ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντίστροφη μέτρηση για την focus

Μοναδικές εκκρεμότητες ο Ζολώτας και ο Μάγειρας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σειρά για να παραπεμφθεί στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας παίρνει η ποινική υπόθεση της focus παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να δηλώνουν απόντες δυο εκ των κατηγορουμένων. Πρόκειται και τους Μιχάλη Ζολώτα και τον Κυριάκο Μάγειρα οι οποίοι δεν αναμένεται να είναι παρόντες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την Πέμπτη το πρωί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης για δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Για το μεν Ζολώτα εκκρεμεί η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης επί του αιτήματος των κυπριακών αρχών για έκδοσή του. Το αίτημα δικαστικής συνδρομής βρίσκεται στο στάδιο της έφεσης μιας και το Συμβούλιο Εφετών στην Αθήνα έκρινε ότι δικαιολογείται η έκδοσή του στην Κύπρο.

Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση και αυτό που αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου είναι η απόφαση του Ε Τμήματος του Αρείου Πάγου. Για τον δε Κυριάκο Μάγειρα θα απαιτηθεί κατά πάσα πιθανότητα η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης μιας και όπως έγινε γνωστό αρνήθηκε να έλθει στην Κύπρο οικειοθελώς.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο δεν είχε εκδοθεί αρχικά ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου. Ωστόσο η μη ανταπόκριση και του Μάγειρα στην δεδηλωμένη θέση της κατηγορούσας αρχής να μην προχωρήσει σε σύλληψή του αν έλθει οικειοθελώς στην Κύπρο αλλά και η υποστηριχτική θέση που εξέφρασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο σε νέα προσφυγή της Δημοκρατίας καθιστά βέβαιο την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του.

Στην Κύπρο ο Φόλε
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση focus θα είναι παρόντες στην διαδικασία παραπομπής την Πέμπτη ο οποία ωστόσο θα πάρει αναβολή λόγω των δυο απουσιών. Ο Μιχάλης Φόλε για τον οποίο επίσης είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, βρίσκεται υπό κράτηση και θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Ο Φόλε συνελήφθη και εκδόθηκε στην Κύπρο από τις ρουμάνικες αρχές. Το Δικαστήριο έχει διατάξει την κράτησή του μέχρι την Πέμπτη όπου θα αποφασισθεί αν θα παραμείνει υπό κράτηση ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικού όρους.

Εκτός κατηγορητηρίου θα βρεθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.

Το κατηγορητήριο
Για την ποινική focus κατηγορούμενοι είναι οι Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, και ο πρώην σύζυγος της, Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Κυριάκος Μάγειρας και ο Μιχάλης Φόλε και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X