ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μιλτής έδωσε την κομματική του τιμή στην Έλση ότι θα πληρωθεί

Την Τετάρτη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει στον επιστήθιο φίλο του

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Απαντήσεις σε όλα όσα έχουν ακουσθεί στην αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας από τότε που ξεκίνησε η εκδίκαση της αγωγής του άλλοτε επιστήθιου φίλου του Μιλτιάδη Νεοφύτου αναμένεται να δώσει την Τετάρτη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Από την θέση του πρώτου μάρτυρα της υπεράσπισής του, ο κ. Χριστόφιας θα μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια στα όσα έχει πει στην δικαστική αίθουσα ο κ. Νεοφύτου και αφορούν την περίοδο που οι σχέσεις των δυο δεν είχαν πάρει την κατιούσα.

Η κατάθεση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και η διαφορά των πρώην καλών φίλων αφορά την περίοδο που ο εναγόμενος βρισκόταν στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ήταν παρών στην δικαστική αίθουσα την Τρίτη το απόγευμα όπου η πλευρά Νεοφύτου συνέχισε την παρουσίαση μαρτύρων, δεν αντάλλαξε ούτε μια κουβέντα με τον πρώην φίλο του. 

Οι παρεμβάσεις Χριστόφια
Από τους τρεις μάρτυρες που παρουσίασε την Τρίτη το απόγευμα η πλευρά Νεοφύτου, ξεχώρισε η παρουσία του Νικόλα Καρυδά, συνταξιούχου και στελέχους της Τράπεζας Κύπρου. Ο μάρτυρας επανέλαβε στο δικαστήριο τα όσα είχε υποστηρίξει ο Μιλτιάδης Νεοφύτου στην κατάθεσή του για παρεμβάσεις του Δημήτρη Χριστόφια προς πρώην ηγετικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τα παρατραβήγματα στο λογαριασμό που διατηρούσε ο Νεοφύτου στην τράπεζα για να μπαίνει ζεστό χρήμα, κατά τον ισχυρισμό του, στα ταμεία της Ομόνοιας. Ο Καρυδάς, εξεταζόμενος από τον δικηγόρο Νεοφύτου, υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις γινόντουσαν προς τον τότε εκτελεστικό διευθυντή της Τράπεζας Ανδρέα Ηλιάδη και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Θεόδωρο Αριστοδήμου. Όταν ρωτήθηκε πώς το ήξερε ο μάρτυρας επικαλέσθηκε τα δυο πρώην ηγετικά στελέχη της τράπεζας.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε, οι παρεμβάσεις γινόντουσαν τηλεφωνικώς από τον ίδιο τον Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και τον Άντρο Κυπριανού, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κάλυψη του παρατραβήγματος του λογαριασμού Νεοφύτου. «Στις 27 Ιουλίου 2012 είχα ζητήσει από αρμόδιο τμήμα της τράπεζας να ελέγξει τον λογαριασμό Νεοφύτου και τις κινήσεις που υπήρχαν προς Ομόνοια. Όταν ζητήθηκε υπέρβαση 3 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό Νεοφύτου έγινε παρέμβαση από Χριστόφια και Άντρο Κυπριανού». Ο μάρτυρας ισχυρίσθηκε ότι η εταιρεία Νεοφύτου χρηματοδοτούσε την Ομόνοια κατά παράβαση των κανονισμών της τράπεζας.

972 χιλιάδες για Μακεδονίτισσα
Η θέση της υπεράσπισης Χριστόφια ήταν ότι ουδέποτε ο πελάτης του, αλλά και ο Άντρος Κυπριανού, παρενέβησαν προς την τράπεζα για λογαριασμό του Νεοφύτου. Ο Γιαννάκης Ιωάννου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Νεοφύτου, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό ανάθεσης των εργασιών κυρίως στην Μακεδονίτισσα, ανέβασε το χρέος για τις εργασίες στις 972 χιλιάδες ευρώ. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς με τις προχρονολογημένες αποδείξεις υποστηρίζοντας ότι η Πόλα Κυπριανίδου του ζήτησε να προχρονολογήσουν τιμολόγια ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, ούτως ώστε οι πληρωμές να φαίνονται ότι έγιναν μέσα στο 2012 αντί το 2013. Το αίτημα, λέει ο μάρτυρας, το προώθησε στο Νεοφύτου.

Ο δικηγόρος του Δ. Χριστόφια υπέβαλε στον μάρτυρα ότι τα όσα είπε για τα προχρονολογημένα τιμολόγια έχουν σκοπό να πλήξουν τον πελάτη του λόγω της θέσης που είχε υποστηρίζοντας ότι λέει ψέματα. Κατά την αντεξέτασή του, ο μάρτυρας είπε πως οι οφειλές της Ομόνοιας προς τον Νεοφύτου ανέρχονται στα 13 εκατ. ευρώ. «Δεν έγινε προϋπολογισμός του έργου στην Μακεδονίτισσα από την εταιρεία Νεοφύτου», υποστήριξε ο δικηγόρος της πλευράς Χριστόφια, ο οποίος ανέφερε ότι πριν του δοθεί το έργο η σύζυγος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Έρση του ζήτησε να της δώσει την κομματική του τιμή ότι θα πληρωθεί για τις εργασίες που θα εκτελούσε. «Οι χρεώσεις της εταιρείας Νεοφύτου προς την οικογένεια Χριστόφια είναι υπερδιπλάσιες του κανονικού, όπως και οι απαιτήσεις της εταιρείας είναι εξωπραγματικές και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικά εκτελεσθείσες εργασίες, υποστήριξε η πλευρά Χριστόφια.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X