ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γενικός Ελεγκτής: Ετεροβαρής η συμφωνία για ΟΠΑΠ

Τα στοιχεία καταδεικνύουν το αντίθετο δηλώνει ο Διευθυντή του ΟΠΑΠ

ΚΥΠΕ

Για παράνομη και ετεροβαρή συμφωνία που αφορά στη λειτουργία του ΟΠΑΠ στην Κύπρο έκανε λόγο την Πέμπτη ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι «κάθε μήνα που η Δημοκρατία καθυστερεί να τερματίσει την απαράδεκτη αυτή συμφωνία» και να την αντικαταστήσει με μια νόμιμη, «χάνει 1 εκ. ευρώ».

Η διακρατική συμφωνία δεν είναι ετεροβαρής, ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΟΠΑΠ στην Κύπρο Δημήτρης Αλετράρης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ξεκίνησε το πρωί την αυταπάγγελτη εξέταση του τρόπου εφαρμογής της διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2003 μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και την εφαρμογή της από την ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί ο ΟΠΑΠ στην Κύπρο.

Ο ΟΠΑΠ ιδιωτικοποιήθηκε το 2013 και την ίδια χρονιά η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς το μονοπώλιο δικαιολογείται μόνο μέσα σε συνθήκες αυστηρού ελέγχου, κάτι που δεν προβλεπόταν στη συμφωνία. Το Μάιο του 2014 η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε τη συμφωνία, έχοντας περιθώριο ενός έτους για να φέρει νέα νομοθεσία, αργότερα όμως ανακάλεσε την καταγγελία. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα νέο νομοσχέδιο, το οποίο έστειλε στη Βουλή προς ψήφιση και το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Το κράτος έχει απολέσει γύρω στα 20 εκ. ευρώ από το γεγονός ότι η νέα νομοθεσία συζητείται εδώ και δύο χρόνια, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας εντός της Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε ότι η έγκρισή του από την ΕΕ θα απαιτήσει κάποιους επιπλέον μήνες.

Αιτιολογώντας την αναφορά του σε απώλειες της τάξης των 20 εκ., ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι με το νέο νόμο που προωθείται, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να καταβάλει προς την Κυπριακή Δημοκρατία 20 εκ. ενώ σήμερα καταβάλει περίπου 10 εκ. «άρα το κράτος χάνει 10 εκ. το χρόνο».

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι η κίνηση της Κυβέρνηση να καταγγείλει τη διακρατική συμφωνία καταδεικνύει ότι η συμφωνία πάσχει νομικά. Συμπλήρωσε ότι ήταν η ορθή η ενέργεια της καταγγελίας, στην πορεία όμως η Κυβέρνηση διαπίστωσε ότι έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2015, δεν θα μπορούσε να έχει στη θέση νέο πάροχο και θα υπήρχε διακοπή του παιχνιδιού στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία του νομοσχεδίου, έκανε λόγο για απαράδεκτο προσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, είτε ετοιμάστηκε από τον ΟΠΑΠ, είτε από άτομο που δεν είχε κατά νου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα είναι σαφώς βελτιωμένο.

Ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε και για την περίπτωση ανώτερου δικηγόρου της Νομικής Υπηρεσίας που ασχολήθηκε με το θέμα του ΟΠΑΠ, όμως μετά την αφυπηρέτηση βρέθηκε να συμμετέχει σε σύσκεψη ως δικηγόρος του ΟΠΑΠ. Μετά από επιμονή του Προέδρου της Επιτροπής να κατονομαστεί το πρόσωπο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι πρόκειται για την Ρένα Βραχίμη Πετρίδου, ενώ το γεγονός επιβεβαίωσε και ο κ. Αλετράρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τα έσοδα τους κράτους μέχρι το 2013 παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, γύρω στα 10 εκ. ετησίως, τη στιγμή που οι ακαθάριστες εισπράξεις του ΟΠΑΠ εκτοξεύτηκαν από κάτω από 50 εκ. σε σχεδόν 200 εκ. ευρώ. Άλμα στα έσοδα σημειώθηκε μετά την εισαγωγή του ΚΙΝΟ το 2004, που σύμφωνα με τα στοιχεία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ΟΠΑΠ.

