ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Διοικήσεως: «Ποινικά ελεγκτέες» οι δηλώσεις της Εκκλησίας

Κακοποιητικές, προσβλητικές οι δηλώσεις, στοχοποιώντας ομάδα του πληθυσμού

ΚΥΠΕ

Οι δηλώσεις της Εκκλησίας που έχουν κατά τις τελευταίες ημέρες διατυπωθεί δημοσία εναντίον των ΛΟΑΤΙ ατόμων εκφεύγουν του προστατευτικού πεδίου της ελευθερίας της έκφρασης και είναι ποινικά ελεγκτέες, τόσο λόγω του ίδιου του περιεχομένου τους, όσο και λόγω των πιθανών συνεπειών τους, αναφέρει το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δηλώσεις «είναι κατ’ ουσία κακοποιητικές, προσβάλλοντας, υποτιμώντας και στοχοποιώντας μια διακριτή ομάδα του πληθυσμού στη βάση νομικά προστατευόμενων χαρακτηριστικών τους: του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου».

Τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, διαιωνίζουν στρεβλά στερεότυπα, προκαταλήψεις και μίσος σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων και μας γυρίζουν δυστυχώς πίσω στην εποχή της ταύτισης της ομοφυλοφιλίας με την ανηθικότητα, την εγκληματικότητα, την παρέκκλιση, την ψυχική ασθένεια, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επίσης, υποδαυλίζουν την εχθρότητα, αλλά και υποκινούν δυνητικά βίαιες συμπεριφορές, τη στιγμή που πανευρωπαϊκές και διεθνείς έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα ποσοστά βίαιων επιθέσεων, ακόμα και δολοφονιών σε βάρος ΛΟΑΤΙ ανθρώπων είναι ανησυχητικά ψηλά, προστίθεται.

Σύμφωνα με το Γραφείο, οι πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στη χώρα, με την κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης και την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής, αλλά και τη μαζική συμμετοχή στις πορείες Υπερηφάνειας καταδεικνύουν αφενός την αναγνώριση των πολλαπλών μορφών διάκρισης που ανέκαθεν υφίστανται οι ΛΟΑΤΙ συμπολίτες μας και αφετέρου εκφράζουν τη δέσμευση της πολιτείας για ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να είναι δεδομένο και αυτονόητο, σε μια εποχή στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται κεκτημένο της ανθρωπότητας και ταυτίζονται με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, προστίθεται.

Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και καμία μορφή ομοφοβικού λόγου, στο όνομα οποιασδήποτε θρησκείας, παράδοσης ή ιδεολογίας κι αν εκφέρεται, δεν είναι ανεκτή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση