ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

12 εκατομμύρια ευρώ από την εθελοντική εργασία των Προσκόπων

Οι πληρωμές σε έμμεσους φόρους ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες ευρώ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου έχει διεξαγάγει ειδική μελέτη για την αποτίμηση της αξίας της εθελοντικής προσφοράς που προσφέρεται μέσα από τις τάξεις του Προσκοπισμού και σήμερα με την ευκαιρία της Ημέρας Εθελοντισμού δημοσιοποιεί τα αποτελεσματά της.

Στην ανακοίνωση του Σώματος τονίζεται ότι η προσφορά του εθελοντή είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο να μετρηθεί, επειδή ακριβώς ο εθελοντής προσφέρε γιατί το νοιώθει και το πιστεύει. Είναι επομένως θέμα ηθικής αλλά και θέμα ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συνοπτικά αποτελέσματα της μελέτης, που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας οι πληρωμές σε έμμεσους φόρους από τις προσκοπικές δραστηριότητες (κυρίως σε ΦΠΑ) υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις €200.000 χωρίς στα ποσά αυτά να έχουν υπολογιστεί έμμεσοι φόροι που αφορούν τη διακίνηση και τα καύσιμα.

Βασική παραδοχή και παράμετρος της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είναι ο χρόνος παροχής εθελοντικών υπηρεσιών των στελεχών του Σώματος Προσκόπων Κύπρου (ενηλίκων βαθμοφόρων μόνο και όχι των παιδιών) αποκλειστικά και μόνο στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων που συμμετέχουν στο οροσκοπικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και στην προσωπική τους κατάρτιση. Ως βασικές παραδοχές λαμβάνονται:

• Το πρόγραμμα των Προσκόπων το οποίο θεωρείται (και είναι) πρόγραμμα παροχής άτυπης εξωσχολικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών και των νέων για τη διαμόρφωση και καλλιέργεια χαρακτήρων.

• Τον εθελοντικό χρόνο που αφιερώνουν τα στελέχη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου στην κατάρτισή τους (μέσω εκπαιδεύσεων που συμμετέχουν), στον προγραμματισμό και στη διοργάνωση των συγκεντρώσεων, των δραστηριοτήτων (όπως παιχνίδια, εκθέσεις, έρευνες και προγράμματα νεολαίας κ.λπ.) και δράσεων υπαίθρου (όπως εκδρομές, καταδύσεις, ιστιοπλοϊα, κατασκηνώσεις μικρής και μεγάλης διάρκειας κ.λπ.) των Προσκόπων.

• Την αποτίμηση του εθελοντικού χρόνου χρησιμοποιώντας ως βάση το 57% της αντιμισθίας των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στη δημόσια εκπαίδευση στις αντίστοιχες ηλικίες (δασκάλων και καθηγητών) και των λειτουργών του δημοσίου που απασχολούνται σε αντίστοιχες διοικητικές θέσεις με τα στελέχη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου που παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες διοικητικής φύσης. Τονίζεται ότι στο Σώμα Προσκόπων Κύπρου απασχολείται έμμισθο προσωπικό δύο ατόμων για τη διοικητική λειτουργία του Σώματος, ενός ατόμου για τη συντήρηση και βελτίωση των χώρων του και δύο ατόμων για τη λειτουργία καταστημάτων διάθεσης ειδών στολής και εξοπλισμού. Όλες οι άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των στελεχών του.

Με βάση τα πιο πάνω, η ετήσια συνολική προσφορά εθελοντικής εργασίας στην κυπριακή κοινωνία υπολογίζεται στα€11,725 εκατ., ενώ οι άμεσες πληρωμές στην οικονομία που σχετίζονται με τη δράση των Προσκόπων υπολογίζονται στα €1,253 εκατ.

Η μελέτη έχει ήδη αποσταλεί στον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννη Γιαννάκη, ο οποίος και έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και που βασίζεται στα πρότυπα παρόμοιων μελετών που έχουν διενεργηθεί στο εξωτερικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση