ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απαρνήθηκε τους πάντες ο Χριστόφιας

Έντονες αναφορές για την σχέση του ιδίου με το ΑΚΕΛ και με πολιτικά πρόσωπα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα όσα είπε στην αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την διαδικασία εκδίκασης της αγωγής που έχει καταθέσει εναντίον του ο Μιλτιάδης Νεοφύτου.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε όλα όσα του καταλογίζει ο άλλοτε επιστήθιος φίλος του με την κατάθεσή του να προσλαμβάνει από κάποιο σημείο και μετά έντονη πολιτική και κομματική χροιά.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας στην 16σελιδη γραπτή δήλωσή του εστίασε αποκλειστικά στον Μιλτιάδη Νεοφύτου κατά την διάρκεια της αντεξέτασής του από τον δικηγόρο της άλλης πλευράς δεν απέφυγε να κάνει έντονες πολιτικές και κομματικές αναφορές τόσο για το ΑΚΕΛ αλλά και για άλλα γνωστά πολιτικά ονόματα με τα οποία συνεργάσθηκε στο παρελθόν.

Αναφορές που προσθέτουν σε γεγονότα που απασχόλησαν τον δημόσιο βίο τόσο σε κομματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Από την αίθουσα του διακστηρίου ο Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε στα όσα του καταλογίζει στο βιβλίο του ο μακαρίτης Κώστας Παπακώστας αναφέρθηκε στα όσα είπε στο δικό του βιβλίο για τον Γιώργο Βασιλείου τον Γιώργο Λιλλήκα αλλά και αν θεωρεί φίλο του τον υπό ειδικό στο ΑΚΕΛ καθεστώς Νίκο Κατσουρίδη.

Αίσθηση προκάλεσαν οι απαντήσεις που έδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους ισχυρισμούς Νεοφύτου για την ύπαρξη αλλά και πηγή προέλευσης των 2 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με τον Ενάγοντα μπήκαν στο ειδικό ταμείο για την υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια στις Προεδρικές του 2008. Επίσης ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια για τις εταιρείες που εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο να έχουν σχέση με το ΑΚΕΛ

Προεκλογική εκστρατεία
Στην κατάθεσή του ο κ. Χριστόφιας επικεντρώνεται στο Μιλτιάδη Νεοφύτου και στα όσα διεκδικεί από τον ίδιο. Η αγωγή του άλλοτε φίλου του αποσκοπεί όπως τόνισε στην αποκόμιση οικονομικού οφέλους που δεν δικαιούται και να τον πλήξει προσωπικά. Για τα της προεκλογικής εκστρατείας η υποψηφιότητα του ήταν συλλογική και όχι προσωπική απόφαση.

Όπως συλλογική υπόθεση ήταν και η προεκλογική εκστρατεία με τον ίδιο να υπενθυμίζει ότι οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ που διεκδικούν αξιώματα δεν επιβαρύνονται οικονομικά. «Όλα τα έξοδα τα αναλαμβάνει το κόμμα».

Στο πνεύμα αυτό η συλλογή οικονομικών πόρων είπε ήταν ευθύνη ειδικής επιτροπής. Για τον Μιλτιάδη Νεοφύτου υποστήριξε ότι πρώτη φορά που διεκδίκησε χρήματα για την περίοδο εκείνη ήταν το 2013 ενώ έδειχνε να μην τον ενδιαφέρει το όποιο κόστος των εργασιών που εκτελούσε.

Ομόνοια
Το ίδιο δεικτικός ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και για τις απαιτήσεις Νεοφύτου για το κεφάλαιο Ομόνοια. Ο πρώην Πρόεδρος δήλωσε Ομονοιάτης όχι όμως και μέλος του σωματείου. Αντιμετώπισε με χαλαρή διάθεση τα περί ασφυκτικής παρεμβατικής τακτικής στο σωματείο επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας την περίοδο εκείνη με το Κυπριακό την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο τα ζητήματα οριοθέτησης της ΑΟΖ.

«Το τελευταίο που θα μπορούσε να με απασχολεί θα ήταν οι μεταγραφές της Ομόνοιας και αν τα παιχνίδια που θα έχανε ή θα κέρδιζε». Ο κ. Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά ότι διαβεβαίωσε τον Νεοφύτου ή ότι τους εγγυήθηκε ότι ήταν του ιδίου θέμα η πληρωμή των εξόδων ή η κάλυψη των χρημάτων που θα έβαζε στην Ομόνοια.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας παραδέχθηκε ότι διευθέτησε το ραντεβού με τον διευθυντή της RCB προκειμένου να πάρει η Ομόνοια το 2 εκατ. ευρώ πλην όμως οι όροι του δανείου όπως είπε ήταν οι συνήθεις.

Τα κουτσοδούλια
Για τις εργασίες που έγινα στην Μακεδονίτισσα και στο Κελλάκι ο κ. Χριστόφιας επανειλημμένα είπε ότι δεν ανταποκρίνονται στα ποσά που διεκδικεί από τον ίδιο ο Νεοφύτου. Έχουν γινει υπετιμολογήσεις ισχυρίστηκε αναφέροντας ότι ο Νεοφύτου ότι ενεργούσε από μόνος του χωρίς να ενημερώνει κανένα.

Ισχυρίσθηκε δε ότι έγινα αρκετές προσπάθειες να πληρωθεί ο Νεοφύτου χωρίς όμως να δέχεται τα χρήματα μάλιστα ανέφερε ότι κάποια φορά προσέβαλε ενώπιον του την σύζυγό του όταν του είπε ότι θα πρέπει να πληρωθεί. «Δεν είναι δική σου δουλειά» της είπε.

Ο κ. Χριστόφιας όπως είπε δεν αρνήθηκε την οφειλή κάποιου ποσού αλλά οι απαιτήσεις Νεοφύτου όπως είπε είναι παράλογες

Οι φίλοι του Χριστόφια
Η ανεξέταση του κ. Χριστόφια από τον δικηγόρο του Μιλτιάδη Νεοφύτου ξεκίνησε με τα ακαδημαϊκά του προσόντα πού πως και πότε τα απόκτησε προκαλώντας κατά διαστήματα την αντίδραση του μάρτυρα. Η αντίδραση εντάθηκε όταν σε κάποιο σημείο της αντεξέτασης ενεπλάκη και η μυστική υπηρεσία επί Σοβιετικής Ένωσης KGB.

Στην συνέχεια η αντεξέταση προσέλαβε πολιτική χροιά μιας και ο δικηγόρος του Νεοφύτου τον ρώτησε αν ο Γιώργος Βασιλείου είναι φίλος του. Στην καταφατική απάντηση που πήρε ζήτησε να διευκρινιστεί γιατί τον κατηγόρησε για πράκτορα με τον κ. Χριστόφια να λύει ότι ο ίδιος το είπε δημόσια. Για τον Κώστα Παπακώστα είπε ότι του ήταν ευγνώμον για τον τρόπο με τον οποίο τον μεταχειρίστηκε όταν ήταν νέος και εγώ προσπάθησα να του το ανταποδώσω.

Ερωτηθείς ότι και άλλοι φίλοι του το κατηγορούν ο μάρτυρας είπε. «Ευεργέτησα πολλούς που σήμερα δίνουν τα ρέστα τους». Η αντεξέταση έφθασε κάποια στιγμή και στον Νίκο Κατσουρίδη ο οποίος όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ήταν ακατάλληλος να είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Σταύρου Μαλλά. Στις επίμονες ερωτήσεις αν ήταν φίλος του ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι συνεργάστηκε μαζί του.

Άγνοια για τα 2 εκατ.
Το τελευταίο κομμάτι της αντεξέτασης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορούσε το ΑΚΕΛ αλλά και τους ισχυρισμούς Νεοφύτου ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε 2 εκατ. ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία Χριστόφια. Ο μάρτυρας είπε σε έντονο ύφος ότι όλα είναι ψέματα «σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής μου».

Ο ίδιος δήλωσε άγνοια αν δόθηκε τέτοιο ποσό ενώ στην ερώτηση αν τα έδωσε ο Μιχάλης Ζολώτας ο κ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά . Με αφορμή την πληρωμή ενός ποσού 5,9 εκατ. ευρώ του ΑΚΕΛ προς τον Νεοφύτου ο ίδιος είπε ότι δεν το γνώριζε και το πληροφορήθηκε στην δικαστική αίθουσα πλην όμως όπως συμπλήρωσε του το επιβεβαίωσαν τόσο ο Άντρος Κυπριανού όσο και ο Βενιζέλος Ζανέτος.

Στις επίμονες ερωτήσεις για το ποια είναι η σχέση του ΑΚΕΛ με την εταιρεία New Winner ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι δεν είναι ο ίδιος υπόλογος αλλά η ηγεσία του κόμματος. Δήλωσε δε ότι δεν γνωρίζει ποιοι ελέγχουν την συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και άλλες που αναφέρθησαν ότι έχουν σχέση με το κόμμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση