ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φεύγει περήφανη από το τιμόνι του ΚΟΑ η Κλέα Παπαέλληνα

Aπολογισμό του Συμβουλίου του Οργανισμού 2014 – 2016

ΚΥΠΕ

Ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να καταστεί εργαλείο για μια καλύτερη κοινωνία, ανέφερε η Πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα παρουσιάζοντας τον απολογισμό του Συμβουλίου του Οργανισμού 2014 – 2016.

Η κ. Παπαέλληνα ανέφερε ότι κατά τους 30 μήνες της θητείας της πρόσφερε στο μέτρο των δυνατοτήτων της ό,τι μπορούσε για τον κυπριακό αθλητισμό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο του αθλητισμού. `Φεύγω με υπερηφάνεια για το έργο που επιτελέσαμε`, συμπλήρωσε, ευχαριστώντας τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΚΟΑ, το προσωπικό και τους συνεργάτες του Οργανισμού.

Στην ομιλία της, η κ. Παπαέλληνα ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την κάρτα φιλάθλου, καθώς υπάρχει η απόφαση της αναθεωρητικής αρχής προσφορών, με την οποία επιχειρείται συμμόρφωση, αλλά, σημείωσε ο διαγωνισμός συνεχίζεται.

Είπε επίσης ότι παραδόθηκε η μελέτη για τη νέα οργανωτική δομή του ΚΟΑ και αναμένεται η τελική έγκριση από τα όργανα του κράτους για να προχωρήσει η υλοποίηση.

Ο απολογισμός του έργου του ΚΟΑ έγινε στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ο οποίος σε χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε ότι η παρουσία του ΚΟΑ από το 1969 μέχρι τις ημέρες μας καταδεικνύει ότι ο Οργανισμός επιβίωσε δυσκολιών και χάραξε σταθερά ανοδική πορεία.

Προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός συνήψε στρατηγικές συμφωνίες για την ανάπτυξη του αθλητισμού, σημείωσε ότι είναι μείζονος σημασίας τα πρωτόκολλα συνεργασίας με οργανισμούς σε χώρες του εξωτερικού.

Σημείωσε επίσης ότι η δράση του Οργανισμού επεκτάθηκε πέραν των αθλητικών χώρων στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς όπως η πρόβλεψη της βίας στους αθλητικούς χώρους. Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε περαιτέρω ότι το Υπουργείο του αναγνωρίζει τη σημασία των προγραμμάτων του ΚΟΑ και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες του.

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι επί της θητείας του παρόντος – απερχόμενου ΔΣ ο ΚΟΑ ενισχύθηκε, διευρύνθηκε και αναβαθμίστηκε με τη μεθοδικότητα, τη δουλειά και το μεράκι της Διοίκησης επήλθε εξορθολογισμός στη λειτουργία του ΚΟΑ και έγινε καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Οργανισμού.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το έργο του ΔΣ κρίνεται πέρα για πέρα θετικό και έχει θέσει τις βάσεις για το επόμενο ΔΣ.

Η κ. Παπαέλληνα αφού αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας, τις κύριες δράσεις και την πολιτική φιλοσοφία με την οποία λειτούργησε το ΔΣ, είπε πως ο βασικότερος στόχος ήταν η αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων.

Αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ήταν η μείωση της κρατικής χορηγίας και η αύξηση των ανελαστικών δαπανών, είπε πως μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού δαπανήθηκε για το κόστος των δανείων.

Χωρίς αύξηση στον προϋπολογισμό και με στοχευμένες ανακατανομές οι χορηγίες προς τις ομοσπονδίες για το 2016 είναι 11,5 εκ, ευρώ το 2016.

Συνεχίζοντας είπε ακόμα ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού το 2014 έφθασε το 97%, το 2015 ήταν κοντά στο 100% και για το 2016 είναι στο 34 %. Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 κατατέθηκε ήδη στο Υπουργείο Παιδείας.

Η κ. Παπαέλληνα επεσήμανε ότι ο Οργανισμός με τον προϋπολογισμό που έχει δεν μπορεί να υλοποιήσει και να δει θετικά όλα τα αιτήματα για χορηγίες.

Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ ανέφερε ακόμα ότι ο ΚΟΑ έχει εφαρμόσει συγκεκριμένο πρόγραμμα ελέγχου στη διαχείριση των χορηγιών από τις ομοσπονδίες και είπε πως το μήνυμα που εξάγεται από αυτούς είναι ότι υπήρξε μεγάλη βελτίωση και φάνηκε η ανάγκη τεχνοοικονομικής στήριξης των ομοσπονδιών.

Η κ. Παπαέλληνα ανέφερε ότι η Εκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι βελτιωμένη και αποτυπώνεται σε αυτή η προσπάθεια για ορθολογιστική διαχείριση των πόρων.

Ανέφερε ακόμα πως υπάρχει ελεγχόμενη υπέρβαση του προϋπολογισμού η οποία είναι τεχνητή και αφορά κυρίως ποσά που δόθηκαν σε προσφυγικά σωματεία.

Περαιτέρω είπε πως στον Προϋπολογισμό του 2016 περιλήφθηκε κονδύλι 700.000 και 1,9 εκ. στον προϋπολογισμό του 2017 για τη συντήρηση του Τσιρείου καθώς πρώτο μέλημα του ΚΟΑ είναι η ασφάλεια.

Συνεχίζοντας ανέφερε επίσης ότι για κολυμβητήριο Λευκωσίας, υπάρχει διαδικασία αγοράς ηλεκτρονικού πίνακα για να μπορεί να φιλοξενεί αγώνες.

Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά επιβλήθηκαν τέλη στα δελτία υγείας και με επανεπένδυση συνέβαλαν στην αύξηση των γιατρών και την ταχύτερη αξιολόγηση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία αθληατρικής.

Η Πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε πως η Κύπρος είναι πρώτη χώρα που εφάρμοσε το young athletes για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενω σημείωσε και τη συνεργασία του ΚΟΑ με το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα.

Είπε ακόμη ότι εμπλουτίστηκαν τα προγράμματα στις Κεντρικές Φυλακές και σύντομα θα τελεστούν τα εγκαίνια επτά γυμναστηρίων και διευκρίνισε ότι τα προγράμματα μέχρι τώρα ήταν μόνο για τα σώματα ασφαλείας και μόνο για άνδρες, αλλά έχουν εμπλουτιστεί.

Ειδική αναφορά ΄έκανε και στο μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι στο σημείο που έχει φτάσει ο αθλητισμός χωρίς έρευνα και επιστημονική γνώση δεν μπορεί να προχωρήσει, λέγοντας ότι η συνεργασία ανοίγει πόρτες για τον ΚΟΑ.

Η κ. Παπαέλληνα είπε επίσης ότι ο ΑΓΟ είναι παντού, κατάφερε να εδραιωθεί στην κοινωνία και αποτελεί το κορυφαίο πρόγραμμα του ΚΟΑ.

Σημείωσε περαιτέρω ότι ο εθελοντισμός και ο αθλητισμός είναι τα μεγαλύτερα κινήματα στον κόσμο και αναφέρθηκε στις δράσεις του ΚΟΑ για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση