ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΕΔ: Δεν υπάρχει απόφαση, αλλά δεν αποκλείονται επιπρόσθετα μέτρα

Στο προσκήνιο και η ανάγκη λήψης μέτρων για την σχολική παραβατικότητα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

της ΜΑΡΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ

Νέα στάση εργασίας πραγματοποιεί η ΠΟΕΔ την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου υλοποιώντας απόφαση του ΔΣ της οργάνωσης. Η στάση εργασίας αφορά τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της επαρχίας Λάρνακας και θα πραγματοποιηθεί από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 το πρωί.

Μια εβδομάδα μετά, στις επτά Δεκεμβρίου αναμένονται ανάλογες στάσεις εργασίας στις  επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου.

Επιπρόσθετα μέτρα δεν αναμένονται, καθώς δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΠΟΕΔ Απόστολο Αποστολίδη, ωστόσο η οργάνωση  έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο Παιδείας μέσω Βουλής.

Οι αντιδράσεις της ΠΟΕΔ

Σύμφωνα με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης , η ΠΟΕΔ διαμαρτύρεται για τα πιο κάτω:

  • Το καθεστώς εργοδότησης του αναπληρωτή παγιώνεται ως προηγούμενο στη Δημόσια Εκπαίδευση, μετά και την κατηγορηματική επαναβεβαίωση από την Επίσημη Πλευρά της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Σε ό, τι αφορά στις εκπαιδευτικές πολιτικές, δεν δόθηκε καμιά απάντηση για επέκταση και ολοκλήρωση της εφαρμογής τους, συνεπώς, επί του παρόντος, δεν φαίνεται να προωθούνται ολοκληρωμένες λύσεις στα ζητήματα της εκπαιδευτικής καθημερινότητας.
  • Διαφαίνεται αμφισβήτηση των όρων εργασίας όλων των εκπαιδευτικών, τόσο μέσα από την πολιτική των οροφών που καθορίζονται στους προϋπολογισμούς, όσο και με τη σκοπούμενη μελέτη για τον εξορθολογισμό της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, σε επίκληση της οποίας το ΥΠΠ αποφεύγει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Παραβατικότητα στα σχολεία

Στα συνδικαλιστικά και άλλα αιτήματα των εκπαιδευτικών, έρχεται να προστεθεί και η ανάγκη  αντιμετώπισης της σχολικής παραβατικότητας, με την οργάνωση να κάνει λόγο για υποστελέχωση στις υπηρεσίες εκπαιδευτικής ψυχολογίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔ αυτή την στιγμή αναλογούν δύο χιλιάδες μαθητές για ένα εκπαιδευτικό ψυχολόγο.

«Σε μια εποχή που δεν είχαμε τόσα περιστατικά αποκλίνουσας συμπεριφοράς ενδεχομένως να ήταν αρκετό, όταν όμως ο αριθμός ψυχολόγων μειώνεται και τα περιστατικά αυξάνονται, και είναι έντονα, τότε οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς ψυχολόγους είναι πολύ μεγαλύτερες από τις θέσεις τις οποίες υπάρχουν».

Ζητούν παράλληλα την επαναφορά του θεσμού του κοινωνικού λειτουργού στα σχολεία, ενώ και σε σχετική ανακοίνωση της η ΠΟΕΔ σημειώνει το ρόλο που διαδραματίζει το γραφείο ευημερίας στην αντιμετώπιση των προβληματικών συμπεριφορών,  ο οποίος έχει αποδυναμωθεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χωρίς να παραγνωρίζεται ως σημαντικό βήμα η ενίσχυση της  ομάδας άμεσης παρέμβασης , η παιδική επιθετικότητα και αποκλίνουσα συμπεριφορά, πρέπει να αντιμετωπιστεί με επαρκές προσωπικό και συγκεκριμένα προγράμματα, εκτιμά η ΠΟΕΔ, και επικαλείται την «έκθεση Καπαρδή»  τα μέτρα της οποίας αν και εφαρμόστηκαν το 2009,  αναστάληκαν στη συνέχεια λόγω οικονομικής κρίσης.

 «Όλα αυτά δεν μπορούν να μπουν στην άκρη επειδή τέθηκε σε ισχύ η ομάδα άμεσης παρέμβασης», επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, ο οποίος διασυνδεει  την παραβατικότητα και  με την πρόληψη του αναλφαβητισμού.

Αυθαίρετη η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών

Η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών αφορά αλλαγή των όρων εργασίας αναφέρει η ΠΟΕΔ, η οποία χαρακτηρίζει ως αυθαίρετη την κίνηση της επιτροπής Παιδείας της Βουλής. «Ήταν μια ενέργεια εν μέσω της κρίσης που είμαστε που ήταν ακόμα ένα πλήγμα στη δημοκρατική διαδικασία των θεσμίων», εξηγώντας ότι η  αργία είχε δοθεί από την Κυβέρνηση σε μια ανακατανομή των αργιών ως αντιστάθμισμα σε άλλες καταργήσεις όπως τις μεταφερόμενες αργίες) Αν ήθελαν να συζητήσουν τα θέματα των αργιών, το πιο σωστό θα ήταν ο υπουργός Παιδείας να μιλήσει με τα θεσμικά όργανα και τις συντεχνίες για το θέμα. Ήταν αδόκιμο και αντιδεοντολογικό από πλευράς Υπουργείου Παιδείας να αδράξει την ευκαιρία σε μια συνεδρία με κλειστές πόρτες και να δώσει την συγκατάθεση του για την κατάργηση της αργίας.

Νέο σύστημα διορισμού

Ενστάσεις εκφράζει η οργάνωση και για το  νέο σύστημα διορισμού το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2018, και αναμένουν απαντήσεις για το πώς προετοιμάζεται η διαδικασία των εξετάσεων και η διαδικασία για την δημιουργία του νέου καταλόγου διορισίμων.

Επί του παρόντος, την πρώτη φορά που μας έδωσαν απαντήσεις, τον Ιούνιο, δεν ήταν έτοιμη η ύλη για τις εξετάσεις, περιμένουμε να δούμε πως εξελίσσεται η διαδικασία για τον τρόπο και το περιεχόμενο  της εξεταστέας ύλης», αναφέρει ο κ. Αποστολίδης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της ΠΟΕΔ  για τον βαθμό αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στη διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση