ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κληρίδης: Εκρηκτική η κατάσταση στη Νομική Υπηρεσία

Έξαρση στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής πολλαπλασίασε τον όγκο εργασίας

ΚΥΠΕ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Νομική Υπηρεσία λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας που καλείται να διεκπεραιώσει, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «η Νομική Υπηρεσία διάγει την δυσκολότερη περίοδο, νομίζω, της ιστορίας της».

Ο κύριος λόγος αυτής της κατάστασης είναι η προηγηθείσα κατάρρευση του χρηματοοικονομικού μας συστήματος και η οικονομική κρίση, που είχαν σοβαρές επιπτώσεις αφού σαν αποτέλεσμα η Νομική Υπηρεσία έπρεπε να προχωρήσει σε σωρεία γνωματεύσεων για τεράστιο αριθμό νομοθετημάτων προς συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το μνημόνιο αλλά και για μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές τομές τις οποίες ανάλαβε να επιτελέσει το κράτος.

Άλλος παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι οι εκατοντάδες νέες προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Διοικητικό Δικαστήριο, οι οποίες αφορούν και προσβάλλουν τη νομιμότητα της λήψης διαφόρων διορθωτικών μέτρων όπως είναι τα κουρέματα και άλλα συναφή θέματα, είπε. Έχουν γίνει, όπως ανέφερε, χιλιάδες άλλες αγωγές όχι αρμοδιότητας του Ανωτάτου αλλά των Επαρχιακών Δικαστηρίων, πολιτικές αγωγές.

Παράλληλα, συνέχισε ο Κώστας Κληρίδης, η Νομική Υπηρεσία ως νομικός σύμβουλος του κράτους καλείται να χειριστεί και υποθέσεις που εγείρονται στο πλαίσιο διαδικασιών διεθνούς διαιτησίας, αντικείμενο των οποίων είναι πολλά εκατομμύρια και δισεκατομμύρια σε κάποιες περιπτώσεις που διεκδικούνται εναντίον της Δημοκρατίας με βάση διμερείς συμβάσεις και συνθήκες.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες διαδικασίες ενώπιον των λεγόμενων “arbitration tribunals”, είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις διαδικασίες διεκδίκησης επενδυτών εξ Ελλάδος σε σχέση με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα αλλά και σε σχέση με την εκκαθάριση της FBME.

Αναφερόμενος στο έργο που γίνεται από τις διωκτικές αρχές για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επανέλαβε ότι αυτές οι έρευνες γίνονται από ομάδα της Αστυνομίας πλην όμως η εποπτεία και καθοδήγηση αυτής της ομάδας έχει αναληφθεί από τη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα «δύσκολο, πολύμορφο και χρονοβόρο έργο το οποίο ακόμα συνεχίζεται».

Αποκάλεσε την κατάσταση στη Νομική Υπηρεσία ως «εκρηκτική», αφού, όπως ανέφερε, πολλαπλασιάστηκε ο όγκος εργασίας και προστέθηκαν νέα κεφάλαια όσον αφορά και τις διαδικασίες αλλά και το αντικείμενο.

Άλλος λόγος που δυσχεραίνει το έργο της είναι, κατά τον Γενικό Εισαγγελέα, η έξαρση η οποία παρατηρείται στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Δεν είναι γνωστό αν η έξαρση αφορά τη διάπραξη ή κατά πόσο ήταν πάντα μεγάλος ο αριθμός τέτοιων αδικημάτων πλην όμως αδικήματα αυτής της φύσης δεν έφταναν στο προσκήνιο ή δεν οδηγούνταν σε διερεύνηση και ποινική δίωξη, είπε. Το γεγονός όμως είναι, πρόσθεσε, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νομικές δυσκολίες τόσο στην έρευνα όσο και στην προώθησή τους στα δικαστήρια.

Αναφορά έκανε και στη φυγή πολλών λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας από όλες τις βαθμίδες τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτή την τραγική κατάσταση της στελέχωσης από τη μια και της δραματικής αύξησης του όγκου εργασίας από την άλλη. Παρά το γεγονός ότι στα αιτήματά της για άνοιγμα των κενών θέσεων η Νομική Υπηρεσία βρήκε ανταπόκριση από κυβέρνηση και Βουλή, εντούτοις οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν βοηθούν την κατάσταση.

Ο Κώστας Κληρίδης μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η περαιτέρω ανεξαρτησία και αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τις σύστασης της επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρέπει να προχωρήσει προς την πλήρη κατά το δυνατόν αυτονόμηση, δηλαδή την απεξάρτηση από τα γρανάζια της Δημόσιας Υπηρεσίας. Να γίνει όπως είναι για παράδειγμα η Δικαστική Υπηρεσία, είπε.

Σε σχέση με μείωση του κονδυλίου στον προϋπολογισμό για το 2017 για αποζημιώσεις και έξοδα αγωγών από €10.220.00 σε €5.100.000 ανέφερε ότι αυτές είναι δαπάνες που αυξομειώνονται και δεν μπορούν εύκολα να προβλεφθούν.

Σε σχέση με το κονδύλι για σύμβαση υπηρεσιών, το οποίο αυξάνεται κατά €856.787 στα €3.902.700 για το 2017, είπε ότι πρόκειται για μεγάλο κονδύλι ασφαλώς γιατί περιλαμβάνει τις δαπάνες για ξένους δικηγορικούς οίκους, νομικούς συμβούλους, τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να προσλαμβάνουμε για να μας εκπροσωπούν σε διεθνή φόρα όπως είναι οι διαιτησίες.

Σε ερώτηση για τον μεγάλο αριθμό ασκούμενων δικηγόρων (140) εξήγησε ότι ο λόγος είναι ότι για γνωστούς λόγους ιδιωτικά γραφεία είτε λόγω έλλειψης χώρων ή αδυναμίας να καταβάλλουν την απαιτούμενη αμοιβή δεν τους προσλαμβάνουν για άσκηση με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η υποχρέωση της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι το θέμα είχε παλαιότερα μελετηθεί με εισήγηση να διοχετεύεται μεγάλος μέρος των ασκούμενων δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα με καταβολή από το κράτος του μηνιαίου ποσού (€260) που προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να το επανεξετάσουμε, είπε.

Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε το παράπονο ότι ο ίδιος ή / και λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας καλούνται να παραστούν σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές την υστάτη, όπως είπε, και ζήτησε όπως δίνεται πιο επαρκής χρονική προειδοποίηση.

Διαβεβαίωσε τους Βουλευτές για την επιθυμία της Νομικής Υπηρεσίας να έχει μια πλήρη και αμέριστη συνεργασία με τη Βουλή και τις Επιτροπές της.

Τα όποια προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν αφ` ης στιγμής η κάθε πλευρά επιτελεί τα δικά της καθήκοντα και αρμοδιότητες, είπε. Έδωσε το παράδειγμα δυσάρεστων καταστάσεων όπως είναι αυτές που έχουμε 16 συνολικά αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Είναι μια κατάσταση πραγμάτων που δεν πρέπει να επαναληφθεί, αντίθετα πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο, πρόσθεσε.

Σε σχόλιο Βουλευτών ότι θα μπορούσε να είχε γίνει αναπομπή νομοθετημάτων πίσω στη Βουλή και όχι απευθείας αναφορά στο Ανώτατο, σημείωσε ότι τα νομοθετήματα είχαν πρόνοιες τόσο εξόφθαλμα αντισυνταγματικές που δεν έχρηζαν άλλης συζήτησης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση