ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης: Μειωμένος ο μισθός του Κενεβέζου

«Ας έχουν την εντιμότητα να του ασκήσουν κριτική για τις πολιτικές του θέσεις »

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονα ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για δημοσεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν τον μισθό του πρέσβη στην Αθήνα Κυριάκου Κενεβέζου. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι ο μισθός του Κυριάκου Κενεβέζου  είναι αισθητά πιο χαμηλός σε σχέση με απολαβές προηγούμενων πρέσβεων, ενώ παράλλή επισήμανε την τεράστια δουλειά που επιτελεί στην Αθήνα ο κ. Κενεβέζος και για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα άφησε αιχμές για σκοπιμότητες πίσω από το θέμα που έχει δημιουργηθεί αναφέροντας ότι «Δεν είναι ο μισθός που έχει ενοχλήσει είναι οι κατά καιρούς πολιτικές του επιλογές (του Κυριάκου Κενεβέζου) και να μην εγείρουν ανύπαρκτα ζητήματα». Διερωτήθηκε δε γιιατί δεν εγείρουν ζήτημα για τους υπόλοιπους πρέσβεις.

Απόσπαση ως δημόσια υπάλληλος η Σάβια

Όσο αφορά την απόσπαση της Σάβιας Ορφανίδου στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει αποσπαστεί δημόσια υπάλληλος, μετά από σχετική πρόταση της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων, και την συμφωνία των προϊστάμενων της. Η απόσπαση έγινε από την ΕΔΥ σημείωσε ο Υπουργός, επειδή μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, η περαιτέρω δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο, όπως ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, τα οποία, κατά κανόνα, ενθαρρύνουν τέτοιες αποσπάσεις στελεχών των Υπουργείων της στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο μισθός της παραμένει στην κλίμακα Α8, με απολαβές λίγο κάτω από δύο χιλιάδες ευρώ και δεν αυξάνεται ούτε ένα σεντ, σημείωσε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε, τυχόν επιδόματα για ενοίκιο θα αναληφθούν από την ίδια την Τράπεζα, στο πλαίσιο των εσωτερικών τους κανονισμών, για να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο.  

«Ούτε και εδώ δεν είναι η ουσία της υπόθεσης που έχει ενοχήσει. Είναι μια από τις πολλές αποσπάσεις σε ευρωπαϊκά σώματα, αυτό που ενοχλεί είναι άλλο», επισήμανε.

Στη Βουλή το μπαλάκι για το ΓεΣΥ

Όσο αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι τα νομοσχέδια βρίσκονται εδώ και έξι μήνες ενώπιον της Βουλής και κάλεσε τους βουλευτές, «αν θέλουν ΓεΣΥ να ψηφίσουν τα νομοσχέδια», αναφέροντας ότι τα όποια προσκόμματα μπορεί να προκύψουν, είναι από τους βουλευτές.

Η διαφορετική δική μου άποψη στον σχεδιασμό κατατέθηκε την ώρα που έπρεπε εκεί που έπρεπε, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε καταθέσει την άποψη του όσο αφορά την πτυχή του πολυασφαλιστικού ή του μονοασφαλιστικού. «Ακουω πως και οι ίδιοι επιθυμούν μονοασφαλιστικό, τέτοιο νομοσχέδιο έχουν ενώπιον τους».

Τα νομοσχέδια δεν περιλαμβάνουν το ποσοστό της εισφοράς που πρέπει να πληρώνουν εργαζόμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να πρηγηθούν συγκεκριμένες μελέτες.

Επισήμανε δε ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί η παλαιότερη προσέγγιση της μείωσης του προσωπικού στα νοσοκομεία και της μείωσης του μισθολογίου κατά 40%, αλλά αντιθέτως, ανέφερε, να προχωρήσουμε σε αύξηση κατά 40% και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιμετρήσουμε, όπως ανέφερε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «Δεν μπορούμε να κάνουμε ΓεΣΥ αν δεν ρυθμιστούν όλες οι πτυχές του και γι αυτό η ψήφιση των νομοσχεδίων θα αποτελέσει την έναρξη της τελικής φάσης για την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Θα πρέπει, ανέφερε μέχρι το 2020 να έχουν ολα ρυθμιστεί ώστε το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X