ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα ίχνη μαύρου χρήματος σε Λάρνακα και Λευκωσία

Ισχυρά στοιχεία για τον τρόπο διακίνησης μεγάλων ποσών αποκαλύπτουν έρευνες στα Σ. Αποχετ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα όσα καταγράφονται στην τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και που ουσιαστικά ακτινογραφούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο είναι ένα σημαντικό κομμάτι που όμως δεν αντικατοπτρίζει την συνολική εικόνα. Οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των δήμων, έτσι όπως προκύπτουν από τα ευρήματα του ελέγχου, επεκτείνονται και σε άλλους τομείς οι οποίοι δεν καταγράφονται στην έκθεση και αφορούν για την ώρα κάποιους δήμους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το βλέμμα των ποινικών ανακριτών.

Σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις, αυτές της Λάρνακας και Λευκωσίας, τα δεδομένα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν η ποινική έρευνα στα εκεί Συμβούλια Αποχετεύσεων είχε ολοκληρωθεί. Ωστόσο, παρά την απουσία δεδομένων από την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, τα στοιχεία που έχουν εντοπισθεί δικαιολογούν τις εκτιμήσεις που γίνονται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι σε θέση να έχει η «Καθημερινή», οι έρευνες έχουν δείξει διακίνηση μεγάλων ποσών που σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί υποψίες ακόμα και για μαύρο πολιτικό χρήμα. Όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα η «Κ», οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα στους λογαριασμούς των οποίων εντοπίσθηκαν κινήσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από την οικονομική τους επιφάνεια. Επίσης, στοιχεία έχουν αποκαλυφθεί και για τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να γινόταν η διακίνηση του μαύρου χρήματος από συμβόλαια των Συμβουλίων Αποχέτευσης σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Πρόσωπα τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν την πορεία των ερευνών μας έλεγαν ότι σε ένα από τα δυο Συμβούλια Αποχετεύσεων διεξάγεται έρευνα αν το μαύρο χρήμα που φαίνεται να κινήθηκε, μέρος από αυτό κατέληξε και σε κομματικά ταμεία. Οι ερευνητές φαίνεται να καταλήγουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα λαμβάνοντας πρώτον υπόψη τα πρόσωπα τα οποία ξεσκονίζονται και δεύτερον την κομματική τους ιδιότητα με την οποία είχαν τοποθετηθεί σε πόστα κλειδιά για τα συμβόλαια στα δυο Συμβούλια.

Σ.Α. Λάρνακας

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, όπως λέγεται ευρέως, ίσως να αποδειχθεί μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό του ΣΑΠΑ. Οι έρευνες που πραγματοποιούνται από κλιμάκιο ποινικών ανακριτών, με την συνδρομή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έχουν δώσει ισχυρές ενδείξεις για διαδικασίες κάτω από το τραπέζι. Οι έρευνες, λένε οι πληροφορίες της «Κ», έχουν βρει διακίνηση μαύρου χρήματος το οποίο ωστόσο για την ώρα δεν μπορεί να υπολογισθεί.Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ως πρωταγωνιστές της διακίνησης μαύρου χρήματος πρόσωπα, τα οποία δεν κατέχουν κάποιο δημόσιο αξίωμα, αλλά έχουν άμεση σχέση με τα συμβόλαια του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας.

Με βάση τα όσα έχουν εντοπισθεί, φαίνεται ότι κίνηση των υπό αναφορά ποσών γινόταν πάντα με μετρητά και μέσω τρίτων προσώπων που απολάμβαναν της πλήρους εμπιστοσύνης των πρωταγωνιστών. Σε ό,τι αφορά την Λάρνακα, υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αμοιβή κάτω από το τραπέζι γινόταν και με την παραχώρηση ακίνητης ιδιοκτησίας σε εξευτελιστική τιμή από την πραγματική αξία του ακινήτου. Μια τέτοια περίπτωση, όπως λέγεται, αφορά πρόσωπο το οποίο είναι ήδη κατηγορούμενο σε άλλη ποινική υπόθεση.

Στα ευρήματα πρέπει να συμπεριληφθούν και ύποπτες, όπως λέγεται, μεταθέσεις δημοτικών αξιωματούχων από συμβόλαια. Στην Λάρνακα πάντα έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις όπου μητρική και θυγατρική εταιρεία διεκδικούσαν το ίδιο έργο κάτι που δημιουργεί εύλογες υποψίες στους ανακριτές για προσυνεννόηση. Παρόμοια είναι η εικόνα που υπάρχει και για την εκτέλεση του έργου. Στο κεφάλαιο αυτό υπάρχει, όπως λένε η πληροφορίες μας, και το εξής περιστατικό που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών. Συγκεκριμένο πρόσωπο που εργαζόταν για λογαριασμό εργολάβου παραιτήθηκε και μετά από μια εβδομάδα εργοδοτήθηκε σε πόστο όπου θα επέβλεπε τον πρώην εργοδότη του.

Σ.Α. Λευκωσίας

Στην Λευκωσία τα στοιχεία που έχουν εντοπισθεί δείχνουν ότι οι ύποπτες κινήσεις ποσών έγιναν σε συνεργασία υπηρεσιακών με πρόσωπα που είχαν πάρει έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων. Εδώ μια πρώτη εκτίμηση που γίνεται είναι ότι το αποχετευτικό της πρωτεύουσας στοίχισε κατά 100 εκατ. ευρώ πέραν του κανονικού.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 14 Οκτωβρίου 2016, έχουν εντοπισθεί στοιχεία τα οποία εφόσον τεκμηριωθούν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αλυσιδωτές εξελίξεις. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχουν εντοπίσει ύποπτες κινήσεις σε λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων. Για την Λευκωσία, τα στοιχεία των ερευνών καίνε Δημοτικούς Συμβούλους και υπηρεσιακούς.

Πηγή, που είναι σε θέση να γνωρίζει το υπόβαθρο των ερευνών μας, έλεγε ότι ίσως τα συγκεκριμένα ευρήματα να αποτελέσουν τον μίτο της Αριάδνης προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως σε δυο υποθέσεις (Λευκωσία και Λάρνακα) όπου υπάρχουν έντονα στοιχεία διαπλοκής και διαφθοράς. Οι ίδιες πηγές μας έλεγαν ότι το άνοιγμα λογαριασμών που ζήτησαν και πήραν οι ανακριτές ήταν αυτό που βοήθησε στον εντοπισμό ικανοποιητικού αριθμού στοιχείων.

Νομοθετικά κενά

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που έχει προκύψει από τις έρευνες αφορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα δημόσια έργα. Διαπιστώσεις που, όπως μας ειπώθηκε, προκαλεί ερωτηματικά για τον τρόπο αντίδρασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τόσο στην Λάρνακα όσο και στην Λευκωσία παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποια συμβόλαια να διεκδικούνται από κοινοπραξία και σε κάποια άλλα οι εταιρείες που απάρτιζαν την κοινοπραξία να τα διεκδικούν αυτόνομα. Άλλη περίπτωση που επίσης εντοπίσθηκε ήταν εταιρείες που οι ιδιοκτήτες τους είχαν στενή συγγενική σχέση να διεκδικούν το ίδιο έργο.

Όπως μας υποδείχθηκε, τέτοια φαινόμενα δεν διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, κάτι που θα έπρεπε να είχε προκαλέσει την αντίδραση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής. Ωστόσο, όπως μας επισημάνθηκε, παράγοντας που αφήνει περιθώρια ύπαρξης παρόμοιων φαινομένων είναι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο, όπως λέγεται, έχει κενά και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με βάση την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X