ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα άσπρα ντύθηκε ο Πενταδάκτυλος (upd)

Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά λόγω βαριάς χιονόπτωσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα θεωρείται η σημερινή με τη θερμοκρασία να κάνει βουτιά και να αγγίζει από τους 16 βαθμούς που ήταν χθες Πέμπτη, τους οκτώ βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό. Χιόνια έπεσαν στα ορεινά και στις ημιορεινές περιοχές, με την αστυνομία να καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από αύριο ενώ την Κυριακή θα σημειωθεί σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, που θα φτάσει τους 13 βαθμούς κελσίου.

Στα άσπρα ντύθηκε ο Πενταδάκτυλος

Στα άσπρα ντύθηκε από το πρωί ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ. Η περισσότερη ποσότητα χιονιού έπεσε σε ορεινές περιοχές στον δρόμο Λευκωσίας- Κερύνειας.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την “μετεωρολογική υπηρεσία”, κατά το τελευταίο 24ωρο η περισσότερη ποσότητα βροχής έπεσε στην κατεχόμενη Μύρτου.

Από τις πιo κρύες νύχτες του χειμώνα

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Ματθαίος Παπαδάκης, ανέφερε πως η σημερινή και η αυριανή νύχτα θεωρούνται από τις πιο κρύες. Από χθες μέχρι νωρίς το απόγευμα χιόνιζε στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ενώ αρκετές ημιορεινές περιοχές ντύθηκαν στα λευκά.

Η χώρα επηρεάζεται από χαμηλό βαρομετρικό, είπε ο κ. Παπαδάκης, ωστόσο δεν θα κρατήσει πολύ, αφού τις επόμενες ημέρες θα εξασθενίσει. Από την Κυριακή ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος ωστόσο αργότερα αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα ορεινά. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος και Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή κατά το διήμερο.

Προβλήματα λόγω επιδείνωσης του καιρού

Η ξαφνική επιδείνωση του καιρού, λόγω του παγετού που δημιουργήθηκε στις ορεινές περιοχές, αλλά και των σφοδρών ανέμων που πνέουν σε ολόκληρο το νησί δημιούργησε μικροπροβλήματα, με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή της Ευρύχου οδηγοί αποκλείστηκαν και τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό τους, ενώ σε περιοχή της Πάφου ξεριζώθηκε ένα μεγάλο δέντρο, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει ένα όχημα, το οποίο ήταν σταθμευμένο ακριβώς από κάτω. Ευτυχώς όμως αποφθέχθηκαν τα χειρότερα και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Κλειστοί δρόμοι λόγω βαριάς χιονόπτωσης

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που αφορά στην κατάσταση του οδικού δικτύου λόγω των καιρικών συνθηκών, λόγω βαριάς χιονόπτωσης η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:

Κλειστοί δρόμοι

Περιοχή Μόρφου
Κακοπετριάς – Pinewood – Πεδουλά
Πεδουλά – Προδρόμου
Προδρόμου – Λεμύθου
Προδρόμου – Πλατρών

Επαρχία Πάφου
Στρουμπιού - Γιόλου
Γιόλου– Πόλης Χρυσοχούς
Πόλης Χρυσοχούς – Κάθηκα
Τσάδας – Παναγιάς (κύριος δρόμος)
Παναγιάς - Αγίου Φώτιου – Στατού – Πενταλιάς
Παναγιάς – Κύκκου – Κάμπου

Δρόμοι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες

Επαρχία Λεμεσού
Καρβουνά – Πλατρών
Πλατρών – Τροόδους
Προδρόμου - Τροόδους

Περιοχή Μόρφου
Μουτουλλά - Πεδουλά
Κάμπου – Κύκκου – Πεδουλά
Κάμπου – Σταυρού Ψώκας
Κάτω Πύργου – Παχυάμμου
Κάτω Πύργου – Σταυρού Ψώκας
Ορκόντα – Κάμπου

Ολισθηροί δρόμοι λόγω παγετού
Επαρχία Πάφου
Μεσόγης - Τσάδας

Να σημειωθεί ότι λόγω του ότι οι καιρικές συνθήκες παρουσιάζουν συνεχείς μεταβολές έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται και η κατάσταση στο οδικό δίκτυο. Ως εκ τούτου, καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις διακινήσεις του.

Όλες οι αλλαγές στο οδικό δίκτυο θα γίνονται άμεσα στην κατηγορία ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ στο Application της Αστυνομίας Κύπρου, καθώς επίσης και στη νέα ενημερωτική σελίδα www.cypruspolicenews.com και στους λογαριασμούς των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας. 

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας

Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται, ενημερώνει το κοινό πώς να προστατευθεί από τις χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τους κεραυνούς.

Προστασία από χιονοπτώσεις
Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:
• Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
• Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
• Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
• Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
• Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες.

Αν πρέπει να μετακινηθείτε
• Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
• Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
• Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
• Εξοπλίστε το αυτοκίνητό σας με αντιολισθητικές αλυσίδες, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, κουτί πρώτων βοηθειών, κτλ.

Προστασία από θυελλώδεις ανέμους
• Ασφαλίστε αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο, ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.
• Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
• Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
• Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
• Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από δέντρα, αναρτημένες πινακίδες, μπαλκόνια, κτλ.

Προστασία από κεραυνούς
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
• Θέστε αμέσως εκτός λειτουργίας τους ηλεκτρικούς διακόπτες.
• Κλείστε τις πόρτες, τα παράθυρα και περιοριστείτε στο εσωτερικό του κτηρίου μακριά από παράθυρα, τζάκια, θερμάστρες, ηλεκτρικές συσκευές, σωλήνες και μεταλλικά αντικείμενα.
• Αποφύγετε τις μπανιέρες, τις βρύσες και τους νεροχύτες, διότι οι μεταλλικοί σωλήνες ενδέχεται να μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν βρίσκεστε στον δρόμο
• Προσπαθήστε να καταφύγετε αμέσως σε ένα κτήριο.
• Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο.
• Αν οδηγείτε σταματήστε σε ασφαλές μέρος και μείνετε μέσα σε αυτό.
• Η ανοικτή ομπρέλα είναι επικίνδυνη.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αρχικά κυρίως συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και ενδεχομένως και καταιγίδα ενώ σταδιακά θα υπάρξει αισθητή βελτίωση. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά αναμένεται αρχικά να πέσει χιόνι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, και στα προσήνεμα ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους μηδέν βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 3 στα ανατολικά και νότια παράλια, γύρω στους 6 στα υπόλοιπα παράλια και στους μείον 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά, ημιορεινά και σε κάποιες πεδινές περιοχές θα επικρατεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος και ψυχρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βόρειοι μέτριοι ως ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα αρχικά ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 11 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους μείον 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά όπου θα επικρατεί παγετός.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι μέτριοι ως ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, και αργότερα βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και αργότερα λίγο ταραγμένη.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος ωστόσο αργότερα αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα ορεινά. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή κατά το διήμερο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση