ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρέμασαν τον γ.γ. του ΟΗΕ στα χαρουπόδενδρα

Παραπλάνησαν τον Μπαν Κι Μουν, ο οποίος ανακοίνωσε το άνοιγμα αρχείων των Η.Ε.

Γράφαμε την περασμένη Κυριακή στο ρεπορτάζ με τίτλο «Κρύβει στοιχεία για τους αγνοούμενους ο Αρνί», ότι το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ανρί Πιέρ Αρνί, κατακρατεί έκθεση με πληροφορίες από έρευνα στα αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που έγινε το 2003 από την εντεταλμένη του ΟΗΕ Ανίτα Γκρέιβς και η οποία έρευνα βρίσκεται έκτοτε στο Γραφείο του Τρίτου Μέλους στο Λήδρα Πάλας.

Η αλληλογραφία με Αρνί

Ο κ. Ανρί Πιέρ Αρνί αντέδρασε στο δημοσίευμα με ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τον γράφοντα, το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Ιουλίου, 2016, στο οποίο σημειώνονταν τα παρακάτω: «Αγαπητέ κύριε, αναφέρομαι στο άρθρο σας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, 10 Ιουνίου, 2016 στην “Καθημερινή”.

Στο κομμάτι σας ισχυρίζεστε ότι έχω παρακρατήσει πληροφορίες από αρχεία του ΟΗΕ, που μπορεί να σχετίζονται με την αναζήτηση αγνοουμένων προσώπων στην Κύπρο. Αυτό είναι εκ των γεγονότων λανθασμένο. Οι αρχικές προσπάθειες για την εξέταση των αρχείων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφορικά με πληροφορίες που έχουν σχέση με τη ΔΕΑ έλαβαν χώρα από το 2001 μέχρι το 2003, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Για τα επόμενα 11 χρόνια το θέμα των αρχείων δεν εξετάστηκε από τη ΔΕΑ. Δεν ήταν παρά μόνο το 2014 όταν το θέμα ετέθη ξανά. Ενώ δεν μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση στο πλαίσιο της ΔΕΑ για ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα τα σχετικά αρχεία των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της περιόδου 1963-1974, αποφάσισα μονομερώς να ζητήσω επίσημη εξουσιοδότηση από τη ΔΕΑ για να αποκτήσω πρόσβαση σε πληροφορίες που περιέχονται σε αρχεία των Η.Ε. Τον Φεβρουάριο του 2016, στην έδρα των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά, εξουσιοδοτήθηκα να μοιραστώ με τα άλλα δύο μέλη της ΔΕΑ σχετικές πληροφορίες που περιέχονται στα αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που βρίσκονται αποθηκευμένα στη Λευκωσία, και καθόρισε και σχετική διαδικασία για να γίνει αυτό. Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα επεκταθεί και στα αρχεία των Η.Ε. που είναι αποθηκευμένα στη Νέα Υόρκη. Την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να παράσχει πρόσβαση σε όλα τα σχετικά αρχεία, διαβίβασε προσωπικά, στα τρία Μέλη της ΔΕΑ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους την 1η Ιουνίου 2016 στη Νέα Υόρκη. Παραμένω στη διάθεσή σας για να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον, άρθρα σχετικά με τη ΔΕΑ θα αντανακλούν ορθώς τα γεγονότα. Με φιλικούς χαιρετισμούς, Πολ Ανρί Αρνί/Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ».

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Αρνί, ο γράφων απάντησε την Τρίτη, 12 Ιουλίου ως εξής: «Αγαπητέ κ. Αρνί, η επικοινωνία σας μαζί μου ήταν για μένα μεγάλη έκπληξη και ταυτόχρονα ικανοποίηση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως δημοσιογράφος, πρόθεσή μου αλλά και modus operandi μου είναι να παρέχω στους αναγνώστες μου και στο κοινό ακριβή και τεκμηριωμένη οπτική γεγονότων κοινωνικής σημαντικότητας. Φυσικά, αν το άρθρο μου (10/7/2016) στο οποίο αναφέρεστε, είναι εκ των γεγονότων λανθασμένο, όπως δηλώνετε, είμαι βέβαιος ότι θα είστε πρόθυμος να μου παραθέσετε τα σωστά γεγονότα, ώστε να αποκαταστήσω την αδικία που ακουσίως σας προκάλεσα. Προς τούτο, ευγενώς παρακαλώ όπως μου παράσχετε τις ακόλουθες πληροφορίες :

1. Πότε η Ανίτα Γκρέιβς, την οποία είχα συναντήσει στο παρελθόν, άρχισε και ολοκλήρωσε την έρευνά της και υπό ποίου τις οδηγίες και την εξουσιοδότηση;

2. Πότε το αποτέλεσμα της έρευνας της Ανίτα Γκρέιβς παρεδόθη στο γραφείο του Τρίτου Μέλους;

3. Όταν αναλάβατε, ως Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ (σ.σ. ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2013), γνωρίζατε την ύπαρξη της έρευνας της Ανίτα Γκρέιβς στο Γραφείο σας ή, εναλλακτικά, πότε για πρώτη φορά λάβατε γνώση της ύπαρξης των φακέλων (της έρευνας) στο Γραφείο σας ;

4. Όταν λάβατε γνώση της ύπαρξης των φακέλων στο Γραφείο σας, ενημερώσατε σχετικά τους συναδέλφους σας (στη ΔΕΑ) και αν ναι, πότε;

5. Έχω πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές εντός των Η.Ε. ότι το αποτέλεσμα της έρευνας της Ανίτα Γκρέιβς παρεδόθη στο Γραφείο σας γύρω στο 2003 προκειμένου να μοιραστεί και να αξιολογηθεί από τα Μέλη της ΔΕΑ, στο πλαίσιο της εκτέλεσης της εντολής τους. Μπορώ, παρακαλώ, να έχω τα σχόλιά σας;

6. Ως δημοσιογράφος, διερωτώμαι γιατί το Γραφείο του Τρίτου Μέλους, που διορίζεται από τον γενικό γραμματέα, δεν είχε αναλάβει πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της εντολής σας, για να εντοπίσει και να αξιοποιήσει τα αρχεία με την ανάληψη των καθηκόντων σας; Αυτό αναφέρεται επίσης και στους προκατόχους σας, που υπηρέτησαν στην Κύπρο.

Η λεπτομερής απάντησή σας στα παραπάνω ερωτήματα θα με βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε στο επόμενό μου άρθρο να αντανακλώνται ορθώς τα γεγονότα. Θα σας είμαι πολύ ευγνώμων αν μπορέσω να έχω τις απαντήσεις σας μέχρι την προσεχή Πέμπτη, καθώς το άρθρο μου θα ετοιμαστεί την Παρασκευή και θα δημοσιευθεί την Κυριακή, 17 Ιουλίου, 2016. Με τους χαιρετισμούς μου, Ανδρέας Παράσχος».

ΟΥΝΦΙΚΥΠ Vs ΔΕΑ και ο παραπλανημένος γ.γ.

Απάντηση δεν λάβαμε στα ερωτήματα που θέσαμε στον κ. Αρνί, αν και ανεπισήμως πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκεται εν μέσω λεπτών διεργασιών και πιθανότατα να θεωρεί ότι η όποια απάντηση ενδεχομένως να επηρεάσει τέτοια προσπάθεια. Θα αναμένουμε ωστόσο ότι μία κάποια Πέμπτη, θα λάβουμε σχετική απάντηση. Ωστόσο, με αφορμή την αναφορά του κ. Αρνί στο ηλεκτρονικό του μήνυμα ότι, «Οι αρχικές προσπάθειες για την εξέταση των αρχείων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφορικά με πληροφορίες που έχουν σχέση με τη ΔΕΑ έλαβαν χώρα από το 2001 μέχρι το 2003, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν», επιθυμούμε να ενημερώσουμε τόσο τον κ. Αρνί όσο και τον γενικό γραμματέα των Η.Ε. κ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος πιθανόν να παραπλανήθηκε από υφισταμένους του, δηλώνοντας πριν από 47 μέρες την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ, «να παράσχει πρόσβαση σε όλα τα σχετικά αρχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη ΔΕΑ να συλλέξει πληροφορίες για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων», ότι αυτό έγινε από εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πριν ακριβώς από 13 χρόνια. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουλίου, 2003, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επιβεβαίωσε αυθημερόν πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του γράφοντα στην εφημερίδα «Πολίτης», ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατακρατεί στοιχεία για Ε/κ και Τ/κ αγνοουμένους και δήλωσε σχετικά ότι «η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών είχε ζητήσει επανειλημμένα τις πληροφορίες αυτές χωρίς αποτέλεσμα. Προσέθεσε δε ότι οι σχετικές παραστάσεις προς τα Η.Ε. συνεχίζονται. Ερωτηθείς δε από τον γράφοντα, «πως είναι δυνατόν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να μην ανταποκρίνεται σε ένα τέτοιο αίτημα, ο κ. Χρυσοστομίδης δεν δίστασε να θέσει τα Η.Ε. προ των ευθυνών τους, λέγοντας ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται υπό τη διοίκηση των Η.Ε. και οι αποφάσεις της είναι αποφάσεις των Η.Ε.». Αντιδρώντας στο δημοσίευμα και στη δήλωση Χρυσοστομίδη, επίσης αυθημερόν ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι δεν δίστασε να «πυροβολήσει» το τότε Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ Πιερ Κουμπεράν δηλώνοντας, «Η ΔΕΑ είναι η αρμόδια για αυτό το ζήτημα οργάνωση. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πάντοτε έθετε στη διάθεση της ΔΕΑ τα αρχεία και τα μητρώα της για να διευκολύνει το έργο της κατανοώντας τον πόθο των συγγενών των αγνοουμένων για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους. Τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Πιερ Κουμπεράν, υπό την ιδιότητά του ως γραμματέα της ΔΕΑ, διεξήγαγε διεξοδική έρευνα στα αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς τον σκοπό αυτό (σ.σ. η έρευνα της Ανίτα Γκρέιβς). Η σχετική έρευνα είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης, καθώς επίσης και ότι η έρευνα έχει προσφάτως ολοκληρωθεί. Έχει ετοιμαστεί τελική έκθεση, η οποία θα παραδοθεί στους εκπροσώπους των Ε/κ και των Τ/κ στη ΔΕΑ στο προσεχές μέλλον».

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση