ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ΠτΔ βράβευσε τον Καθ. Γ. Μπαμπινιώτη

Με το Βραβείο του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης»

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τίμησε την Τρίτη τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη με το Βραβείο του Ιδρύματος “Φώτος Φωτιάδης” σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» Φώτος Ια. Φωτιάδης, είπε ότι σε ειδική συνεδρία του το Ίδρυμα, αποφάσισε παμψηφεί όπως τιμήσει τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη με το Βραβείο του Ιδρύματος και να τον ανακηρύξει σε Επίτιμο δια βίου Πρόεδρο του Ιδρύματος.

Είπε πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, εκτιμώντας την πολύχρονη, πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά του χαρισματικού Έλληνα Πανεπιστημιακού, Καθηγητή της Γλωσσολογίας στη συστηματική επιστημονική έρευνα, τη μελέτη, την ερμηνεία, την ετυμολογία και την ορθογραφία αναρίθμητων λέξεων της Νέας Ελληνικής γλώσσας καθώς επίσης την μακρά και ευδόκιμη, επί μισό σχεδόν αιώνα, προσφορά του ως καθηγητή της γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του από το αξίωμα του Πρυτάνεως του ίδιου Πανεπιστημίου, του λειτουργήματος τού Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και τού Προέδρου των Ιστορικών Αρσάκειων Σχολείων ανά την Ελλάδα, πολλών Εκπαιδευτικών και άλλων Ιδρυμάτων και βεβαίως αξιολογώντας θετικότατα τα σπάνια ερευνητικά ενδιαφέροντα και την επιστημονική δράση του με ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες, συμβούλια και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια.

Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι ως περαιτέρω έκφραση αναγνώρισης, σεβασμού και αγάπης, το Ίδρυμα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Άμυνας, απεφάσισε να προσφέρει αντίγραφα του Νέου Λεξικού του Καθ. Μπαμπινιώτη, «Λεξικό των παραγώγων και συνθέτων της Νέας Ελληνικής. Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της γλώσσας μας», σε όλα τα Πανεπιστήμια, τα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και στη Νεοσυσταθείσα Ακαδημία Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick Γεώργιος Δημοσθένους αναφέρθηκε στην προσφορά του Γεώργιου Μπαμπινιώτη στον ελληνικό πολιτισμό. Τον χαρακτήρισε ως κορυφαίο σύγχρονο Ελληνα γλωσσολόγο, επιστήμονα με διεθνή αναγνώριση και πλούσιο επιστημονικό έργο που με απλότητα και ζεστασιά προσεγγίζει τον συνομιλητή του και τον κάνει να είναι περήφανος για την Ελληνική γλώσσα.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, είπε ότι ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στην πολυετή επιστημονική και ερευνητική διαδρομή του, έχει τιμηθεί με πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Έχει μελετήσει με αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό την ελληνική γλώσσα και έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη λεξικογραφία.

Με την αμεσότητα που τον διακρίνει, την απλότητα και τα έμφυτα επικοινωνιακά χαρίσματά του, σημείωσε, έχει αναδείξει με ποικίλους τρόπους στο ευρύ κοινό, τις αξίες της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, παραθέτοντας την αλληλένδετη σχέση και την σύζευξή τους με την ομορφιά, τον πλούτο, την ποιότητα, την ιδιαιτερότητα αλλά και την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας.

“Τελευταίος καρπός της εργασίας του καθηγητή Μπαμπινιώτη, το νέο λεξικό του, με τον εύστοχο τίτλο «Λεξικό των παραγώγων και συνθέτων της Νέας Ελληνικής. Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων τής γλώσσας μας». Το συγκεκριμένο λεξικό θεωρείται για το αναγνωστικό κοινό και ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και τους μαθητές ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσεων ως προς την ακριβή σημασία και την ορθή χρήση των λέξεων. Το οργανωμένο υλικό και τα εμπεριστατωμένα στοιχεία που συγκεντρώνονται στην έκδοση αυτή, καταγράφουν την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και αποδεικνύουν τον δομημένο, λειτουργικό και δημιουργικό της χαρακτήρα”, πρόσθεσε.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, άνθρωπος ελληνολάτρης και πατριδολάτρης όσο λίγοι πνευματικοί άνθρωποι, έχει εύστοχα αποκληθεί “προστάτης της ελληνικής γλώσσας”.

Μελετώντας κανείς, συνέχισε, την εργοβιογραφία του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει πως ο πνευματικός άνθρωπος που βραβεύεται σήμερα, αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο του Ελληνισμού, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής πνευματικής ζωής, την οποία έχει καταξιώσει και τιμήσει με το έργο του.

“Ο εμπνευσμένος Δάσκαλος και διορατικός επιστήμονας, ο ενεργός πολίτης, ο άνθρωπος με την ευγενική ψυχή – Γεώργιος Μπαμπινιώτης – δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται και να υποστηρίζει τον Ελληνισμό της Κύπρου. Η ζωντάνια, η πίστη και η αισιοδοξία που εμπνέει με το έργο και το λόγο του, είναι για εμάς ζωογόνες, ενθαρρυντικές και εμψυχωτικές”, πρόσθεσε.

Στην διάλεξη του “Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της γλώσσας μας. Η δύναμη της Ελληνικής γλώσσας”, ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι “τα σύμβολα με τα οποία εκφράζεται ο ελληνικός λαός με την ελληνική γλώσσα όπου γης, είχα την φιλοδοξία, την προσπάθεια, την τόλμη, να θέσω την ζωή μου στην υπηρεσία της αποτύπωσης της ελληνικής γλώσσας”.

Αυτόν τον γίγαντα που είναι η ελληνική γλώσσα, σημείωσε, ένας ταπεινός γλωσσολόγος στάθηκε απέναντι και προσπάθησε να τον περιγράψει και να γράψει.

“Κι αυτό έγινε για πρώτη φορά σε επιστημονικό, σύγχρονο γλωσσολογικό επίπεδο. Λεξικά έχουν γραφεί κατά το παρελθόν αξιόλογα. Ομως, αυτή η προσέγγιση που θέλησα να κάνω και που φαίνεται από το αποτέλεσμα ότι κάτι κατάφερα, ήταν μια προσπάθεια ανθρώπων που είναι ειδικοί στα θέματα της γλώσσας, αφοσιωμένοι γνώστες της γλωσσικής επιστήμης κι αυτό διακρίνει και ξεχωρίζει τα λεξικά μου από άλλα παλαιότερα ή και νεώτερα λεξικά που επίσης είναι σημαντικά”, πρόσθεσε.

Θα ήθελα, συνέχισε, με το ένατο λεξικό που έχω δημιουργήσει να πω ότι αυτό που λέμε παράγωγα και σύνθετα, είναι ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας κι ένα στοιχείο της δύναμης της Ελληνικής γλώσσας.

“Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων μας της ελληνικής είναι η συνέχεια, η διαχρονικότητα της γλώσσας, πώς από τα πρώτα στοιχεία της γλώσσας έρχονται και δημιουργούνται τα νέα στοιχεία. Αυτό είναι η δεύτερη διάσταση της δύναμης μας, η διαχρονία 40 αιώνων ελληνικής γλώσσας”, σημείωσε.

Αυτό που διαφοροποιεί την ελληνική γλώσσα, είπε, είναι η συνέχεια προφορική και γραπτή για 40 αιώνες στον προφορικό λόγο, για 35 αιώνες στον γραπτό λόγο. Αυτό, συνέχισε, είναι μοναδικό, είναι δύναμη και αλίμονο αν δεν το πιστεύουμε, αν δεν το αξιοποιούμε και αλίμονο αν δεν το διδάσκουμε.

“Οταν προσπάθησα να συντάξω αυτό το λεξικό, είχα στο μυαλό μου να δώσω μια ακτινογραφία του λεξιλογικού θησαυρού της γλώσσας μας. Να πάρω κάθε λέξη και να δώσω το φάσμα στο οποίο υπάρχει ως πυρήνας, η λέξη. Να δώσω το φωτοστέφανο κάθε λέξης”, σημείωσε.

Ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας είναι η τριαδικότητα, γλώσσα-νους-κόσμος, που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και την ξεχωρίζει από όλες τις άλλες μορφές του ζωικού κόσμου.

Είπε ότι η γλώσσα πάνω από όλα είναι “αξία” και “εθνική ταυτότητα” αφού η γλώσσα κάθε λαού είναι ο πολιτισμός του, η ιστορία του, είναι η σκέψη του, είναι ο ψυχισμός του, είναι τα πάντα δηλαδή έχει ένα υπαρξιακό χαρακτήρα.

“Να είμαστε περήφανοι για την ελληνική γλώσσα. Η περηφάνια όμως πρέπει να στηρίζεται σε γνώση και σε δεδομένα. Ολοι ξέρουμε ότι η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει διεθνώς”, είπε εξηγώντας πως “η ελληνική γλώσσα έχει χαρακτηριστικό την συνέχεια, ότι από το 2000 προ Χριστού μέχρι σήμερα εδώ σε αυτό τον χώρο που λέγεται Ελλάδα, ομιλείται πάντοτε η ίδια γλώσσα, η ελληνική, που στο πέρασμα του χρόνου, μπορεί να αλλάζει κάποιες καταλήξεις, κάποιες σημασίες, κάποια πράγματα αλλά είναι η ίδια γλώσσα”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X