ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδρούν οι Ατμιστές στο ν/σ για την εναλλακτική μορφή καπνίσματος

Φόβοι να επιστρέψουν πίσω στο επιβλαβές τσιγάρο καπνού αν εφαρμοστούν οι πρόνοιες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την αντίδραση του Σωματείου Ατμιστών Κύπρου προκαλεί το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί προς ψήφιση η Επιτροπή Υγείας της Βουλής και έχει ως στόχο της ρύθμιση της εναλλακτικής μορφής καπνίσματος. Σύμφωνα με παγκόσμιες, ανεξάρτητες έρευνες που επικαλούνται οι ατμιστές, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο βλαβερό σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα καπνού, ωστόσο, οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, εάν εφαρμοστούν, θα στρέψουν ουσιαστικά τους ατμιστές πίσω στο κάπνισμα.

«Τασσόμαστε υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης της αγοράς του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όμως διαφωνούμε με κάποιες από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Επιθυμία μας δεν είναι η μη ψήφιση, αλλά η βελτίωσή του, ώστε οι νομοθετικές διατάξεις να μην είναι αποτρεπτικές για τους ατμιστές, με κίνδυνο κάποιοι να επιστρέψουν στα συμβατικά τσιγάρα καπνού» αναφέρει το Σωματείο Ατμιστών Κύπρου. Τονίζεται πως μόνο στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν 20 εκατομμύρια πρώην καπνιστές, οι οποίοι σταμάτησαν το τσιγάρο στρεφόμενοι στο άτμισμα, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν πως το άτμισμα θα μπορούσε να σώσει έως και ένα δισεκατομμύριο ζωές.

«Η Ε.Ε. δεν ζητά απαγόρευση»

«Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε πως η ΕΕ σε κανένα σημείο της οδηγίας που έχει αποστείλει στα κράτη μέλη δεν ζητά την απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους» αναφέρει το Σωματείο Ατμιστών Κύπρου. Εδώ δίνετε μια τεράστια ευκαιρία στο κράτος μας να είναι ανάμεσα στους προοδευτικούς πρωτοστάτες στον τομέα αυτό, προχωρώντας σε κατεύθυνση όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου και αναγνωρίζοντας της θετικές πτυχές του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Δεν είμαστε καπνιστές»

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ατμιστές «εμείς δεν καπνίζουμε, επομένως είναι άδικο να μας αντιμετωπίζουν σαν καπνιστές και επίσης θα ήταν άδικο να ψηφιστεί μια νομοθεσία που όχι μόνο βάζει στην ίδια κατηγορία τους ατμιστές μαζί με τους καπνιστές, αλλά τους αναγκάζει να μοιράζονται κοινούς χώρους». Εισήγηση των ατμιστών είναι όπως μείνει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη ενός κλειστού χώρου ή του εργοδότη να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή όχι. Αντιθέτως, οι ατμιστές συμφωνούν με την απαγόρευση του ατμίσματος σε μέσα μαζικής μεταφοράς και οχήματα όπου επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 16 χρόνων.

Πιστεύουν, επίσης, πως πρέπει να δικαιούνται οι καταστηματάρχες να χορηγούν δείγματα εντός του καταστήματος στους πελάτες τους για σκοπούς δοκιμής διαφόρων υγρών αναπλήρωσης.

Πάντως οι ατμιστές τονίζουν ότι «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία ατόμων που βρίσκονται δίπλα ή κοντά σε άτομα που ατμίζουν».

Η διαδικασία αδειοδότησης

Μια από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου προβλέπει ότι για τη χορήγηση έγκρισης ή εμπορίας εναλλακτικού προϊόντος καπνού ή ηλεκτρονικού προϊόντος καπνίσματος με νικοτίνη ή μη, απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Υγείας ή το Διευθυντή. Σχετικά οι ατμιστές ζητούν όπως:

α) προϊόν αδειοδοτημένο από κράτος μέλος της Ε.Ε. να μην απαιτείται να αδειοδοτηθεί και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

β) εξαιρεθεί από τη διαδικασία αδειοδότησης μια μεγάλη λίστα με προϊόντα, για τον απλό λόγο ότι δεν είναι προϊόντα που ανήκουν στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Τέτοια προϊόντα είναι μπαταρίες, τσιμπίδες, βαμβάκι, θήκες μπαταριών, σύρματα, άδεια μπουκαλάκια, θήκες και προστατευτικά αυτοκόλλητα, επιστόμια και διάφορα διακοσμητικά είδη, εργαλεία όπως πένσες, κατσαβίδια, συσκευές μέτρησης αντίστασης κτλ.

«Θεωρούμε ότι η διαδικασία θα ήταν πιο αξιόπιστη εάν υπήρχαν κάποια στάνταρ έγκρισης ή μη, παρά αυτή να είναι στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού ή του Διευθυντή του Υπουργείου» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται πως «σκοπός μας δεν είναι να ωθήσουμε στο άτμισμα μη καπνιστές ή ανθρώπους που καπνίζουν 2-3 τσιγάρα την ημέρα, αλλά να δώσουμε μια εναλλακτική, και σαφώς λιγότερη επιβλαβή επιλογή, σε έναν συστηματικό καπνιστή» και προσθέτουν πως «σχεδόν όλοι μας έχουμε μια προσωπική ιστορία, για το πώς με την βοήθεια του ατμίσματος, όχι μόνο έχουμε βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας, αλλά για το πώς το άτμισμα μας έχει σώσει τη ζωή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση