ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΚ: Η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών είναι προς όφελος όλων

Η συμφωνία καλύπτει τις ανάγκες κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής τονίζει

ΚΥΠΕ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια που υπονομεύει τη βελτίωση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για όλους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε στις 28 Ιουλίου του 2016 μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, το ΠΚ αναφέρει πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία σταδιακής αναβάθμισης των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται προς τον πολίτη, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια προσπάθεια που έχει τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας.

Η συμφωνία καλύπτει τις ανάγκες της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, ενισχύει και συστηματοποιεί τη δυνατότητα διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας εντός των δημόσιων Νοσοκομείων και δημιουργεί ένα μηχανισμό μετεξέλιξης των κλινικών σε πανεπιστημιακές κλινικές, μέσα από διαδικασίες διεθνούς αξιολόγησης και πιστοποίησης από εμπειρογνώμονες.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρεί πως έχει χρέος απέναντι στην κοινωνία να προστατέψει τους φοιτητές, τα προγράμματα σπουδών και τη δυνατότητά του να συνεισφέρει στην επιστήμη μέσα από δημιουργικό έργο, σημειώνοντας ότι την εξέλιξη των υπηρεσιών υγείας προς όφελος της κοινωνίας επιδιώκουν κάποιοι να εμποδίσουν με εκβιασμούς και συκοφαντίες.

“Το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει σταθερό στις αρχές της συνεργασίας, της υπευθυνότητας και της δέσμευσης στη συνεχή πρόοδο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου γνώριζε εξ αρχής ότι ο δρόμος για να κάνει το όραμα της Ιατρικής Σχολής πράξη δεν θα ήταν εύκολος. Θα συναντούσε εμπόδια από μικροπολιτικές επιδιώξεις και συμφέροντα. Όμως, είναι ακριβώς αυτές οι δυσκολίες που μας δίνουν περισσότερη δύναμη να πετύχουμε τον στόχο της Δημόσιας Ιατρικής Σχολής και της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, με την κοινωνία στο πλευρό μας”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Όπως προσθέτει, “παρόλες τις αντιξοότητες και τις αρνήσεις, η Ιατρική Σχολή θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και θα προστατέψει την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών της”, σημειώνοντας πως “η συνεργασία στο πλαίσιο ερευνητικών έργων θα συνεχίσει να είναι στις προτεραιότητές μας και καλύπτεται από τη Συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Υγείας”.

“Η συνεργασία κρατικών και πανεπιστημιακών γιατρών οφείλει να είναι, πάνω από όλα, συνεργασία γιατρών που υπηρετούν μια κοινή αποστολή”, συμπληρώνει.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναμένει από τις συντεχνίες που έχουν εκφράσει αντιδράσεις να υποβάλουν εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υγείας για τον τρόπο μετεξέλιξης των κλινικών σε πανεπιστημιακές κλινικές και προσδοκά από το Υπουργείο Υγείας να καθορίσει τις προτεραιότητες του κράτους και να εξηγήσει στην κυπριακή κοινωνία αν και πότε θα μπορέσουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να καλύψουμε τις ελλείψεις και να αναιρέσουμε τα προβλήματα που εντοπίζονται από ανεξάρτητους φορείς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πρόσφατη έκθεσή τους για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση