ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γεν. Ελεγκτής: Μέτρα για την παράνομη χρήση αρχαίων μνημείων

Επιστολή προς τους Προέδρους του Δημοκρατικού Συναγερμού και Δημοκρατικού Κόμματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την εισήγηση όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων καθορίσει πολιτική, η οποία να περιλαμβάνει τη διαδικασία αδειοδότησης της χρήσης αρχαίων μνημείων και πιθανά μέτρα εναντίον προσώπων που παράνομα θα χρησιμοποιούν τα αρχαία μνημεία, καταθέτει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με αφορμή την παράσταση “Αντιγόνη” που ανέβηκε στο κατεχόμενο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας στις 28/9/2016.

Σε σημερινή επιστολή του προς τους Προέδρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι οι δαπάνες του ΘΟΚ για την εν λόγω παράσταση ανήλθαν σε €11.723 και έχουν ως εξής:

Λεωφορεία για μετάβαση θεατών 7.946,10
Στήσιμο καμαρινιών 2.737,00
Ενοικίαση τουαλετών 800,00
Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις 240,00
ΣΥΝΟΛΟ 11.723,10

Σημειώνεται ότι η παράσταση στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας έγινε με παραχώρηση δωρεάν προσκλήσεων και την παρακολούθησαν 4.000 θεατές.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το ΔΣ με απόφαση ημερ. 6.9.2016 (το πρακτικό δεν έχει ακόμη επικυρωθεί), ενέκρινε την εκτύπωση προσκλήσεων οι οποίες θα παραχωρούνταν δωρεάν σε όσους επιθυμούσαν να μεταβούν στη Σαλαμίνα και τη διάθεση δωρεάν λεωφορείων για μεταφορά των θεατών στην Σαλαμίνα. Για τη μετάβαση των θεατών στη Σαλαμίνα, προκηρύχτηκαν προσφορές.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το Πρωτόκολλο με τίτλο «Second Protocol to the Hague Convention of 1954 for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict 1999», προβλέπει στο άρθρο 9 ότι η κατέχουσα χώρα, δηλαδή η Τουρκία, οφείλει να μεριμνήσει ώστε οποιαδήποτε ανασκαφή, μεταβολή ή αλλαγή στην χρήση σε αρχαίο μνημείο στις κατεχόμενες περιοχές να γίνεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της κατεχόμενης χώρας, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την περίπτωση της συντήρησης της μονής του Αποστόλου Ανδρέα, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με πλήρη επιτυχία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, έδωσε την έγκριση του για τη μελέτη που είχε εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών.

“Είναι εισήγηση μας όπως τον τρόπο χειρισμού του θέματος συντήρησης κατεχόμενων αρχαίων μνημείων μελετήσει περαιτέρω το Τμήμα Αρχαιοτήτων με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, αφού φαίνεται να μην υπάρχει σαφώς καθορισμένη πολιτική για τον χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων”, αναφέρει.

Αναφέρει ακόμη ότι όσον αφορά στη χρήση αρχαίων μνημείων στα κατεχόμενα, όπως το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι για να χρησιμοποιηθεί ένα αρχαίο μνημείο στα κατεχόμενα θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί πρώτα η έγγραφη άδεια του Διευθυντή Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία όμως ακόμη και να ζητηθεί δεν θα δοθεί αφού το αρχαίο μνημείο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

“Αυτό για το οποίο το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν έχει εκφράσει οποιαδήποτε άποψη, και αντίθετα δεν φαίνεται να το έχει απασχολήσει, είναι ως προς τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει, αν κρίνει ότι χρειάζονται τέτοια μέτρα, σε περίπτωση χρήσης του αρχαίου μνημείου από οποιοδήποτε πρόσωπο, χωρίς την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων”, αναφέρει.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας φαίνεται να χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν σχέση με δικοινοτικές εκδηλώσεις και επισυνάπτεται δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας Hurriyet Daily News για κονσέρτο και συναυλίες μοντέρνας μουσικής που έγιναν στο αρχαίο θέατρο ήδη από τον Ιούνιο του 2005.

Επίσης, πέραν των συνεχών χρήσεων του αρχαίου θεάτρου σε τοπικού επιπέδου εκδηλώσεις των Τ/Κ, τον Ιούλιο 2015 στο θέατρο είχε δώσει συναυλία η διάσημη βελγίδα τραγουδίστρια Lara Fabian.

Ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται όπως και για το θέμα αυτό το Τμήμα Αρχαιοτήτων καθορίσει πολιτική, η οποία να περιλαμβάνει τη διαδικασία αδειοδότησης της χρήσης αρχαίων μνημείων και πιθανά μέτρα εναντίον προσώπων που παράνομα θα χρησιμοποιούν τα αρχαία μνημεία.

Η πολιτική αυτή, προσθέτει, που ενδεχομένως να απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει να καθοριστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Νομική Υπηρεσία αφού, το μεν Τμήμα Αρχαιοτήτων παραπέμπει σε οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο όμως με τη σειρά του εκφράζει αδυναμία ερμηνείας του σχετικού νομικού πλαισίου που διέπει το θέμα και αναφέρει ότι οι διαδικασίες για τέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων στα κατεχόμενα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση