ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρείς ποινικοί ανακριτές για την «γκάφα» της Αστυνομίας

Ευρύ το φάσμα ερευνών με βάση τους όρους διορισμού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο διορισμός τριών ποινικών ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις του δικαστικού και αστυνομικού σώματος αναμένεται ότι θα ρίξει τους υψηλούς δημόσιους τόνους, που έχουν ξεσπάσει από το περασμένο Σάββατο και έχουν να κάνουν με τα όσα τραγελαφικά αποκαλύφθηκαν για την ενημέρωση από πρώτο χέρι που έδωσε η Ιντερπόλ Λευκωσίας σε αλλοδαπό πρόσωπο που φέρεται να σχετίζεται με το άγριο φονικό της Αγίας Νάπας. Οι τρεις ποινικοί ανακριτές θα πρέπει εντός του χρονικού πλαισίου που ετέθη να εντοπίσουν σημάδια που να επιβεβαιώνουν πρώτα τα περί διαφθοράς και διαπλοκής εντός του αστυνομικού σώματος και από την άλλη να εντοπίσουν τα πραγματικά γεγονότα της απίστευτης ιστορίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται περί λάθους ή όχι. Το έργο της ποινικής ανάκρισης  ανατέθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα στον πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας Ανδρέα Πασχαλίδη και σε δυο πρώην αστυνομικούς με εμπειρία στο ανακριτικό έργο Παναγιώτη Πελαγία και Αγαμέμνονα Δημητρίου. Οι τρείς ποινικοί ανακριτές θα κινηθούν στην βάση των πληροφοριών που περιέχονται στις επιστολές του Αρχηγού Αστυνομίας και Υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 2 Αυγούστου και 8 Αυγούστου 2016, αντίστοιχα. Ζητούμενο των ερευνών το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, υπό οποιουδήποτε προσώπου, σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της Αστυνομίας ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς και άλλων αδικημάτων. Το πόρισμα των ποινικών ερευνών θα πρέπει να παραδοθεί σε διάστημα τριών μηνών. Όπως διαφαίνεται από τους όρους εντολής, οι ποινικοί ανακριτές θα επικεντρωθούν περισσότερο στο φονικό της Αγίας Νάπας αλλά και αν πίσω από την «γκάφα» της Αστυνομίας κρύβονται μέλη της Αστυνομικής Δδύναμης τα οποία, όχι από λάθος, αλλά συνειδητά, είχαν εμπλοκή με άτομα του υποκόσμου.  Ο διορισμός ποινικών ανακριτών, σε συνδυασμό με τις εκκλήσεις από πλευράς κυβέρνησης για συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, πιστεύεται ότι θα καταστήσει διαχειρίσιμη την «γκάφα» σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ωστόσο, το ζητούμενο παραμένει ο βαθμός αποφασιστικότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε φαινόμενα που πλήττουν το κύρος αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Αστυνομία.

Θα δείξει ο χρόνος

Σε μια πρώτη ανάγνωση των κινήσεων που έχουν γίνει, ο διορισμός ποινικών ανακριτών αλλά και οι  άλλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Αστυνομίας δεν διαφοροποιούν τραγικά την πεπατημένη που ακολουθήθηκε στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Τα δύσκολα για την ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εμφανισθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. Η διαχείριση του ανακριτικού πορίσματος, σε όποια συμπεράσματα και αν καταλήγει, θα καταδείξει τον βαθμό αποφασιστικότητας πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας για βαθιές τομές. Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες  που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εντός του σώματος και έχουν να κάνουν με την αναζήτηση πειθαρχικών παραπτωμάτων, κατά κύριο λόγο από τον «γκαφατζή» αστυνομικό της Ιντερπόλ Λευκωσίας, ο οποίος έχει μετακινηθεί ήδη στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας ή από άλλα πρόσωπα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία ενδεχομένως να είχαν συμμετοχή στην «γκάφα» ή και αυτά τα οποία κατέστησαν το όλο συμβάν δημόσιο θέαμα.  Στο πλαίσιο αυτό και πάντα σε εσωτερικό επίπεδο θα ερευνηθούν και οι διαδικασίες αξιολόγησης των πληροφοριών που δόθηκαν για τις κινήσεις των εκτελεστών στο κλιμάκιο της Ιντερπόλ Λευκωσίας.

Αναμένεται κίνηση Προεδρικού

Η εμπλοκή του Προεδρικού στην απίστευτη για τα αστυνομικά χρονικά ιστορία είναι περιορισμένης εκτάσεως ένεκα και της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Αν ληφθεί υπόψη ο διορισμός ποινικών ανακριτών θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει προεδρική κίνηση μέχρι οι τρείς διορισθέντες παραδώσουν τα ευρήματά τους. Η δρομολόγηση άμεσων πολιτικών εξελίξεων αν ληφθεί υπόψη η τακτική του Νίκου Αναστασιάδη θεωρείται απομακρυσμένο ενδεχόμενο. Αυτό δεν μεταφράζεται, όπως σημείωναν πηγές στην «Κ», ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μείνει απαθής στα όσα ταρακουνούν την Αστυνομία. Κίνηση, όπως μας επισήμαναν οι ίδιες πηγές, θα γίνει και θα έχει ως επίκεντρο την μεγάλη εικόνα που είναι οι διαχρονικές καταστάσεις και νοοτροπίες που επικρατούν εντός της Αστυνομίας. Παρά τις κινήσεις και ανοίγματα που έγιναν από τον Ιωνά Νικολάου στα πολιτικά κόμματα για από κοινού δράση, η αντίληψη που επικρατεί και εδώ είναι ότι μόνο μια δυναμική παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη μπορεί να ραγίσει κατεστημένες αντιλήψεις και να βάλει τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές. Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται αντιληπτός και στην ηγεσία της Αστυνομίας. Πληροφορίες μέσα από το Σώμα φέρουν τον Αρχηγό της Δύναμης να στρέφεται και αυτός προς το Προεδρικό σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις αναγκαίες, όπως χαρακτηρίζεται, αλλαγές. Πάντως η αίσθηση που υπάρχει στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια είναι ότι η διαχείριση του όλου θέματος υπό τις περιστάσεις είναι ικανοποιητική. Η τακτική αποφυγής πολιτικής σύγκρουσης κρίνεται ότι αποδίδει μετά και το  ιδιότυπο mea culpa, του Υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος δημόσια ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για χάραξη στρατηγικής και υλοποίηση μέτρων, ζητώντας από τα κόμματα να καταστούν κοινωνοί της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αλλαγών στην Αστυνομία.

«Κτυπήματα κάτω από τη μέση»

Τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένουν να προσδίδουν στη διαρροή προσπάθεια κάποιων γενικά και αόριστα κύκλων του κατεστημένου που επικρατεί στην Αστυνομία, το οποίο όπως υποστηρίζεται πολεμά τις αλλαγές εντός του σώματος. Σε πολιτικό επίπεδο, η γκάφα, όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, εξέθρεψε και την εμφάνιση φωνών, οι οποίες καλούσαν Αρχηγό και Υπουργό να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, χωρίς όμως ανταπόκριση. Οι προτροπές των κομμάτων συνεχίσθηκαν για δεύτερη μέρα με τα πλείστα να παραδέχονται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία είναι διαχρονικά και για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, επικρίνουν την κυβέρνηση ότι στο χρόνο διακυβέρνησής της τα μέτρα που πήρε για την Αστυνομία είναι σχεδόν ανύπαρκτα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση