ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Δεν θα ήταν σοφό να μπει η Κύπρος στην Συνθήκη Σένγκεν

Κατά τον κ. Κασουλίδη πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τοποθετήθηκε ότι κατά την άποψη του δεν είναι σοφό να ενταχθεί η Κύπρος στην παρούσα φάση στην Συνθήκη Shengen. «Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μπούμε, αλλά αν δεν τροποποιηθεί πρώτα η Συνθήκη του Δουβλίνου, άποψη μου είναι ότι η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθεί στο Shengen». Εξάλλου, όπως είπε ο ίδιος, καθώς το μεταναστευτικό είναι ακόμα σοβαρό πρόβλημα, μια πιθανή ένταξη της Κύπρου στο Shengen, θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπλοκές στο νησί, ιδίως σε συνάρτηση με την Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ που προβλέπει την επιστροφή παράνομων μεταναστών, στη χώρα εισόδου τους. Ως αποτέλεσμα, αν η Κύπρος ήταν στις χώρες του Shengen, οι μετανάστες θα είχαν κάποιο κίνητρο να χρησιμοποιήσουν το νησί ως εφαλτήριο για την πορεία τους βορειότερα στην Ευρώπη.

Μετά και από ερωτήσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, για το ποιο είναι το κόστος για την Κύπρο όσον αφορά στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης αρκέστηκε στο να πει ότι δυστυχώς η θέση της Κύπρου είναι μειοψηφική μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς για το Χαλέπι μόνο τρεις ή τέσσερεις χώρες υποστήριξαν τη θέση του για αποφυγή κυρώσεων. Πάντως, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν θα ήταν ωφέλιμο για κανένα εμπλεκόμενο οι εν λόγω κυρώσεις, καθώς μέχρι να μπουν σε εφαρμογή το Χαλέπι θα έχει ήδη ισοπεδωθεί. Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχει αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό η Ρωσία μετά και τις νέες σχέσεις της τελευταίας με την Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι δεν έχει παρατηρήσει καμιά διαφοροποίηση.

Όσον αφορά στη στάση της Ευρώπης προς το Κυπριακό και τα κυπριακά διαβήματα μετά και από τη σύνδεση κατεχομένων-Τουρκίας με αγωγό νερού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι του διερωτήθηκαν ποιο είναι το πρόβλημα της Κύπρου εφόσον εν δυνάμει το νερό μπορεί να ικανοποιήσει και τις ανάγκες στις ελεύθερες περιοχές. Για άλλα θέματα όμως, όπως για παράδειγμα η ίδρυση κινήματος νεολαίας από την Τουρκία στα κατεχόμενα, για την οποία εναντιώθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι, οι Ευρωπαίοι είχαν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς πρόκειται και για προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων. Τέλος, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Λαβρώφ στην Ρωσία την 1η Νοεμβρίου. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X