ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χιόνια στο Τρόοδος

Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσκτικοί στους ορεινούς δρόμους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μαγευτικές είναι οι εικόνες από τις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, καθώς μετά την επιδείνωση του καιρού το τελευταίο 24ωρο, το χιόνι φαίνεται να το έχει στρώσει για τα καλά.

Στις φωτογραφίες που αποτύπωσε το «skicyprus», το Τρόοδος ντύθηκε στα λευκά και φόρεσε τα καλά του για να καλωσορίσει τα Χριστούγεννα.

Ολισθηροί δρόμοι

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω παγετού όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς το Τρόοδος είναι ανοικτοί για οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο δρόμος Πλατρών – Τροοδίτισας και οι δρόμοι που οδηγούν (Από Αγρό) προς Κυπερούντα και Παπούτσα, είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι δρόμοι Κακοπετριάς – Καρβουνά, Κακοπετριάς –Πεδουλά – Pinewood και Πεδουλά – Προδρόμου, λόγω χαλαζόπτωσης έχουν καταστεί ολισθηροί.

Επίσης, λόγω των βροχοπτώσεων σε όλη την Κύπρο, η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του βρεγμένου οδοστρώματος.

Συμβουλεύουμε τους οδηγούς όπως πριν από τις μετακινήσεις τους (ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές) όπως ενημερώνονται από τις Αστυνομικές Ανακοινώσεις για την επικρατούσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο.

Όλες οι αλλαγές στο οδικό δίκτυο λόγω των καιρικών συνθηκών θα γίνονται άμεσα και σε ζωντανό χρόνο στην κατηγορία ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟστο Application της Αστυνομίας Κύπρου, καθώς επίσης και στη νέα ενημερωτική σελίδα www.cypruspolicenews.com.

Ψυχρός ο καιρός σήμερα

Χειμωνιάτικο το σκηνικό στην Κύπρο σήμερα, με τη θερμοκρασία να πέφτει έως και 7 βαθμούς στο εσωτερικό.

Την περιοχή μας επηρεάζει πολύ ισχυρό βορειοδυτικό ως βόρειο ρεύμα αέρα και ψυχρή αέρια μάζα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, σήμερα αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και μεμονωμένη καταιγίδα. Στα ορεινά και ημιορεινά αναμένεται να σημειωθεί χιονόπτωση. Σταδιακά αναμένεται βελτίωση σε πολλές περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και στον μείον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναμένεται να επικρατεί παγετός. Χθες να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό κυμάνθηκε στους 17 βαθμούς.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις.

Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται τοπικές βροχές ενώ το Σάββατο δεν αποκλείεται να σημειωθεί και μεμονωμένη καταιγίδα.

Στα ορεινά και ημιορεινά ενδέχεται να σημειωθεί χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο την Πέμπτη, μη αξιόλογη μεταβολή την Παρασκευή και μικρή πτώση το Σάββατο.

Συμβουλές για οδήγηση σε συνθήκες χιονόπτωσης από το REACTION

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION είναι σε πλήρη επιφυλακή για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

- Για οδήγηση στο χιόνι η μπαταρία του αυτοκινήτου πρέπει να έχει αρκετή ισχύ. Η εκκίνηση του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι δύσκολη, ενώ το όχημα έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

- Συμβουλευτείτε, σημειώνει, τις οδηγίες των κατασκευαστών για τα ελαστικά. Τα ελαστικά για καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή τους.

- Ελέγξτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Η απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Μην αναπτύσσετε ταχύτητα.

- Κρατήστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας και προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.

- Έχετε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Αλυσίδες, φανάρι, μια κουβέρτα, ένα φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.

- Ελέγξτε τη θέρμανση του οχήματος σας. Θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε ζεστό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα τα τζάμια του οχήματος σας θα παραμένουν καθαρά από τους ατμούς.

- Φροντίστε το όχημα σας να είναι γεμάτο με καύσιμα, όταν θα μετακινηθείτε σε χιονισμένες περιοχές για κάθε ενδεχόμενο.

- Αν χρειαστεί να βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες, θυμηθείτε ότι οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,
μετά από λίγα μέτρα κίνησης, τις ξανατεντώνουμε, και όταν έχουμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα πρέπει να είναι αυτή που αναφέρει ο κατασκευαστής.

- Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και τα τζάμια σας καθαρά.

- Εάν θα αλλάξετε κατεύθυνση, οι χειρισμοί σας πρέπει να είναι αργοί και προσεκτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι εξαιρετικά ομαλή. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «ήπια» και προσοχή στο φρένο.

- Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά της ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.

- Στην περίπτωση που παγιδευτείτε με το όχημα σας στο χιόνι μην πανικοβληθείτε. Κρατήστε τον κινητήρα του οχήματος σας αναμμένο για να παρέχετε θερμότητα στο εσωτερικό του οχήματος. Εάν και εφόσον γνωρίζετε ένα κοντινό σημείο που είναι πιο ασφαλισμένο κατευθυνθείτε πεζοί στο σημείο το γρηγορότερο. Εάν δεν έχει σημείο που μπορείτε να πάτε, τότε καλέστε με το κινητό σας τηλέφωνο το 112 και εξηγήστε τους την κατάσταση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X