Βάσει της διακρατικής συμφωνίας, στην Κύπρο τα αδιανέμητα κέρδη μένουν στον ΟΠΑΠ, ενώ στην Ελλάδα πηγαίνουν στο δημόσιο. Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε αυτή και σε άλλες πρόνοιες, οι οποίες, όπως είπε, ερμηνεύονται υπέρ της εταιρείας με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητηθεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, κατά πόσο ερμηνεύονται αυστηρά οι συγκεκριμένες πρόνοιες, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, προνοεί έσοδα της τάξης του 24% για την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το ποσό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 20 εκ. το χρόνο.

Μιλώντας επίσης εντός της Επιτροπής, ο κ. Αλετράρης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εισέπραξε το 2015 από τον ΟΠΑΠ 13,3 εκ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 200 εκ. Συνολικά, το κράτος και η κυπριακή κοινωνία επωφελήθηκαν πέρυσι 24,87 εκ. σε φόρους, χορηγίες και άλλα, ενώ το καθαρό κέρδος του ΟΠΑΠ ήταν 5,6 εκ. «Αν αυτό είναι ετεροβαρής [συμφωνία], πείτε μου εσείς» είπε.

Αναφερόμενος στο ισχύον καθεστώς για τα τυχερά παιχνίδια στις 28 χώρες της ΕΕ, ο κ. Αλετράρης είπε ότι σε 25 χώρες υπάρχει μονοπώλιο, ενώ σε 3 (Λιθουανία, Τσεχία, Βουλγαρία) υπόκειται στον ανταγωνισμό.

Η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Χριστοφόρου ανέφερε από την πλευρά της ότι η συμφωνία του 2003 είναι διάτρητη, ενώ είπε ότι θα μπορούσε να γίνει διαγωνισμός και να περιληφθούν και άλλες εταιρείες, ώστε να διασφαλιστεί το συμφέρον της Δημοκρατίας.

Η Χάρις Χατζημιχαήλ, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι το Υπουργείο εντόπισε από το 2013 ότι το πλαίσιο δεν ήταν σωστό και για αυτό καταβλήθηκαν προσπάθειες για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Εξηγώντας για ποίον λόγο διήρκεσε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η επεξεργασία του, είπε ότι πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι η σύνταξη του νομοσχεδίου έγινε από την ίδια και από δεύτερο άτομο του Υπουργείου, απορρίπτοντας την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι συντάχθηκε από τον ΟΠΑΠ, ενώ είπε ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του νομοσχεδίου ετοιμάστηκαν διάφορα προσχέδια και λήφθηκε η άποψη εμπλεκομένων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι η συζήτηση για τον ΟΠΑΠ θα συνεχιστεί, με τον ίδιο να εισηγείται να αποσταλούν τα πρακτικά στον Γενικό Εισαγγελέα μετά την ολοκλήρωσή της. «Το δημόσιο έχει χάσει δεκάδες εκατομμύρια από μια συμφωνία που έγινε μεταξύ του κράτους και του ΟΠΑΠ» είπε, κάνοντας λόγο για άκρως ετεροβαρή συμφωνία, εις βάρος του κράτους.

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία το 2004, όταν ο κύκλος εργασιών του ΟΠΑΠ ήταν €97,19 εκ. το κράτος εισέπραξε €9,48 εκ. Όταν το 2013, λόγω του ΚΙΝΟ εκτοξεύτηκε ο κύκλος εργασιών στα €188 εκ., πήραμε €12,27 εκ., είπε. Αυτό το νούμερο από μόνο του καταδεικνύει την τεράστια διαφορά, πρόσθεσε.

«Ύπνωτταν όλοι τον ύπνο του δικαίου, παρόλο ότι υπήρχαν υπηρεσιακοί οι οποίοι είχαν επισημάνει την αδυναμία, ουδείς έπραξε οτιδήποτε από τους αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών», είπε ο κ. Κουλίας.

Αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για ετοιμασία του νομοσχεδίου που έχει πρόσφατα κατατεθεί στη Βουλή. «Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να επεξεργαστούν δύο υπάλληλοι που έβαλαν στο Υπουργείο Οικονομικών», λέγοντας ότι πρόκειται για ένα απλό νομοσχέδιο. «Τώρα γιατί έπρεπε να καθυστερούμε για να χάνονται κάθε ημέρα εκατομμύρια, οι ίδιοι είναι υπόλογοι», σημείωσε.

Η βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε στις δηλώσεις της ότι «το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι καμία Κυβέρνηση και κανένας θεσμός δεν ενδιαφέρθηκε τόσα χρόνια να διασφαλίσει τα συμφέροντα αυτού του κράτους με επαρκή εποπτεία συγκριτικά με τα τεράστια σε αύξηση έσοδα που παρατηρούνται χρόνο με το χρόνο στον ΟΠΑΠ».

Σύμφωνα με την ίδια, για πρώτη φορά από το 2003, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη κατήγγειλε τη συμφωνία αφού αναγνωρίστηκαν οι ελλείψεις του υφιστάμενου πλαισίου παροχής, ειδικά όσον αφορά την εποπτεία και τον έλεγχο, ενώ προχώρησε σε μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, καταθέτοντας νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.

Σε δικές της δηλώσεις για το θέμα η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «σε μια περίοδο που το κράτος προβαίνει σε περικοπές μισθών, που πλήττει τις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις με φόρους, αφήνει σε ισχύ μια ετεροβαρή συμφωνία, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει όπως κατέθεσε ο Γενικός Ελεγκτής τουλάχιστον €1 εκ. τον μήνα επιπλέον στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας».

«Η Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίσει ότι υπερασπιζόμαστε – και μέσα στο κοινοβούλιο – τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου. Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής είπε στην Επιτροπή πως απέρριψε το πρώτο νομοσχέδιο που του έστειλε η Κυβέρνηση γιατί ήταν «ως να το είχε γράψει ο ίδιος ο ΟΠΑΠ».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να ελέγξει το θέμα της χρηματοδότησης κομμάτων από τον ΟΠΑΠ.

«Θεωρούμε ότι ο διορισμός κομματικών στελεχών ή φίλων των κομμάτων στο Συμβούλιο του ΟΠΑΠ, που είναι ιδιωτική εταιρεία πλέον, όζει διαπλοκής και αδιαφάνειας», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. «Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθεί, νοουμένου ότι αυτός ο υπέροχος οργανισμός που πρόσφερε πάρα πολλά στον τόπο μας και συνεχίζει να προσφέρει, χρειάζεται να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια ακριβώς της νομοθεσίας, των νόμων και όχι των κομματικών στεγανών» είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη θέση ότι «είναι φανερό ότι από το 2004 περίπου η συμφωνία η διακρατική μεταξύ Κύπρου και Ελληνικού Δημοσίου για τον ΟΠΑΠ έπρεπε να τύχει τροποποίησης ούτως ώστε να τυγχάνει δίκαιου διαμοιρασμού το κέρδος από αυτά τα τυχερά παιχνίδια».

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «κάποιοι ολιγώρησαν με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει €8 – 10 εκ. το χρόνο από τον τρόπο με τον οποίο διαμοιράζονται τα κέρδη του ΟΠΑΠ και με διάφορες άλλες πρακτικές οι οποίες κατά την άποψη τη δική μου ήταν λανθασμένες». Η συνέχεια, ανέφερε, θα είναι στην Επιτροπή Οικονομικών όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο «και εκεί θα πρέπει το κάθε πολιτικό κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγίαννης στις δικές του δηλώσεις αναφέρθηκε επίσης στην απώλεια εσόδων από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει άμεσα να επέμβουν και παρόλη την κωλυσιεργία να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα και τον συγκεκριμένο νόμο, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και πάταξη της κακοδιαχείρισης», είπε. Πάγια θέση μας, κατέληξε, είναι ότι «η πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί πιο έντονα και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε όσον και αν ενοχλεί κάποιους».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X