ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ:Εφαρμόζεται ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την εμπορία προσώπων

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την ευαισθητοποίηση του κοινού

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο νομικό και στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας προσώπων, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τη σοβαρότητα του φαινομένου, όσο και για την κατάρτιση των δημόσιων λειτουργών, για τον έγκαιρο εντοπισμό και χειρισμό θυμάτων εμπορίας προσώπων.


Σε ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία της 10ης «Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων», το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι “η ΚΔ εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο νομικό και στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και συμμορφώνεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Σημειώνει ακόμα ότι έχει κυρωθεί σειρά σχετικών διεθνών συμβάσεων, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Προσώπων, ιδιαίτερα των Γυναικών και Παιδιών, η Σύμβαση περί Καταστολής και Εξαλείψεως της Σωματεμπορίας και της Πορνείας Άλλων, το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για την Πώληση Παιδιών, Παιδική Πορνεία και Πορνογραφία, καθώς και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πάταξη της Εμπορίας Ανθρώπων.

Επιπλέον, το ΥΠΕΣ τονίζει ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας, όποιος εύλογα δύναται να υποθέσει ότι η εργασία που χρησιμοποιεί ή οι οποιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος αποτελούν αντικείμενο εμπορίας προσώπων, είναι ένοχος ποινικού αδικήματος.

“Η εμπορία προσώπων αποτελεί τη σύγχρονη μορφή δουλείας που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Τα θύματα συχνά στρατολογούνται, μεταφέρονται και στεγάζονται με τη χρήση βίας, καταναγκασμού ή απάτης και εξαναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, την επαιτεία, τη συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες ή την αφαίρεση οργάνων”, προστίθεται στην ανακοίνωση.


Όπως συμπληρώνει το ΥΠΕΣ “η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου πολλών μεταναστών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση αποτελεί χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας προσώπων”, σημειώνοντας ότι “η εμπειρία καταδεικνύει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία, αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων στην Κύπρο”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση