ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ειδικοί επιστήμονες απαντούν στις δηλώσεις πρύτανη στην «Κ»

Κάνουν λόγο για ασάφειες του πρύτανη, τονίζοντας πως διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας

Newsroom K

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΚΟΡΔΗ

Η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016, τοποθετείται για τις δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη που έγιναν στην εφημερίδα «Καθημερινή», ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2016, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Πόρτα βλέπουν οι Ειδικοί Επιστήμονες». Το ρεπορτάζ είχε θέμα την έντονη αγωνία των ειδικών επιστημόνων για Κανονισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, βάσει του οποίου με την πάροδο πέντε ετών τερματίζεται η εργοδότησή τους και δεν τους επιτρέπεται στα επόμενα δύο έτη μετά την παύση τους να υποβάλουν αίτηση για επανεργοδότηση στο Πανεπιστήμιο στις συγκεκριμένες θέσεις.

Ειδικοί επιστήμονες σε δηλώσεις τους στην «Κ» έκαναν λόγο για έναν «απάνθρωπο» και «ρατσιστικό» κανονισμό, «ασαφή ως προς τη νομιμότητά του» και που «πλήττει την αριστεία της εκπαίδευσης». Ο πρόεδρος της ΔΕΔΕ μιλώντας στην «Κ», επιβεβαίωσε όσα δήλωσαν οι ειδικοί επιστήμονες, τονίζοντας το αίσθημα της απογοήτευσης και της αδικίας που τους διέπει και αναλύοντας στην «Κ» τις κινήσεις που έλαβε η Συντεχνία ζητώντας διευκρινίσεις από το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, η Συντεχνία απευθύνθηκε και σε νομικό σύμβουλο, στην προσπάθειά της να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις από το Πανεπιστήμιο, αλλά και με ξεκάθαρο αίτημα «το Συμβούλιο να παρέμβει ώστε να τύχει αναδρομικής τροποποίησης ο συγκεκριμένος κανονισμός», που «επηρεάζει αρνητικά τα εργασιακά δικαιώματα και παρεμποδίζει την υγιή, ποιοτική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου».

Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρύτανη, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του θέματος, οι δηλώσεις του οποίου περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα, ο πρύτανης στις δηλώσεις του ήταν ρητός και κατηγορηματικός, σχολιάζοντας πως «στόχος του Πανεπιστημίου είναι οι ίσες ευκαιρίες σε όλους». «Θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες, να δοκιμαστούν, για να μπορέσουν να προσθέσουν εμπειρία στο βιογραφικό τους» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι θέλει να υπενθυμίσει «στους ειδικούς επιστήμονες, που σήμερα βάζουν όρους, ότι πριν από μερικά χρόνια ήταν στην ίδια θέση με τους υπόλοιπους νέους ερευνητές».

Επισυνάπτουμε αυτούσιο το σημερινό (03/08/2016) Δελτίο Τύπου της ΔΕΔΕ, με τις τοποθετήσεις της Συντεχνίας επί των δηλώσεων του πρύτανη στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ:

 Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ)

 Δελτίο Τύπου - Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Απάντηση στις δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην εφημερίδα «Καθημερινή»


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (31/07/2016), επιχειρεί να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Ειδικών Επιστημόνων (Ε.Ε.) που προκάλεσε η τροποποίηση των κανόνων απασχόλησής τους με αναδρομική εφαρμογή (επιβολή χρονικού περιορισμού πέντε ετών στην εργοδότηση των Ε.Ε.). Στην προσπάθειά του αυτή, ο Πρύτανης υποπίπτει σε ασάφειες οι οποίες ενδέχεται να παραπλανήσουν. Κατά συνέπεια ως ΔΕΔΕ, επειδή πρόκειται για δημόσιο ζήτημα, θεωρούμε υποχρέωση μας να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Χριστοφίδη:

Ίσες ευκαιρίες – Αξιοκρατία

Η ΔΕΔΕ εκπροσωπεί τόσο τους έμπειρους όσο και τους νέους διδάκτορες (ακόμη και αυτούς/ές που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Ε.Ε.) καθώς βρισκόμαστε όλοι στον ίδιο παρονομαστή ανασφάλειας και περιστασιακής κακοπληρωμένης εργασίας. Ως εκ τούτου, ο χαρακτηρισμός των αντιδράσεων ως «εγωιστικές», εκτός από άκομψος, είναι και άτοπος. Πόσον μάλλον όταν ο παράλογος αυτός κανονισμός, που επιβλήθηκε από μια επιτροπή σε επίπεδο συμβουλίου χωρίς καμιά αιτιολόγηση, συνάντησε ήδη αντιδράσεις τμημάτων, ακόμα και κοσμητόρων που αντιλαμβάνονται τα ακαδημαϊκά προβλήματα που δημιουργούνται στην ομαλή λειτουργία διαφόρων προγραμμάτων σπουδών εξαιτίας αυτού.

Οι προσλήψεις των Ε.Ε. γίνονται στη βάση ετήσιας αξιολόγησης με ακαδημαϊκά κριτήρια. Πέραν από το ερευνητικό και διδακτικό έργο, αξιολογούνται και οι προοπτικές του/της κάθε υποψήφιου/ας. Σε πολλά τμήματα εφαρμόζεται, δηλαδή, ήδη ένα είδος ποσόστωσης μεταξύ παλαιών και νέων επιστημόνων. Πρόκειται για μια πρακτική την οποία ως ΔΕΔΕ χαιρετίζουμε ανεπιφύλακτα και μάλιστα προτείναμε και τη θεσμοθέτησή της, ακριβώς για να στηρίξουμε όλους τους νέους συναδέλφους που υπολείπονται ερευνητική και διδακτική εμπειρία ώστε να διεκδικήσουν θέσεις Ε.Ε., στα πλαίσια όμως της αξιοκρατίας και της διαφάνειας που οφείλει να υπηρετεί κάθε δημόσιος φορέας.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θεωρεί ότι μόνο με εκ των προτέρων αποκλεισμούς στη βάση μη ακαδημαϊκών κριτηρίων, μπορεί να δώσει «ίσες ευκαιρίες»… Ή μήπως τελικά ο στόχος δεν είναι άλλος από την εκδίωξη των «παλαιότερων» που μεσοπρόθεσμα μπορούν να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας; Μήπως μετά από τη μονομερή αποκοπή του μισθού αποκλειστικά των Ε.Ε. το 2015, η αφαίρεση του δικαιώματος αίτησης για θέση Ε.Ε. στα 5 χρόνια το 2016 να ερμηνευτεί ως μια 2η προσπάθεια καταστολήςοποιασδήποτε οργανωμένης συλλογικής δράσης των Ε.Ε. που ξεκίνησε για διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους;

Νέες θέσεις Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ)
Ο Πρύτανης στις δηλώσεις του επισήμανε ότι οι θέσεις των Ειδικών Επιστημόνων «δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ μόνιμες» και ότι οι Ε.Ε., μετά το πέρας των πέντε ετών, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για θέσεις Λεκτόρων και Επίκουρων. Πρόκειται για παραποίηση της πραγματικότητας εις διπλούν. Από τη μια δίνεται η εντύπωση ότι ως Ε.Ε. διεκδικούμε μονιμοποίηση κάτω από το υφιστάμενο καθεστώς και από την άλλη αφήνεται να νοηθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει μια πληθώρα θέσεων ΔΕΠ τις οποίες οι Ε.Ε. μπορούν να διεκδικήσουν.

Θα θέλαμε αρχικά να καθησυχάσουμε το ΠΚ ότι, ούτε εμείς, αλλά ούτε και κανένας επιστήμονας με αξιοπρέπεια, θα επιθυμούσε ποτέ να ερευνά και να διδάσκει επί μονίμου βάσεως κάτω από τέτοιες συνθήκες εργασίας (5 000 – 10 000 ετήσιο μισθό, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα όπως άδεια ασθενείας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ). Εξού και διεκδικούμε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Ε.Ε., ιδιαίτερα αυτών που διδάσκουν πολλά μαθήματα και καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Όσον αφορά τη δεύτερη ασάφεια, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο πολλαπλασιασμός των θέσεων ΔΕΠ είναι θεμελιώδης και πάγια θέση της ΔΕΔΕ. Αυτή τη στιγμή το 1/3 περίπου των ακαδημαϊκών του Πανεπιστήμιου Κύπρου αποτελείται από ωρομίσθιο προσωπικό. Οι θέσεις που προσφέρονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του ΠΚ που αύξησε σημαντικά την τελευταία δεκαετία τα προγράμματα σπουδών του. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση μιας ολόκληρης γενιάς επιστημόνων σε ωρομίσθιες θέσεις, της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία δεν πρόκειται ποτέ να εκλεγεί σε θέση ΔΕΠ, αν οι θέσεις αυτές συνεχίζουν να προσφέρονται με τον ίδιο ρυθμό και οι ανάγκες του ΠΚ συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από ωρομίσθιους.
Αξιοπρεπείς όρους εργασίας και ίσα δικαιώματα για ένα ψηλό επίπεδο έρευνας και σπουδών στον τόπο μας, αυτό διεκδικούμε αγαπητέ κύριε Πρύτανη!

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γρηγόρης Ιωάννου, τηλέφωνο: 99380819
Ιστιότοπος: http://www.dede.org.cy/
Facebook: https://www.facebook.com/cydede/

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση