ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαδοχικές συναντήσεις για το ΓεΣΥ είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Παρουσία των υπουργών Υγείας και Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Διαδοχικές συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ),είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος των δύο συναντήσεων, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι σε συνέχεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την 21η Ιουλίου και των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης σύσκεψης, ο Πρόεδρος είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ και τον ΠΙΣ, «δύο από τους σημαντικότερους εταίρους της Πολιτείας, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί ένα Γενικό Σύστημα Υγείας».

«Από δικής μου πλευράς θα ήθελα, απλώς, να τονίσω το πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητικής συνεννόησης που υπήρξε και να ευχαριστήσω μέσω του Προέδρου του ΠΙΣ το Σώμα των ιατρών για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συμβολή τους στη μεταρρύθμιση. Χωρίς εσάς δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση και προσβλέπουμε στη συνέχεια αυτής της συνεργασίας και στο πνεύμα που επεδείχθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης για να τα υλοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπό το φως της απόφασης της 21ης Ιουλίου έχουν μια προδιαγεγραμμένη πορεία η οποία καθορίζει τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν.

«Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς τη συνδρομή των επαγγελματιών υγείας και πρωτίστως των ιατρών η οποία θα μας δώσει την απαραίτητη γνώση και τη δική τους σκοπιά προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε άμεσα αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα ήταν δυνατόν να μπορέσει να γίνει λεπτομερής σχεδιασμός για τα περαιτέρω. Αυτό συζητήθηκε (σήμερα) και επί αυτού εστιαζόμαστε», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον οδικό χάρτη, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Η σύσκεψη η σημερινή δεν άγγιξε επί αυτών των ζητημάτων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το λογισμικό του ΟΑΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι εξ όσων γνωρίζει έχει προχωρήσει και ολοκληρώνεται σύντομα και πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΣ του Οργανισμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «δεν λήφθηκαν αποφάσεις, αλλά δόθηκαν οι κατευθύνσεις από τον Πρόεδρο προς τον Οργανισμό και έγινε ενημέρωση προς τον Πρόεδρο αναφορικά με την ετοιμότητα του Οργανισμού να επιτελέσει το έργο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι έχει τακτικές συναντήσεις με τις συντεχνίες των νοσηλευτών και των ιατρών.

«Τη Δευτέρα συναντήθηκα με την ΠΑΣΥΝΟ και χθες μέχρι αργά το απόγευμα με την ΠΑΣΥΚΙ. Είμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση. Υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο το οποίο θέσαμε για το τέλος του μήνα για να μπορέσουν να συζητηθούν όλα τα εργασιακά ζητήματα. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα κινηθούμε εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «γίνεται προσπάθεια για να οδηγηθούμε σε σύγκλιση».

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, στις δικές του δηλώσεις, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Υγείας για την «εποικοδομητική συμβολή του στην προσπάθεια που καταβάλλει και η Κυβέρνηση και η Πολιτεία για τη μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση του τομέα της Υγείας κάτι που θεωρούμε πως είναι προτεραιότητα και θα οδηγήσει στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ».

«Ως ΠΙΣ, υπογραμμίζω ακόμη μια φορά ότι θα παραμείνουμε βαθιά προσηλωμένοι στις προσπάθειες για να συμβάλουμε στην εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας, ενός σχεδίου που θα οδηγήσει, βάσει σωστών σχεδιασμών, στην εφαρμογή του, στη διασφάλιση της λειτουργικής και οικονομικής βιωσιμότητας του, καθώς και στη διασφάλιση της παροχής υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες, αλλά και στη διασφάλιση της προσβασιμότητας, της καθολικότητας, στις ελεύθερες επιλογές για τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.

Είπε, παράλληλα, ότι ως ΠΙΣ αντιλαμβάνονται, όπως όλοι, ότι η ραχοκοκαλιά του συστήματος είναι και τα κρατικά νοσηλευτήρια και εφόσον προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ είναι η αυτονόμηση τους στο πλαίσια ενός πνεύματος εποικοδομητικής συμβολής και ανταλλαγής απόψεων, εμπειρογνωμοσύνης «και με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών μας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών μας, θα οδηγηθούμε μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο στο να βρούμε τις συγκλίσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στη μεταρρύθμιση του τομέα».

Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε, ακόμη, ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων «και ταυτόχρονα σε αξιοποίηση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα που είναι αναπόσπαστο μέρος των συστατικών που θα οδηγήσουν στη βιωσιμότητα του εθνικού σχεδίου υγείας».

«Η σημερινή σύσκεψη έγινε για να εκφράσει ο καθένας την ετοιμότητα να συμβάλει εποικοδομητικά και για να υπογραμμίσουμε όλοι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε το σχέδιο υγείας σε μια βάση που να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στη βιωσιμότητα του και που να διασφαλίζει την παροχή ποιοτικής περίθαλψης στους συμπολίτες μας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση