ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναίνεση πολιτικών αρχηγών για ΓεΣΥ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κλίμα συναίνεσης επικράτησε στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για το ΓεΣΥ, την οποία έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις αρχηγών, υπήρξε συμφωνία σε πέντε βασικές αρχές που διέπουν το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Προηγούμενη Ενημέρωση

Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν για τις όποιες εξελίξεις μέχρι σήμερα, όσο αφορά το σχέδιο της αυτονόμησης, και ότι ενώπιον τους θα παρουσιαστούν οι αποφάσεις που η κυβέρνηση καλείται να πάρει. 


Από τη πλευρά του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις δικές του εισηγήσεις και κάποιες ανησυχίες ως προς τον σχεδιασμό της αυτονόμησης, όπως αυτός φαίνεται να διαμορφώνεται, μία μέρα πριν και την κρίσιμη συνάντηση. Χαρακτηριστικά, σημειώνει ο ΠΙΣ, ότι με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η Deloitte εκ μέρους του, διαφαίνεται ότι για να εφαρμοστεί ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας θα απαιτηθεί τουλάχιστον 12% - 13% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι δηλαδή υπερδιπλάσιο του υφισταμένου (6,5%).

Σύμφωνα και με δηλώσεις, εξάλλου, του γ.γ του ΚΕΒΕ Μάριου Τσακκή στην «Κ», είναι πάγια θέση του επιμελητηρίου ότι εν μέσω κρίσης, δεν είναι δυνατόν η οικονομία να αντέξει ένα ΓεΣΥ, αλλά επείγει η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ούτως ώστε με την έξοδο της Οικονομίας από την κρίση, να έχουν μπει οι σωστές βάσεις για την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου. Όμως είναι εκ των ων ουκ άνευ η δημιουργία ενός οργανισμού δημοσίου δικαίου, που θα είναι ιδιοκτήτης των νοσοκομείων και θα λειτουργεί ως επιχείρηση, η οποία θα οφείλει «όχι κατά ανάγκη να κάνει κέρδος, αλλά να μην κάνει ζημιά». 

Αυτή, όμως, δεν είναι και θέση που κατά ανάγκη συμμερίζεται η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ). Κληθείς να τοποθετηθεί, ο Σωτήρης Κούμας είπε στην «Κ» ότι «όλοι συμφωνούμε για την ανάγκη να αυτονομιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά δεν συμφωνούμε και στον ορισμό αυτής της αυτονόμησης». Κατά τον ίδιο, επιχειρείται η ήμι-κρατικοποίηση της δημόσιας Υγείας, γεγονός που τον προβληματίζει, όταν συγκρίνει τι έχει γίνει με προηγούμενους ήμι-κρατικούς οργανισμούς (Κυπριακές Αερογραμμές) και τι επιχειρείται να γίνει με υφιστάμενους (CYTA). Ο κ. Κούμας είπε επίσης, ότι η δημόσια υγεία εξυπηρετεί τομείς τους οποίους ο ιδιωτικός τομέας δεν θα άγγιζε, καθώς δεν θα ήταν κερδοφόρο για αυτόν. Με την ήμι-κρατικοποίηση της Υγείας όμως, συνέχισε, υπάρχει πάντα ο φόβος μετέπειτα πώλησης της, όταν θα είναι πλέον χρεοκοπημένη και με μηδαμινή αξία, με ολέθριες συνέπειες για ασθενείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X