ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς επίβλεψη οι ανασκαφές αρχαίων λέει ο Γενικός Ελεγκτής

Εισπράξεις από αρχαιοφύλακα εκτός υπηρεσίας και διαφοροποιημένα συστήματα βάρδιας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε κιβώτια βρίσκονται αρκετά από τα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενήργησαν εντός Σεπτεμβρίου λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται σειρά παραλείψεων και αδυναμιών σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διενέργεια ανασκαφών και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς την επίβλεψη αρχαιολόγου και την καταγραφή και φύλαξη ευρημάτων ανασκαφών

Σε σχέση με τις εισπράξεις στον αρχαιολογικό πάρκο Κάτω Πάφου (Ψηφιδωτά), στην επιστολή του, την οποία κατέχει το ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι θα ενημερώσει με ξεχωριστή επιστολή τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης διαπιστώνει σε σχέση με έκδοση απόδειξης είσπραξης Γ.Λ. 18, που αφορά για οργανωμένες εκδρομές άνω των 10 προσώπων και για ημερήσια, τριήμερα και εβδομαδιαία εισιτήρια, ότι σε διάφορες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν εισπράξεις από συγκεκριμένο αρχαιοφύλακα ο οποίος σύμφωνα με το Αρχείο Παρουσιών, βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται ότι τα έντυπα Γ.Λ.18 συμπληρώθηκαν από τον εν λόγω αρχαιοφύλακα και υπογράφηκαν (ενδεχομένως εκ των υστέρων) από άλλο αρχαιοφύλακα.

Επί του προκειμένου, ο κ. Μιχαηλίδης παραθέτει στην επιστολή του σειρά αριθμών αποδείξεων που καταδεικνύουν τα όσα αναφέρει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα προγράμματα εργασίας και ενδεχομένως κάποια άτομα να μην παρουσιάζονται στην εργασία τους κανονικά και να αντικαθίστανται (παράτυπα) από άλλα άτομα και εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των παρατυπιών που ενδεχομένως να έγιναν και κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί έχουν διαπράξει ποινικά ή/και πειθαρχικά παραπτώματα (π.χ. εγκατάλειψη του χώρου εργασίας εν ώρα καθήκοντος).

Αναφορικά με την σύγκριση των εισιτηρίων εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους των “Ψηφιδωτών” και των “Τάφων των Βασιλέων” για το 2016 (Ιανουάριο – Αύγουστο), ο ΓΕ διαπιστώνει ότι εκδόθηκαν πολύ περισσότερα εισιτήρια με μειωμένο τέλος (τα οποία εκδίδονται σε συνταξιούχους) στο χώρο των “Ψηφιδωτών”.

Ως ποσοστό του συνόλου των εισιτηρίων, τα εισιτήρια με μειωμένο τέλος στο χώρο των “Ψηφιδωτών” είναι κατά μέσο όρο 12,7%, σε σύγκριση με μόλις 3,6% στους “Τάφους των Βασιλέων”, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος ζητεί τις απόψεις της Διευθύντριας του Τμήματος και τι ασφαλιστικές δικλίδες έχουν τεθεί για να διασφαλιστεί ότι δεν εκδίδονται εισιτήρια με μειωμένο τέλος σε μη δικαιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την περίοδο Ιανουάριο – Αύγουστο εκδόθηκαν στα “Ψηφιδωτά”, συνολικά 87.554 κανονικά εισιτήρια και 11.529 εισιτήρια με μειωμένο τέλος. Στους “Τάφους των Βασιλέων” εκδόθηκαν συνολικά 76.332 κανονικά εισιτήρια και μόλις 2.221 εισιτήρια με μειωμένο τέλος.

Σύστημα βάρδιας των αρχαιοφυλάκων

Σύμφωνα με τον ΓΕ, διαπιστώθηκαν διαφοροποιημένα συστήματα βάρδιας την καλοκαιρινή περίοδο των αρχαιοφυλάκων στους τρεις αρχαιολογικούς χώρους που επιθεωρήθηκαν από την Υπηρεσία του.

Ο κ. Μιχαηλίδης ζητεί όπως αιτιολογηθεί η διαφοροποίηση των συστημάτων βάρδιας καθώς επίσης και ο αριθμός των αρχαιοφυλάκων που στελεχώνουν την πρωινή και απογευματινή βάρδια και σημειώνει ότι από τον έλεγχο των παρουσιολογίων φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρείται το καθορισμένο ωράριο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας (οι αρχαιοφύλακες προσέρχονται και αποχωρούν πιο νωρίς από την καθορισμένη ώρα π.χ. 7.00-13.30 αντί 8.15-14.45).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση