ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Ναι στην πάταξη της διαφθοράς, όχι στη συσκότιση

Υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών τάσσεται η Βουλή

Τη θέση τους για την πάταξης στης διαφθοράς στο χώρο της Αστυνομίας και της διαρροής ανακριτικών εγγράφων λόγω διαπλοκής εξέφρασαν Βουλευτές σε δηλώσεις τους, τοποθετούμενοι ωστόσο την ίδια ώρα υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

«Είναι γνωστό σε όλους σας ότι τακτικά βλέπουμε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας αυτούσιες καταθέσεις και ανακριτικό έργο πράγμα το ποίο δεν μας ικανοποιεί για την εικόνα που έχουμε ως πολιτεία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών σε δηλώσεις του.

Πρόσθεσε ότι «ελλοχεύει μάλιστα κινδύνους υποθέσεις να χαθούν στα δικαστήρια. Λόγω της διαρροής δημιουργείται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα με κίνδυνο να έχουμε προβλήματα στα δικαστήρια και στην απονομή της δικαιοσύνης».

«Δυστυχώς η έλλειψη κουλτούρας είναι το πρώτο δεδομένο σ` αυτόν τον τόπο», είπε. Πρόσθεσε ότι νομοθεσίες υπάρχουν, αλλά δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδειχθούν η πορεία και η διαδρομή της διαρροής γι αυτό το συζητήσαμε σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

«Θεωρούμε ότι με αυτά που ακούσαμε σήμερα και με τις εξαγγελίες στην κοινή προσπάθεια Κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και Βουλή όσον αφορά στο χτύπημα της διαφθοράς στο χώρο της Αστυνομίας μπορεί να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε αυτό το πρόβλημα να αμβλυνθεί όσο το δυνατό περισσότερο», ανέφερε.

Από την άλλη, σημείωσε, «υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ενημέρωσης». Πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, «να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, ώστε η νομοθεσία μας ναι μεν να στηρίζει την Πολιτεία και την δίωξη του εγκλήματος αλλά και από την άλλη να μην προκαλεί συσκότιση στο λαό για κάποια γεγονότα τα οποία γίνονται».

Ο κ. Ζαχαρίου ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι «δεν μιλούμε για συσκότιση του γεγονότος, μιλούμε για τις λεπτομέρειες του ανακριτικού έργου την ώρα που διεξάγεται και είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ανακριτικό έργο η πρώτη τους έγνοια, κάποιους όχι όλους, να είναι η διαρροή».

Είμαστε εδώ θα παρακολουθήσουμε την συζήτηση και την ψήφιση των νομοθετημάτων που έχουν σχέση με την διαφθορά, είπε.

Χαιρέτισε την εξαγγελία της Κυβέρνησης για τα μέτρα πάταξης διαφθοράς και ανέφερε ότι «θα την στηρίξουμε για την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου ώστε να φτιάξουμε ένα κράτος που να λειτουργεί σωστά και να δίνει και τη σωστή εικόνα».

Τα φαινόμενα διαπλοκής δεν είναι σημερινά λέει το ΑΚΕΛ

Στις δικές του δηλώσεις μετά την επιτροπή ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «τα φαινόμενα διαπλοκής, σήψης και διαφθοράς στη δημόσια ζωή, αλλά δυστυχώς και στο αστυνομικό σώμα, δεν είναι σημερινά».

Ο κ. Δαμιανού συμφώνησε με την θέση ότι «οι επιλεκτικές διαρροές που εδώ και χρόνια παρατηρούνται από ανακριτικό έργο, από έρευνες ποινικές της Αστυνομίας συνιστούν μιας μορφής διαπλοκή και ενδεχομένως να αποτελούν ένα ευρύτερο κομμάτι της διαφθοράς, γι αυτό και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου πρέπει να είναι και αποτελεσματική και αποφασιστική».

«Τούτων λεχθέντων, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχύζεται η όλη συζήτηση με την ελευθερία του Τύπου, την ελευθεροφωνία και το δικαίωμα των πολιτών στην έγκαιρη και σωστή ενημέρωση», είπε.

Αλλά, συνέχισε, «κακά είναι τα ψέματα, αυτό που παρατηρείται με ένταση τα τελευταία χρόνια τείνει να εξελιχθεί σε μια επιστήμη αφού μέσα από επιλεκτικές διαρροές δημιουργείται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που και τις ποινικές έρευνες και ανακρίσεις επηρεάζει και σε διαπόμπευση ανθρώπων οδηγεί, αλλά και σε επηρεασμό της ενδεχόμενης δίκαιης δίκης την ώρα που τα πράγματα θα οδηγηθούν στο δικαστήριο».

Και βεβαίως, είπε, «οι διαδικασίες που οδηγούν σε ατιμωρησία αυτών των επίορκων και διεφθαρμένων σε τελική ανάλυση επηρεάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει εκτεταμένη νομολογία και του Ανωτάτου και του ΕΔΑΔ για το που βρίσκεται η χρυσή τομή μεταξύ της ελευθερίας του λόγου, της σωστής ενημέρωσης, αλλά και των διαρροών που δημιουργούν εικόνες οι οποίες ενδεχομένως να είναι και λανθασμένες και να οδηγούν σε κατασυκοφάντηση ανθρώπων αλλά και σε επηρεασμό της δίκαιης δίκης.

«Γι αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να δούμε πως προχωρούμε σε ρυθμίσεις που να αντιμετωπίζουν στο ένα ή στον άλλο βαθμό αυτό το ζήτημα», είπε. Είμαστε σίγουροι, πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να το πατάξουμε γιατί η διαπλοκή και διαφθορά είναι σύμφυτα φαινόμενα, δυστυχώς, με δομές του συστήματος, αλλά την ίδια ώρα οφείλουμε ως Πολιτεία και η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με τα προσχέδια νομοσχεδίων που έστειλε στα κόμματα ο Υπουργός Δικαιοσύνης χθες ο Βουλευτής ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «θα τα μελετήσουμε σε βάθος και εκτεταμένα, θα συζητήσουμε με το αρμόδιο Υπουργείο και εκεί και όπου θεωρούμε ότι υπάρχουν θετικά θα τα επικροτήσουμε και θα τα ενισχύσουμε και εκεί όπου θεωρούμε ότι επηρεάζονται σημαντικά δικαιώματα των πολιτών θα καταθέσουμε ενδεχομένως τη διαφωνία μας».

Ωστόσο, όπως είπε, «είναι πολύ πρόωρο αφού μόλις χθες έχουν δοθεί στα κόμματα». Χαιρέτισε την προσπάθεια να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γι αυτά τα θέματα προτού οδηγηθούν στο Κοινοβούλιο.

Διαφωνίες από Οικολόγους

«Διαφωνώ με την απόλυτή του θέση ότι η διαρροή απόρρητων πληροφοριών είναι πάντα διαπλοκή με συμφέροντα και μάλιστα σκοτεινά συμφέροντα όταν ακόμα δεν υπάρχει αυτό το σύστημα που να προστατεύει τον πληροφοριοδότη τότε δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την διαρροή για να προχωρήσει μια πληροφόρηση», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινηματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών.

Όσο ακόμη δεν υπάρχει νομοσχέδιο που να προστατεύει τον πληροφοριοδότη, όταν η πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύουν ακράδαντα ότι όταν καταγγείλουν κάτι στην Αστυνομία, στην ίδια ημέρα θα το πληροφορηθεί ο καταγγελλόμενος πως είναι δυνατόν να θεωρείς όλους όσοι καταγγέλλουν ή διαρρέουν ότι διαπλέκονται ή έχουν κάποιο σκοτεινό συμφέρον στο μυαλό τους».

«Πάλι καλά δηλαδή που δεν έχουν στραφεί και εναντίον των δημοσιογράφων, όπως μάθαμε σήμερα, αλλά τους πέρασε η πονηρή σκέψη», είπε. «Η πονηρή σκέψη πρόσθεσε να κάνουν ποινική δίωξη κατά δημοσιογράφων που δημοσιεύουν απόρρητες πληροφορίες πέρασε από το μυαλό τους και το έχουν μελετήσει», πρόσθεσε. Αν είναι δυνατόν, συνέχισε, αντί να φροντίσουν «τα του οίκου τους βρίσκουν το φταίξιμο σ` αυτόν ο οποίος μεταφέρει την πληροφορία».

Δεν αντιλέγω, ανέφερε ο κ. Περδίκης, «ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχουν και σκοτεινά συμφέροντα πίσω από τη διαρροή πληροφοριών, αλλά δεν μπορεί κάποιος να ισοπεδώνει τα πάντα και να θεωρεί ότι η διαρροή πληροφοριών ή η δημοσίευση από τον πληροφοριοδότη ή το μέσο εμπεριέχει μέσα δόλο και διαπλοκή».

Άλλη διαφωνία του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η διάθεσή του να φέρει στη Βουλή τα οκτώ νομοσχέδια ως πακέτο.

Η δική μας η θέση είναι ότι πρέπει τα νομοσχέδια να ανεξαρτητοποιηθούν ή να μπουν κατά δέσμες ώστε να διευκολυνθεί η ψήφισή τους, ανέφερε, ζητώντας από την Κυβέρνηση να τα καταθέσει ξεχωριστά στη Βουλή.

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση