ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

8 μέρες κράτηση για τον διακινητή μεταναστών στον Πύργο Τηλλυρίας

Η δικαστική διαδικασία διεξήχθη στο νοσοκομείο Πάφου, όπου νοσηλεύεται ο 37χρονος

ΚΥΠΕ

Την οκταήμερη κράτηση του 37χρονου φερόμενου ως διακινητή μεταναστών στον Πύργο Τηλλυρίας, διέταξε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας.

Η δικαστική διαδικασία για την έκδοση διατάγματος κράτησης, που ξεκίνησε λίγο πριν τις 13:00 , διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, αφού η κατάσταση της υγείας του 37χρονου Σύρου, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, δεν επέτρεπε μεταφορά του στο κτίριο του Δικαστηρίου.

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε πως εναντίον του 37χρονου εξετάζονται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνδρομής και βοήθειας σε απαγορευμένους μετανάστες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του λαθρεμπορίου μεταναστών δια θαλάσσης και το αδίκημα της μεταφοράς προσώπων δια της μη νόμιμης οδού, σε μη ασφαλή σκάφος .

Το δικαστήριο ανέφερε πως το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού λήφθηκαν μέχρι στιγμής 10 καταθέσεις και αναμένονται άλλες 20 από τις Επαρχίες Πάφου, Λευκωσίας και Λάρνακας.

Ο ύποπτος, είπε ο κ. Χριστοδούλου, δεν έχει ανακριθεί λόγω της κατάστασης της υγείας του, ενώ στην κατοχή του ενοπίστηκε μια άδεια παραμονής για την οποία οι ανακριτικές αρχές διεξάγουν έρευνες κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε στην κατοχή του 37χρονου.

Το δικαστήριο είπε πως για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμη επτά πρόσωπα. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, καθώς και τον οδηγό οχήματος τύπου Mercedes που έσπευσε για να τους μεταφέρει.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως υπάρχει μαρτυρία για την αποβίβαση από το σκάφος των 15 μεταναστών αλλά και ικανοποιητική μαρτυρία για τη σύνδεση του υπόπτου με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Πρόσθεσε πως τυχόν απόλυση του 37χρονου δυνατόν να επηρεάσει το ανακριτικό έργο.

Η εξεταστής της υπόθεσης Σόφη Ανδρέου, που υπηρετεί στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Μόρφου, αναφέρθηκε στα γεγονότα, λέγοντας πως ο 37χρονος φέρεται να είναι το πρόσωπο που συνεργάστηκε με τον Τούρκο διακινητή για τη μεταφορά στην Κύπρο 15 προσώπων από τη Συρία.

​Ο 37χρονος, είπε η εξεταστής, διαμένει στη Χλώρακα, ζει και εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές και φέρεται να είναι το πρόσωπο που μετέβη στην Ακτή των Πηγαινιών προκειμένου να παραλάβει τους μετανάστες που αποβίβασε ταχύπλοο σκάφος το οποίο αναχώρησε από τη Μερσίνα της Τουρκίας.

Ο φερόμενος ως διακινητής τραυματίστηκε, πέφτοντας από ύψος σε πετρώδη περιοχή στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν.

Η βάρκα που μετέφερε στους μετανάστες στις ακτές του Πύργου Τηλλυρίας και ο κυβερνήτης της δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν, όπως είπε στο δικαστήριο

Η κ. Ανδρέου είπε πως οι ανακριτικές αρχές εξετάζουν την άδεια παραμονής που εντοπίστηκε στην κατοχή του 37χρονου. Επίσης, αναμένεται να λάβουν καταθέσεις από τον ίδιο τον 37χρονο, από τα άτομα που επέβαιναν της βάρκας και από τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου.

Έρευνες επίσης, είπε, διεξάγονται και για τον εντοπισμό του οχήματος.

Η κατηγορούσα αρχή, που εκπροσωπήθηκε από τον δημόσιο κατήγορο Νεοκλή Νεοκλέους, ανέφερε πως το ανακριτικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και χαρακτήρισε δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας.

Συντρέχουν, είπε, όλες οι υποθέσεις που απαιτεί ο Νόμος, για την κράτηση του 37χρονου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 37χρονου, Δημητράκης Σαββίδης διερωτήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου γιατί οι ανακριτικές αρχές δεν έκαναν εξετάσεις για να διαφανεί σε ποιον ανήκει η άδεια παραμονής που εντοπίστηκε στην κατοχή του 37χρονου, λέγοντας πως η άδεια παραμονής ανήκει στη σύζυγο του.

Ο κ. Σαββίδης είπε μάλιστα πως δεν υπάρχει μαρτυρία που να δηλώνει ότι ο πελάτης του κρατούσε φανάρι. Είναι, είπε, ένα υποθετικό σενάριο που δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα.

Η Αστυνομία προχώρησε χθες στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίων πέντε συνολικά Σύρων μεταναστών, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Όπως διαπιστώθηκε, οι τέσσερις είναι απαγορευμένοι μετανάστες, ενώ το πέμπτο πρόσωπο φέρεται να είναι ο διακινητής των μεταναστών που έφτασαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης με πλοιάριο από την Τουρκία και αποπβιβάστηκαν μεταξύ Κάτω Πύργου και Μανσούρας.

Εναντίον των τεσσάρων απαγορευμένων μεταναστών καταχωρήθηκε υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, θα κατηγορηθούν και ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης τους. Η υπόθεση ορίστηκε για τις 17 Αυγούστου.

Από τις έρευνες της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης διαπιστώθηκε ότι είχαν απελαθεί στο παρελθόν από την Κύπρο όπου βρίσκονταν παράνομα.

Τέσσερις μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου και εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραμείνουν στην Κύπρο, υποβάλλοντας αίτηση πολιτικού ασύλου.

Όλοι οι επιβάτες του ταχύπλοου σκάφους κατέθεσαν στην Αστυνομία ότι πλήρωσαν δύο περίπου χιλιάδες δολάρια Αμερικής στους διακινητές προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Κύπρο.

Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Γιώργος Μεταξάς ανέφερε πως με επιστολή που απέστειλε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου ενημέρωσε τη δικαιοσύνη ότι ο 37χρονος εισήχθη χθες με συντριπτικό διαυποτροχαντρίδιο κάταγμα αριστερού μηριαίου και ακολούθως υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική επέμβαση και σταθεροποίηση των καταγμάτων με ολισθαίνοντα ύλο.

Εν συνεχεία ο 37χρονος, ανέφερε ο κ. Μεταξάς, μεταφέρθηκε στο ορθοπεδικό τμήμα του ΓΝ Πάφου για περαιτέρω νοσηλεία.

Επεσήμανε ακόμη πως τις επόμενες 5- 7 ημέρες είναι αδύνατη η μετακίνηση του και θα παρακολουθείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X