ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των φοιτητών αποφάσισε η Κυβέρνηση

Το Υπουργείο Παιδείας έκρινε αναγκαία τη διάθεση ποσού ύψους ενός εκατομμυρίου

ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έκρινε αναγκαία τη διάθεση ποσού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για πρόσθετα μέτρα κοινωνικής ενίσχυσής τους, προσηλωμένο στο βασικό του στόχο για παροχή όσο το δυνατόν ουσιαστικότερης στήριξης στους φοιτητές και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, δήλωσε ο αρμόδιος Yπουργός Κώστας Καδής.

'Οπως ανέφερε τα μέτρα αφορούν, μεταξύ άλλων, καταβολή μέρους των οφειλόμενων διδάκτρων, σε φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου Ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις κατά την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης (τα ακαδημαϊκά έτη 2012/13, 2013/14, 2014/15), αλλά δεν έχουν λάβει το πτυχίο τους λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Με το μέτρο αυτό, ανέφερε, αναμένεται να πάρουν το πτυχίο τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπόλοιπα διδάκτρων μέχρι 15.000 ευρώ, και ήταν δικαιούχοι του φοιτητικού πακέτου κατά τα πιο πάνω έτη. Το ποσό που θα διατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου αναμένεται να ανέλθει στις 600.000 ευρώ, ενώ τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα καταβάλουν ποσό που αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής δαπάνης. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατό να πάρουν το πτυχίο τους 100 περίπου φοιτητές που είχαν οικονομικές δυσκολίες.

Επίσης σύμφωνα με τον Υπουργό, αποφασίστηκε η παραχώρηση χριστουγεννιάτικου επιδόματος ύψους 200 ευρώ σε φοιτητές που εξασφάλισαν συνολικό αριθμό μορίων 23 και άνω κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων που υπέβαλαν για φοιτητικά επιδόματα το 2015-2016. Βάσει του μέτρου αυτού, χριστουγεννιάτικο επίδομα θα λάβουν 2015 λήπτες φοιτητικών επιδομάτων, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται περίπου στα 403.000 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και εντάσσονται, όπως είπε ο Υπουργός, στην ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη των φοιτητών και διευκόλυνση της ομαλότερης ένταξής τους στην κοινωνία και οικονομία της Κύπρου.

Τα προαναφερόμενα πρόσθετα μέτρα κοινωνικής στήριξης, λαμβάνονται στο πλαίσιο αξιοποίησης των μη δαπανηθέντων πιστώσεων από το κονδύλι που αφορά στην κρατική φοιτητική μέριμνα, βάσει πρόνοιας του περί Προϋπολογισμού του 2016 Νόμου (Νόμος του 2015 – Ν.49(ΙΙ)/2015) και διευκρινίζεται, στο πλαίσιο αυτό, ότι αφορούν αποκλειστικά το τρέχον έτος και είναι υλοποιήσιμα μέχρι τη λήξη του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση