ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν βάζει νερό στο κρασί της η ΠΟΕΔ

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται ο αναβρασμός στη δημοτική εκπαίδευση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το τελεσίγραφο της ΠΟΕΔ για εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε να επιλυθεί το θέμα της στελέχωσης στα σχολεία και του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών, δεν βρίσκει επί του παρόντος ανταπόκριση από πλευράς Κυβέρνησης, μετά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ότι η όποια απόφαση λήφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο για την στελέχωση των σχολείων δεν πρόκειται να επανεξεταστεί.


Την ίδια ώρα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής σε δηλώσεις του στην «Κ» ξεκαθαρίζει ότι η στελέχωση στα σχολεία είναι διασφαλισμένη, ενώ χαρακτηρίζει την στάση της ΠΟΕΔ «περίεργη και ακατανόητη», ειδικότερα από την στιγμή που όπως αναφέρει, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ παρουσιάστηκαν ικανοποιημένες από τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου, μετά και την ενημέρωση που έτυχαν στη συνάντηση της Πέμπτης.


Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος, αναφέρει μάλιστα ότι με τις 125 θέσεις αντικατάστασης που ενέκρινε υπουργικό συμβούλιο και βουλή, Γυμνάσια και Λύκεια λειτουργούν ομαλά, και ότι υπό τις περιστάσεις, οι ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί.


Αγκάθι στα πλάνα του Υπουργείου παραμένει η ΠΟΕΔ, η οποία προτάσσοντας θέμα ισονομίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, αλλά και ενός αβέβαιου εργασιακού περιβάλλοντος για τους έκτακτους αντικαταστάτες, προχωρά ομόφωνα σε σύγκλιση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 13 Οκτωβρίου για κλιμάκωση των μέτρων, τα οποία συνοψίζονται σε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε εργάσιμο χρόνο, καθώς και έξι μονόωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας, κατά επαρχία, διάρκειας δύο μηνών.


ΠΟΕΔ: Δεν εμπιστευόμαστε τον Υπουργό Παιδείας

Σε δηλώσεις του στην Κ» ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Απόστολος Αποστολίδης, αναφέρει ότι οι όροι που παρουσίασε το υπουργείο παιδείας για το καθεστώς εργοδότησης των αναπληρωματικών εκπαιδευτικών δημοτικής, δεν έχει ικανοποιήσει σε καμία περίπτωση την οργάνωση, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι το νέο καθεστώς εργοδότησης θα ισχύσει μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Το πρόβλημα δεν αφορά τους ογδόντα εκπαιδευτικούς οι οποίοι καλούνται φέτος να εργαστούν κάτω από το ιδιόμορφο εργασιακό καθεστώς, αναφέρει, αλλά ότι αυτοί, θα αποτελέσουν το προζύμι για μια νέα αρνητική κατάσταση στα εργασιακά δεδομένα.


Η οργάνωση δεν εμπιστεύεται τον Υπουργό Παιδείας, αναφέρει ο κ. Αποστολίδης, κάνοντας λόγο για υποσχέσεις του Υπουργείου που δόθηκαν στο παρελθόν οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν και περιγράφει ένα αβέβαιο εργασιακό καθεστώς για τους νέους εκπαιδευτικούς. Και εξηγεί «Πέρσι είχαμε διαβεβαίωση ότι κατάσταση διορισμού αντικαταστατών σε κενές θέσεις δεν θα επαναλαμβανόταν. Εφόσον φέτος επαναλαμβάνεται, και διορθώνεται με ημίμετρο πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η δέσμευση θα ισχύσει και του χρόνου. Οι πολιτικές αποφάσεις μας έχουν δημιουργήσει αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων» Επαναλαμβάνει τη θέση της οργάνωσης ότι από την στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες και μόνιμες κενές θέσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος για έκτακτος διορισμό, αλλά για μόνιμες 12μηνες συμβάσεις.


Δεν λειτουργούμε εκ του ασφαλούς


Η ΠΟΕΔ, διά του κ. Αποστολίδη, υπογραμμίζει ότι αναγνωρίζει την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται μεγάλο μέρος πληθυσμού μας, στον εργασιακό τομέα και διαμηνύει ότι οι αντιδράσεις της οργάνωσης αποτελούν μια ψηφίδα άρνησης μπροστά στη συνεχή υποβάθμιση των εργασιακών ορών.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με ενημέρωση που έχει η ΠΟΕΔ, ακόμα και αυτό το πλαίσιο εργασίας δεν είναι οριστικό, και τα 80 συμβόλαια αναπληρωματικού διορισμού δεν έχουν υπογραφεί καθότι δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής η έγκριση από το τμήμα δημόσιας υπηρεσίας και δυναμικού. Η οργάνωση επιφυλάσσεται για τις όποιες εξελίξεις την προσεχή βδομάδα, ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο δεν φαίνεται να προοιωνίζουν την όποια θετική έκβαση στα αιτήματα τους.


Τι περιλαμβάνουν οι όροι υπηρεσίας εκπαιδευτικών με αναπληρωματικό διορισμό


Σύμφωνα με τους όρους εργασίας των 125 εκπαιδευτικών, που θα προσληφθούν με αναπληρωματικό διορισμό, όπως καταγράφονται στο έγγραφο που παρέδωσε ο Υπουργός Παιδείας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και έχει στην κατοχή της η «Κ»

- Στους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν με αναπληρωματικό διορισμό, θα προσληφθούν με συμβόλαιο συνεχούς διάρκειας έξι μηνών με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους τέσσερις μήνες. Στους όρους διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύει μόνο για το σχολικό έτος 2016-2017.

- Στους εκπαιδευτικούς μπορεί να παραχωρηθεί άδεια απουσίας με πλήρεις απολαβές μίας εργάσιμης μέρας για κάθε μήνα απασχόλησης με ανώτατο όριο τις 5 εργάσιμες μέρες για τα εξαμηνιαία συμβόλαια και τις 3 εργάσιμες για τα τετραμηνιαία συμβόλαια.
- Την ίδια ώρα στις έγκυες εκπαιδευτικούς μπορεί να παραχωρηθεί άδεια απουσίας από την εργασία της χωρίς απώλεια αποδοχών, κατόπιν προσκόμισης ιατρικού πιστοποιητικού καθώς και έγκαιρης ενημέρωσης του προϊσταμένου της.
- Στους εκπαιδευτικούς θα καταβληθεί 13ος μισθός για ποσό ίσο με το 1/12 του μισθού για κάθε συμπληρωμένο μήνα υπηρεσίας.
- Διευκρινίζεται ότι ο αντικαταστάτης αναπληρωματικού διορισμού δεν παρέχει δικαίωμα για μόνιμο διορισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση