικαστηρίου να τηρήσει το άρθρο που διαλαμβάνει ότι οι υποθέσεις πρέπει να εκδικάζονται το συντομότερο δυνατό, η Δικαστής, είπε πως θα διακόψει την άδεια της προκειμένου να συνέλθει το Δικαστήριο σε συνεδρία την 22α Ιουλίου.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του εκζητουμένου Human Right Watch και Διεθνής Αμνηστείας στο αίτημα του εκζητουμένου να παραστούν και να δώσουν μαρτυρία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Αίγυπτο, απάντησαν ότι μπορούν να εκδώσουν legal opinion και ότι μέλη τους παρουσιάζονται σε δικαστήρια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση