ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εστίες μόλυνσης εγκυμονούν κινδύνους

Το παλιό εργοστάσιο του Πήττα και ο υπαίθριος χώρος του ΡΙΚ πονοκεφαλιάζουν τους δήμους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εικόνες που δεν αρμόζουν σε πολιτισμένες χώρες, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της «Κ» στη Λευκωσία. Το παλιό εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Πήττας, το οποίο κάηκε από φωτιά πριν από δεκαεπτά χρόνια, βρίσκεται παρατημένο και έχει μετατραπεί σε εστία ρύπανσης με τρωκτικά και ερπετά. Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί και από τα διερχόμενα οχήματα, αφού τα απομεινάρια από το πρώην εργοστάσιο βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού. Σκουπίδια, πεταμένα παλιά μηχανήματα, μεταλλικές κατασκευές, αλλά και άχρηστα αντικείμενα βρίσκονται δίπλα από το εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο από τη φωτιά κτήριο, προκαλώντας αντιαισθητική εικόνα αφενός και αφετέρου, μετατρέποντας την περιοχή σε εστία μόλυνσης. Αν και οι δημότες των Λατσιών, κατά έναν τρόπο έμαθαν να ζουν με αυτό το θέαμα, σε δηλώσεις τους στην «Κ», έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του εργοστασίου, αλλά και τους φόβους τους για τυχόν κινδύνους που εγκυμονούν στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν, η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο και οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους και να καθαρίσουν τον χώρο από τις βρομιές και τις ακαθαρσίες. Το εργοστάσιο που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του δήμου Λατσιών, δεν επηρεάζει άμεσα τα σπίτια των δημοτών, ωστόσο οι κίνδυνοι που δημιουργούνται τους επηρεάζουν άμεσα. «Εδώ και χρόνια επικρατεί απαράδεκτη κατάσταση στο ετοιμόρροπο εργοστάσιο και ο δήμος αντί να κυνηγά τους ιδιοκτήτες του, κυνηγά εμάς τους απλούς δημότες» ανέφερε στην «Κ» κάτοικος της περιοχής. «Στον χώρο του εργοστασίου έχει δημιουργηθεί εστία μόλυνσης, η οποία αν και δεν μας επηρεάζει τώρα, στο μέλλον όμως φοβόμαστε ότι οι κίνδυνοι από τα τρωκτικά μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις κατοικημένες περιοχές» τόνισε ακόμα ένας κάτοικος, εκφράζοντας τους φόβους του για τυχόν μολύνσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τι λέει ο δήμος

Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο δήμαρχος Λατσιών Παναγιώτης Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει την όλη κατάσταση που επικρατεί εντός του εργοστασίου, σημείωσε ότι το θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί μέσω της δικαστικής οδού και ευελπιστεί αρκετά σύντομα να διευθετηθεί. Όπως εξήγησε, παλαιότερα είχαν ληφθεί δικαστικά μέτρα για άρση της οχληρίας, με τα οποία η οι ιδιοκτήτες είχαν συμμορφωθεί και μετέφεραν αλλού τα άχρηστα υλικά που βρισκόντουσαν στον χώρο. Η διαδικασία αποσύρθηκε, αλλά επειδή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι προβληματική, ο δήμος έχει λάβει δικαστικά μέτρα για την κατεδάφιση του κτηρίου. Ωστόσο, υπήρξε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, λόγω του ότι το ιδιωτικό καθεστώς από την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά πέρασε σε άλλα χέρια. Ο δήμαρχος Λατσιών σημειώνει, εξάλλου, πως ο δήμος δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω και ο στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η κατεδάφιση του κτηρίου που έχει απομείνει. «Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, στο τέλος όμως ευελπιστώ πως θα τελειώσει και αυτό το ζήτημα. Η εικόνα αισθητικά δεν είναι όμορφη και είναι καθήκον μας να προνοούμε για το καθαρό περιβάλλον του δήμου μας» ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που είναι εγκαταλελειμμένος ένας τόσος μεγάλος χώρος με πεταμένα αντικείμενα, «είναι λογικό να φοβόμαστε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η όλη κατάσταση».

«Κοτσιάτης» και το ΡΙΚ

Στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση βρίσκεται και η νοτιοανατολική πλευρά του ΡΙΚ. Πεταμένα μεταλλικά αντικείμενα, παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διάφορα κατεστραμμένα έπιπλα, προκαλούν διάφορα ερωτηματικά για το πώς ένα ημικρατικό κανάλι έφθασε σε αυτό το σημείο και μετέτρεψε σε σκουπιδότοπο χώρο εντός του σταθμού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», οι σωροί των αχρήστων υπάρχουν στον υπαίθριο χώρο του καναλιού εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο γίνονται πλέον όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να απομακρυνθούν. Μετά από προφορικές προειδοποιήσεις, αλλά και επιστολές που έφθασαν στα γραφεία του ΡΙΚ, το Δ.Σ. είναι έτοιμο να προχωρήσει στην «εκκαθάριση» του εν λόγω χώρου, αφού πρώτα καταγραφεί το άχρηστο υλικό, διαδικασία, η οποία είναι αναγκαίο να ακολουθηθεί. Ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστα Κόρτα διαβεβαιώνει πως εντός των ημερών, μετά και από επιστολή του δήμου προς το ημικρατικό κανάλι, όλος ο άχρηστος εξοπλισμός που απεσύρθη στον υπαίθριο χώρο του σταθμού, θα καταγραφεί και θα μεταφερθεί . «Ο δήμος έχει καθήκον να προνοεί για την καθαριότητα της πόλης. Εδώ και καιρό προσπαθούμε να βρούμε λύση μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ. Μετά από προφορική, αλλά και γραπτή επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, είδαμε πως υπάρχει κατανόηση και άμεση ανταπόκριση για την αφαίρεση των αντικειμένων, τους δώσαμε πίστωση χρόνου για την καταγραφή και εκκαθάρισή τους» σημείωσε ο κ. Κόρτας. Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής, ο δήμαρχος Αγλαντζιάς ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα, όχι μόνο από τους δημότες της Αγλαντζιάς, που φωνάζουν για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αλλά και από άλλους που ανήκουν σε άλλο δήμο. «Το ΡΙΚ βρίσκεται δίπλα από κατοικημένες περιοχές και όλος ο εξοπλισμός που απεσύρθη είναι ορατός σε όσους διέρχονται από εκεί, αλλά και στα γειτονικά σπίτια, τα οποία “απολαμβάνουν” τη θέα από το μπαλκόνι τους. Η περιβαλλοντική ρύπανση που δημιουργείται στο περιβάλλον είναι τεράστια, ενώ ο συγκεκριμένος χώρος έχει γίνει εστία μόλυνσης. Ο δήμος, μετά από τις διαβεβαιώσεις του διοικητικού συμβουλίου του καναλιού, ευελπιστεί ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνουν πράξεις τα λόγια τους, αλλιώς θα πιέσουμε περισσότερο για τη ριζική λύση του προβλήματος» προσέθεσε ο κ. Κόρτας. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X