ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυσαρέσκεια Ανωτάτου για Λουκαΐδη

Ενόχλησαν οι απόψεις του πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ για τις επιδόσεις της δικαιοσύνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είναι από τις λιγοστές περιπτώσεις που το Ανώτατο Δικαστήριο αντιδρά σχολιάζοντας τα όσα λέγονται δημοσίως και αφορούν στην προκειμένη περίπτωση την δικαιοσύνη. Ο λόγος για τα όσα διημείφθησαν σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Λευκωσία με θέμα «Τα προβλήματα της κυπριακής δικαιοσύνης».

Στο εν λόγω συνέδριο που δεν είχαν προσκληθεί να μιλήσουν μέλη του δικαστικού σώματος ομιλητές ήταν γνωστοί νομικοί όπως οι Λουκής Λαουκαΐδης Χρίστος Κληρίδης Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και ο Λάρης Βραχίμης. Αυτό που φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αναφορές του πρώην βοηθού Γενικού Εισαγγελέας και πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ Λουκή Λουκαΐδη για τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η κυπριακή δικαιοσύνη.

Ο κ. Λουκαΐδης στην ομιλία του με θέμα «η ποιότητα των αποφάσεων των δικαστηρίων – με παραδείγματα μεταξύ άλλων σημείωσε. «Το Δικαστικό Σώμα έχει ελλείψεις. Ελλείψεις γνώσεων, ελλείψεις αμεροληψίας και ελλείψεις αυτογνωσίας. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι δικαστές διορίζονται χωρίς αυστηρό έλεγχο των γνώσεων, της πείρας τους και της προσωπικότητας τους».

Ο κ. Λουκαΐδης εντόπισε πρόβλημα ότι οι περισσότεροι νομικοί, δικηγόροι και δικαστές, προέρχονται από ένα Ηπειρωτικό Νομικό σύστημα, αυτό της Ελλάδας, που μπορεί να είναι εξαιρετικό αλλά είναι άσχετο με αυτό που ισχύει στην Κύπρο, στην οποία σε ένα ουσιαστικό μέρος ισχύει το Αγγλικό Κοινοδίκαιο.

Ιδιαίτερα επικριτικός όμως ήταν ο πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ κάνοντας μια αποτίμηση τα τελευταία χρόνια. «Η κατάπτωση όμως της Κυπριακής Δικαιοσύνης οφείλεται όμως και στην κατάπτωση των αξιών και αρχών και της σωστής παράδοσης της δικαιοσύνης που έχουν καμφθεί τα τελευταία χρόνια και αρχίζουν να εκτοπίζονται από τη διαφθορά, μέρος της οποίας δυστυχώς φαίνεται ότι ήδη άγγιξε τη Δικαστική Οικογένεια».

Η αντίδραση του Ανωτάτου
Για την ώρα η όποια ενόχληση υπάρχει στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας αποτελεί προϊόν ανεπίσημης πληροφόρησης του ΚΥΠΕ. Ενόχληση που εκφράσθηκε κατά την συνεδρία των 12 δικαστών των Ανωτάτου το μεσημέρι.

Τα μέλη της Ολομέλειας εμφανίζονται έντονα ενοχλημένα από τις αναφορές Λουκαΐδη σε μια περίοδο όπως λένε «που νυχθημερόν προσπαθούμε να κρατήσουμε τη δικαιοσύνη ψηλά» αλλά και για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν και δικαστές ως ομιλητές στο συνέδριο. Ενόχληση η οποία θα δημοσιοποιηθεί με σχετική ανακοίνωση η οποία αναμένεται να εκδοθεί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X