ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστρέφουν λείψανα που είχαν δοθεί σε λάθος οικογένειες

Έρευνες και για τα λείψανα των επτά πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην Κύπρο θα επιστρέψουν τις επόμενες μέρες άλλες τρείς περιπτώσεις λειψάνων που είχαν δοθεί τέλη της δεκαετίας του 70 σε λάθος οικογένειες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ» μετά την τελετή παράδοσης των 16 λειψάνων του «ΝΙΚΗ» 4 στις οικογένειες τους έγινε κατορθωτό άλλες τρείς οικογένειες στην Ελλάδα να δεχθούν να επιστρέψουν τα λάθος λείψανα που τους είχαν παραδοθεί το 1979 από το πρώτο άνοιγμα του στρατιωτικού Κοιμητηρίου Λακατάμειας χωρίς να ταυτοποιηθούν τότε με επιστημονικό τρόπο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μια περίπτωση αφορά την οικογένεια του πεσόντα καταδρομέα του «ΝΙΚΗ» 4 Αναστασόπουλου τα λείψανα του οποίου βρέθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA και παραδόθηκαν στην οικογένειά του.

Πρόσφατα κλιμάκιο του Επιτρόπου Προεδρίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων είχε μεταβεί στην Ελλάδα όπου σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησαν στις εκταφές των λειψάνων τα οποία θα επαναπατριστούν με αεροπλάνο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνολικά στην Ελλάδα δόθηκαν το 1979 λανθασμένα λείψανα σε 13 οικογένειες. Μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει τα λείψανα που τους δόθηκαν 4 οικογένειες και αναμένονται οι άλλες τρείς περιπτώσεις.

Έρευνα και για τους επτά της «Φαέθων»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου θα ξεκινήσει την αναζήτηση των λειψάνων έξι ελλαδιτών και ενός ελληνοκύπριου μέλη όλοι της ακταιωρού «Φαέθων» η οποία βυθίστηκε από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία στους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας.

Σημαιοφόρος          Παναγιώτης Χρυσούλλης από την Αθήνα.
Υποκελευστής         Σπυρίδων Αγάθος από την Σαλαμίνα.
Υποκελευστής         Νικόλαος Πανάγος από τον Πειραιά.
Ναύτης                   Παναγιώτης Θεοδωράτος από την Κεφαλλονιά.
Ναύτης                   Νικόλαος Νιάφας από την Λαμία.
Ναύτης                   Νικόλαος Καπαλούκας από την Σκόπελο.
Εθελοντής              Άντης Φιλήτας από την Μόρφου.

Οι επτά της «Φαέθων» βρίσκονται θαμμένοι στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στην Λευκωσίας. Η ακταιωρός «Φαέθων» βυθίστηκε στις 8 Αυγούστου 1964 από τουρκικά μαχητικά στο καραβοστάσι «Ξερός», σκοτώνοντας μέλη του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε του Βασιλικού Ναυτικού, Δημήτριος Μητσάτσος δέχθηκε πυρά στο δεξί του χέρι, το οποίο στη συνέχεια και έχασε. Με αυταπάρνηση και ηρωισμό, ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος που τελικά σκοτώθηκαν, έσωσαν τη ζωή 15 συναδέλφων τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση