ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλήρη αυτονόμηση Νομικής Υπηρεσίας ζητά ο Γενικός Εισαγγελέας

Διορισμοί από το δικαστικό συμβούλιο και όχι από την ΕΔΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πλήρη αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας ζητά ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών για τις αρμοδιότητες της γενικής εισαγγελίας, ο κ. Κληρίδης κατέγραψε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η νομική υπηρεσία.

Σημείωσε πωςανέλαβε τη νομική υπηρεσία στη δυσκολότερη περίοδο, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης του κ΄ρατους και της οικονομιής κ΄ρισης καθώς η νομική υπηρεσία θα έπρεπε να λάβει πολλά μέτρα που προϋπόθεταν εισαγωγή νέων νομοθετημάτων και τροποποίηση υφιστάμενων.

Ο Κώστας Κληρίδης έκανε λόγο για υποστελέχωστη της νομικής υπηρεσίας την ίδια στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει τον τριπλάσιο όγκο δουλειάς. Επεσήμανε οτι από τις οκτώ μόνιμες θέσεις εισαγγελέων, υπήρχαν μόνο τρεις και οι δύο έφυγαν, με αποτέλεσμα η νομική υπηρεσία να μείνει με έναν εισαγγελέα. Σημείωσε δε πως από τις 17 μόνιμες θέσεις των ανώτερων δικηγόρων υπηρετούν μόνο οι 4 και οι άλλες 13 θέσεις είναι κενές.

"Η δύσκολη κατάσταση την οποία είχε να αντιμετωπίσει η Νομική Υπηρεσία την βρήκε υποστελεχωμένη από δικηγόρους κατά 52 δικηγόρος" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κληρίδης κάνοντας λόγο και για ελλείψης στο διοικητικό προσωπικό.

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως η Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη, ωστόσο οι πτυχές της δημόσιας υπηρεσίας επηρεάζουν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά πλήρωση θέσεων. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε οτι θα πρέπει να αυτονομηθεί πλήρως και να μην εξαρτάται η Νομική Υπηρεσία από την ΕΔΥ όπως οι υπάλληλοι της δημόσιας υπηρεσίας αλλά οι διορισμοί να γίνονται από το ίδιο το δικαστικό συμβούλιο. Σημείωσε οτι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους δικηγόρους της δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει την άσχημη εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία για την μη απονομή δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε οτι δεν έχει όρους εντολής να διερευνήσει αλλά να δει πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση με συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.

 Προνόμιο του Προέδρου ο διορισμός βοηθού γενικού εισαγγελέα

Ως αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο γενικός εισαγγελέας το κατά πόσο θα γίνει πλήρωση της θέσης του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Όπως επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, η θέση αυτή υπάρχει στο σύνταγμα για λόγους ισορροπίας, αν δηλαδή είναι Ε/κ ο γεν. εισαγγελέας, τότε ο βοηθός θα είναι Τ/κ και το αντίθετο. Εξέφρασε την άποψη ωστόσο πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρήσει σε πλήρωση της θέσης θα ήταν καλό να γίνει μετά από διαβούλευση με τον υφιστάμενο γενικό εισαγγελέα όποιος κι αν είναι. 

Στήριξη στον Πρόεδρο

Κληθείς να τοποθετηθεί για το κατά πόσο δεν δέχεται βοήθεια από το κράτος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο Κώστας Κληρίδης επεσήμανε προς τον Ζαχαρία Κουλία οτι είναι λίγο άδικος καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσπαθήσει να διευκολύνει την ομάδα διερεύνησης του οικονομικού εγκλήματος, με διπλασιασμό θέσεων. Επεσήμανε οτι η νομική υπηρεσία θα ήθελε διπλασιασμό θέσεων, ωστόσο αντιλαμβάνεται πλήρως τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το κράτος. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση