ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σημαντική η Μεσόγειος για τις οικονομίες των χωρών της περιοχής

Δηλώσεις υπουργού Γεωργίας σε συνάντηση υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον

ΚΥΠΕ

Τη σημασία της Μεσογείου στις οικονομίες των Μεσογειακών χωρών, τόνισε σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συνάντησης Υψηλού Επιπέδου των Κρατών που περιβάλλονται από τη Μεσόγειο θάλασσα, στην Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Ο Υπουργός συμμετείχε στην εν λόγω συνάντηση κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Οικολογίας της Γαλλίας και Προέδρου της 21ης Διάσκεψης των Μερών (COP-21) Ségolène Royal, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης “Our Ocean 2016” με στόχο την προώθηση κοινής δράσης των κρατών που βρέχονται από την Μεσόγειο για την προστασία της Θάλασσας.

Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός υπογράμμισε πως «ως Υπουργοί Περιβάλλοντος των μεσογειακών χωρών είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την κοινή μας θάλασσα, τις οικονομίες και το μέλλον μας».

Η Κύπρος χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Γαλλίδας Υπουργού Secolen Royal αλλά και του επίτροπου της ΕΕ Karmenu Vella για ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, αναφέροντας πως «καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Μεσόγειος όπως η παράνομη αλίευση, η ρύπανση από απορρίμματα και πλοία, πιθανά ατυχήματα από διαρροή πετρελαίου και η απώλεια βιοποικιλότητας και ιχθυαποθεμάτων.”

Επεσήμανε παράλληλα ότι κανένα αποσπασματικό σχέδιο δεν μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

“Μόνο με συλλογική συνεργασία όλων των κρατών της Μεσογείου μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι,” τόνισε ο Υπουργός, υποδεικνύοντας πως μέσω της αξιοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας “μπορούν να τεθούν τα θεμέλια μιας ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο με στόχο την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος».

Για την αποτελεσματική προστασία της Μεσογείου, είπε ο κ. Κουγιάλης, “προτείνουμε τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας το οποίο θα προσυπογράφεται από όλες τις χώρες χωρίς πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες γιατί έχουμε ήδη απολέσει πολύτιμο χρόνο και η προστασία της κοινής μας θάλασσας επείγει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X