ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκ.Τύπου Πυροσβεστικής στην «Κ»: 30% περισσότερες οι πυρκαγιές το 2016

Ξεπερνούν τα 5 εκατ. οι ζημιές σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κάτι περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες είναι οι πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους μέχρι τις 31 Ιουλίου και σε αυτές δεν υπολογίζονται οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις.

30% περισσότερες είναι οι πυρκαγιές φέτος σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς ακόμα στο ποσοστό αυτό να έχουν προσμετρηθεί οι πυρκαγιές για τον μήνα Αύγουστο, περίοδος κατά την οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, καταγράφεται παραδοσιακά μεγάλη συχνότητα στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. 4037 πυρκαγιές μέχρι τέλος Ιουλίου, έχουν αφήσει πίσω τους καμένη γη έκτασης 4,41 τ. χλμ και ένα κόστος που ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Και σε αυτόν τον θλιβερό αριθμό δεν συνυπολογίζονται οι δασικές πυρκαγιές.

Εννέα στις δέκα πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η σκόπιμη καύση προκάλεσε το 63,38% ων πυρκαγιών, τα καψαλίσματα το 0,72%, η καύση σκυβάλων το 1,02% οι εμπρησμοί το 2,48%, τα αποτσίγαρα το 2,75% και οι κακόβουλες πράξεις το 10,59% των πυρκαγιών.

Ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών η επαναφορά κινητής Πυροσβεστικής Μονάδας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επαναφέρει τον θεσμό της κινητής Πυροσβεστικής μονάδας στις κοινότητες. Πρόκειται για οχήματα ταχείας επέμβασης, τα οποία διαθέτουν συγκεκριμένη αντλία με χωρητικότητα μισού τόνου νερού.
Με αυτόν τον τρόπο, η πυρκαγιά θα μπορεί να κατασβηστεί έγκαιρα και στα αρχικά της στάδια, και να προληφθεί όσο το δυνατό η επέκταση της.

Η πρόταση τέθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με σειρά άλλων προτάσεων για αλλαγές στην πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης και η ρύθμιση των υπηρεσιών των εθελοντών, ώστε αυτοί να ενταχθούν κάτω από ένα οργανόγραμμα και να τύχουν συγκεκριμένης εκπαίδευσης.

«Είναι θέμα ασφάλειας πάνω απ’ όλα. Εδώ χάσαμε ανθρώπους οι οποίοι ήταν επαγγελματίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κεττής.

Όσο αφορά τους γεωργούς, κρίνεται ως απαραίτητο, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τις γεωργικές εκτάσεις τους, ώστε να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος εξάπλωσης εστιών πυρκαγιάς.
Την ίδια ώρα καλούνται οι τοπικές αρχές να ελέγχουν την κατάσταση εντός των κοινοτήτων και των δήμων τους για τυχόν καψαλίσματα και σκόπιμες καύσεις για καθαρισμό περιμετρικά των κατοικιών.
«Πάθαμε αρκετά. Μόνο ένα αχάριστος και ασυνείδητος δεν έχει επηρεαστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τον τόπο μας»

Με περίπολα στους δρόμους η Πυροσβεστική

Το τελευταίο διάστημα, σημειώνει ο κ. Κεττής, σημειώθηκαν πυρκαγιές στο ίδιο σημείο (στο δρόμο Λευκάρων- Βαβατσινιάς) και σε ώρες που τα χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας και τα ψηλά επίπεδα υγρασίας, δεν ευνοούν μια πυρκαγιά, γεγονός που καταδεικνύει πρόκειται για κακόβουλες πράξεις.

Ως εκ τούτου διενεργούνται καθημερινές περιπολίες και λειτουργούν Παρατηρητήρια της Πυροσβεστικής σε περιοχές οι οποίες είναι πιο «επιρρεπείς» στις πυρκαγιές, όπως Λεύκαρα, Βαβατσινιά, Δυτική Λεμεσό, ευρύτερη περιοχή Ευρύχου, Περιστερώνα, Αστρομερίτη, Κουτραφά, Κατύδατα, Βυζακιά, και Στρουμπί.

Παράλληλα η Πυροσβεστική βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ταμείο Θήρας, το Τμήμα Δασών τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τις τοπικές Αρχές.

Εν αναμονή απάντησης της Κομισιόν για Drones το Τμήμα Δασών

Στο μεταξύ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η απόφαση της Κομισιόν για  έγκριση του προγράμματος Άλμπατρος, το οποίο εισάγει την χρήση Drones στην έγκαιρη ανίχνευση και την καταγραφή της κατάστασης της πυρκαγιάς. 

Πρόκειται για πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΠΑΚ και συντονίζεται από το Τμήμα Δασών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση