ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλεμμένα αυτοκίνητα οδηγούνται σε πλειστηριασμό

Ποινική δίωξη σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις κλεμμένων αυτοκινήτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε πλειστηριασμό θα οδηγούνται τα κλεμμένα αυτοκίνητα σύμφωνα με τα νέα νομοθεσία του κράτους. Μεταξύ άλλων, τα έσοδα από τον πλειστηριασμό θα πηγαίνουν απευθείας στο Πάγιο Ταμείο του κράτους.

Η νέα νομοθεσία, θα ρυθμίζει τις ποινές για οχήματα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό και αφού διαπιστωθεί ότι είναι κλεμμένα, τότε την υπόθεση να αναλαμβάνει το κράτος.

Ποια οχήματα θεωρούνται κλεμμένα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», κλεμμένο όχημα μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης και όχημα με παραποιημένα στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως τον αριθμό πλαισίου του οχήματος, και συνοδεύεται με πλαστό ή παραποιημένο πιστοποιητικό εγγραφής ή άλλο έγγραφο που χρησιμοποιείται ως απόδειξη για τη νόμιμη κυκλοφορία του οχήματος.

Επίσης ποινικά θα διώκονται και όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις κλεμμένων αυτοκινήτων.

Σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο δηλωθεί ως κλοπιμαίο πριν εγγραφεί, τότε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, είναι αναγκασμένο να το θέτει σε «stop list», έτσι ώστε να μην μπορεί να εγγραφεί. Επίσης, θα δίνονται 30 ημέρες προθεσμία, έτσι ώστε το όχημα να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του.

Όμως, σε περίπτωση που περάσει η προθεσμία των 30 ημερών, τότε ο εισαγωγέας του κλοπιμαίου οχήματος οφείλει να πληρώσει φόρους κατανάλωσης, καθώς επίσης και το ΦΠΑ για το αυτοκίνητο.

Εάν ένα όχημα διαπιστωθεί ότι έχει ήδη εγγραφεί και είναι κλοπιμαίο, τότε μπαίνει σε «stop list», με την προϋπόθεση ότι δε θα μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο.

Η Αστυνομία στην προκειμένη περίπτωση, θα παραλαμβάνει το όχημα και θα το κατακρατεί με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, θα ενημερώνει τις αρχές της χώρας προέλευσης του κλοπιμαίου οχήματος, και αν σε τρεις μήνες δεν ενδιαφερθεί να το παραλάβει, είτε ο νόμιμος ιδιοκτήτης είτε η ασφαλιστική που το αποζημίωσε, τότε το όχημα θα προχωρά σε διαδικασία πλειστηριασμού.

Εκκρεμούν τα διαδικαστικά του πλειστηριασμού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μοναδικό σημείο της νομοθεσίας το οποίο εκκρεμεί, είναι για το ποιος θα διεξάγει τους πλειστηριασμούς.
Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Την συγκεκριμένη διαδικασία, είτε θα την αναλάβει η Αστυνομία, είτε το Τμήμα Αποθηκών του Υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι στιγμής, καμία από τις δύο πλευρές δεν προσφέρθηκε να αναλάβει τέτοια ευθύνη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση