ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σαρίκας: Δεν πήρα χρήματα από εργολάβο για αντάλλαγμα

Ο Ευτύχιος Μαλληκίδης χρησιμοποιούσε το όνομα του «για ανταλλάγματα» αναφέρει

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με την ένορκο κατάθεση του Φειδία Σαρίκα, 2ου κατηγορούμενου, συνεχίστηκε σήμερα η υπόθεση του ΣΑΠΑ.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο Φειδίας Σαρίκας ανέγνωσε κατάθεση του, στην οποία ανέφερε, ότι ουδέποτε έλαβε πρωτοβουλία που να διευκολύνει ή να ωφελεί οποιοδήποτε εργολάβο. Ουδέποτε, είπε, «προχώρησα σε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου για δικό μου όφελος».

Πρόσθεσε πως συχνά ο Ευτύχιος Μαλληκίδης χρησιμοποιούσε το όνομα του “για να αποκομίσει ανταλλάγματα από τους εμπειρογνώμονες και εργολάβους”.

Ο κ. Σαρίκας υποστήριξε στο δικαστήριο πως ο κ. Μαλληκίδης προσπάθησε να τον εκδικηθεί, εκμεταλλεύτηκε τη φιλία τους και μάλιστα σε μια περίπτωση έφυγε εκνευρισμένος από το Γραφείο του όταν ο Μαλληκίδης του ζήτησε να μην θέσει το θέμα του ΣΑΠΑ στην Βουλή και όταν ο ίδιος του αρνήθηκε, λέγοντας του ότι δεν μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο.

“Νιώθω αδικημένος”, είπε και αναφέρθηκε στην άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται λέγοντας πως θα ένιωθε «βλάκας» αν είχε πάρει χρήματα και αντιμετώπιζε τόσα οικονομικά προβλήματα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στους λογαριασμούς που είχε σε διάφορα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και στην συνεταιρική εταιρεία που είχε με την οποία κατασκεύασαν 6 επαύλεις εκ των οποίων οι δύο πωλήθηκαν και οι τέσσερις παραμένουν αδιάθετες.

Ο κ. Σαρίκας είπε πως ουδέποτε συμμετείχε σε οποιαδήποτε ομάδα με σκοπό το προσωπικό όφελος, προσθέτοντας πως με αποθανόντα δημοτικό σύμβουλο, είχε οικογενειακές σχέσεις και φιλικές ενώ με τον τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαλληκίδη ήταν πέρα από φίλοι και κουμπάροι. Όσο για τον Λοίζο Ιορδάνους, συνέχισε, τον γνώριζε από το 1986 λόγω επαγγελματιών συνεργασιών αφού, όπως είπε, διέθετε ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία.

Πρόσθεσε πως το Γιώργο Μπάφα, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Αθηνών, που αντιπροσώπευε και τη γερμανική εταιρεία AWATECH τον γνώρισε από τον αποβιώσαντα δημοτικό σύμβουλο, ενώ τον γνώριζε και ο Μαλληκίδης, αφού ήταν Καθηγητής του.

Ο κ. Σαρίκας αρνήθηκε στην κατάθεση του ότι σε συνάντηση σε σπίτι στην παρουσία και του Μπάφα, ο Καθηγητής τους είπε πως αν κέρδιζε την προσφορά για το Βιολογικό σταθμό θα τους έδινε για δικό τους όφελος 3% δηλαδή στον Μαλληκίδη τον ίδιο και τον αποθανόντα δημοτικό σύμβουλο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαρίκας είπε πως ουδέποτε ήταν παρών σε συνάντηση κατά την οποία τέθηκε το θέμα του προσωπικού οφέλους από τους εργολάβους κατά την εκτέλεση της α’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος, αλλά και ούτε ότι πήρε 114.000 ΛΚ ο ίδιος, ο Μαλληκίδης και ο αποβιώσαντας δημοτικός σύμβουλος.

Ούτε ακόμη ότι με την έναρξη του έργου η εταιρεία AWATECH πήρε προκαταβολή και έγινε διευθέτηση, ταξίδεψε στην Αθήνα μαζί με τον Μαλληκίδη και το άλλο πρόσωπο για να τους δοθούν αρχικά από 20.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα στην πορεία κατά την εκτέλεση του έργου.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι πολλές φορές επισκέφτηκε την Αθήνα και διέμεινε με τον αποβιώσαντα δημοτικό σύμβουλο και τον Μαλληκίδη σε διάφορα ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά όχι για να πάρει χρήματα με τα άλλα δύο πρόσωπα.

Αρνήθηκε επίσης ότι έκανε δεύτερο ταξίδι στην Αθήνα κατά το οποίο ο Μπάφας τους έφερε 20. 000 ευρώ μετρητά στον καθένα. Ούτε ότι η συμφωνία ήταν 44.000 λίρες, δηλαδή 80 με 85 χιλιάδες ευρώ, που θα έπαιρνε ο καθένας και που αφορούσε το 1% στα 4,400.000 λίρες Κύπρου και τα άλλα χρήματα που θα λάμβαναν όπως κατέθεσε ο Μαλληκίδης ήταν 70.000 ΛΚ ο καθένας από το ποσό των 200.000 λιρών Κύπρου.

Ο κ. Σαρίκας αρνήθηκε επίσης ότι συνολικά θα έπαιρναν Μαλληκίδης και Σαρίκας από 180.000 ευρώ περίπου.

Απαντώντας ακολούθως σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου του Κρις Τριανταφυλλίδη χαρακτήρισε πρόχειρη την έκθεση που ετοίμασε ο λογιστής της Νομικής υπηρεσίας Χρ. Μαλέκκος αφού ποτέ ο λογιστής δεν τον φώναξε για να ζητήσει κάποιες διευκρινήσεις ενώ στην έκθεση έχουν συμπεριλάβει καταθέσεις της οικογένειας του και όχι προσωπικές, μεταξύ άλλων,.

Σχετικά έγγραφα για την πηγή προέλευσης των καταθέσεων κατατέθηκαν ως τεκμήρια στο δικαστήριο.

Ο Σαρίκας είπε πως τα χρέη του, τα δάνεια του σε διάφορες τράπεζες ανέρχονται σε 1.200.000 ευρώ, ενώ είχε αγοράσει και ένα διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους κατά την επίμαχη περίοδο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ποτέ σε τραπέζι κάποια Χριστούγεννα με τον Λοίζο Ιορδάνους δεν άκουσε κουβέντα για προμήθεια.

Η διαδικασία επαναπρογραμματίστηκε για τις 12, 18 και 19 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση