ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε τρίωρη στάση εργασίας το Μακάρειο

Αφορμή η παρουσία του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου στο νοσοκομείο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με αφορμή την παρουσία του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Μακάρειο νοσοκομείο, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και ο Κλάδος των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, προχώρησε στην υλοποίηση των προειδοποιήσεών της. Το Μακάρειο νοσοκομείο βρίσκεται σε τρίωρη στάση εργασίας η οποία άρχισε στις 10 αμέσως μετά την είσοδο του Κοσμήτορα στο Παιδοχειρουργικό τμήμα του Μακάρειου νοσοκομείου. Η στάση εργασίας, αφορά και το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας το οποίο επίσης, βάσει της συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου Κύπρου θα μετατραπεί σε Πανεπιστημιακό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως βάσει της συμφωνίας, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, αναλαμβάνει καθήκοντα Πανεπιστημιακού διευθυντή στο παιδοχειρουργικό τμήμα του Μακάρειου. Η παρουσία του στο νοσοκομείο στις 9 το πρωί, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής ζήτησε κλίνες ως διευθυντής του Μακάριου νοσοκομείου. Η ρήξη επήλθε καθώς σύμφωνα με τις συντεχνίες δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία που να πέρασε από τη βουλή και να καθιστά τον κοσμήτορα διευθυντή, επισημαίνοντας ότι ανέλαβε καθήκοντα, αυθαίρετα, στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Όπως δήλωσε στην "Κ" ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήτης Κούμας, η συντεχνία αμφισβητεί την νομιμότητα με την οποία ο εν λόγω κοσμήτοτρας χρήζεται και διευθυντής και διερωτάται: "μα είναι δυνατόν ένα τμήμα να λειτουργεί με δύο διευθυντές, εκ τους οποίους ο ένας είναι και διορισμένος με παράνομο τρόπο;"

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Συντεχνίας σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην ίδια τη Σχολή, καθώς τα τμήματα δεν είναι στελεχωμένα όπως θα έπρεπε, "για παράδειγμα, δεν υπάρχει καθηγητής παθολογίας και χειρουργικής, τα δύο πιο βασικά μαθήματα, δηλαδή". Προσθέτως, ο κ. Κούμας τόνισε ότι οι φοιτητές δεν έχουν μέχρι στιγμής πρόγραμμα μαθημάτων, "γεγονός απαράδεκτο για Ιατρική Σχολή".


Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι δύο Συντεχνίες έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα η οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς του υπουργείου Υγείας και δεν παγοποιηθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ιατρική Σχολή μέχρι την ετοιμασία συμφωνημένου νομοσχεδίου, θα επεκτείνουν τα μέτρα τους τις επόμενες ημέρες. "Εμείς σαν ιατροί, είμαστε και είμασταν υπέρ συνεργασίας Ιατρικής Σχολής με τα δημόσια νοσηλευτήρια. Μάλιστα, είναι ένα θέμα που πολύ ευχαρίστως θα θέλαμε να συζητήσουμε. Παρόλα αυτά, έπρεπε να γίνει σωστά αυτός ο διάλογος, και βασική προϋπόθεση για να γίνει σωστά, είναι και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη να κατέλθουν σε διάλογο. Αυτό δεν έχει γίνει δυστυχώς, παρόλο που έχουμ στείλει πολλές επιστολές", είπε ο κ. Κούμας για να προσθέσει ότι, "οι ανησυχίες μας δεν είναι απλά συνδικαλιστικές, αλλά πρωτίστως ιατρικές - ο κλάδος μας δεν σηκώνει προχειρότητες αλλά έγκυρη, επιστημονική συζήτηση και μελέτη". 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X