ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για φατρίες ναρκωτικών σε σχολείο έκανε λόγο η Επ. Παιδείας

Υψηλά τα επίπεδα παραβατικότητας στα σχολεία σύμφωνα με τον Κυριάκο Χατζηγιάννη

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε σε ανταγωνισμό φατριών για το ποιος θα πουλήσει περισσότερα ναρκωτικά σε συγκεκριμένο σχολείο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συνέχισε σήμερα, σε κλειστή συνεδρία, τη συζήτηση για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, κρούσματα παραβατικότητας στα σχολεία και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι σε σχέση με τη σχολική παραβατικότητα το Υπουργείο Παιδείας ήρθε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής με μια συνολική πρόταση, για την οποία έγινε ενημέρωση και την οποία προτίθεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να την καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ζητήσαμε όπως πριν κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για στρατηγική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία να γίνει εκ νέου μια διαβούλευση ή μια συζήτηση και να ακουστούν και οι εκπαιδευτικές και άλλες οργανώσεις, ώστε και στη φάση της ετοιμασίας της στρατηγικής να έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν ή να προβληματιστούν από κοινού οι συντελεστές του τομέα της παιδείας», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε πως «Υπήρξαν περιστατικά, τα οποία δεν μας τιμούν. Αυτό όμως ανταποκρίνεται και δεν είναι η συνολική εικόνα των μαθητών μας, δεν είναι η συνολική εικόνα των σχολείων μας, αλλά και ούτε η συμπεριφορά των εκπαιδευτικών. Είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, 0,1%, που ακριβώς αυτό το 0,1% συμπεριλαμβάνει τα πάντα, μέχρι παραβατικότητες με παρανομίες από ναρκωτικά μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και πάσης φύσεως, εν πάση περιπτώσει παραβατικά φαινόμενα για τα οποία πρέπει να γίνει μια περαιτέρω ανάλυση, ως μελέτη, βάσει της οποίας θα καθοριστεί και η στρατηγική», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης των παραβατών, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι υπάρχει εν εξελίξει νομοθεσία από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νεαρούς παραβάτες, το οποίο είναι σε προχωρημένη φάση όπου ξεκινά και η διαβούλευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη νομοθεσία, προτού αυτή κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση στη Βουλή.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ως προ το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έγιναν αναφορές σε σχέση με μέτρα.

«Η νομοθεσία αυτή αφορά παραβάτες άνω των 14 χρόνων, όμως υπάρχουν παραβάτες οι οποίοι είναι κάτω των 14 χρόνων και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κάποιος να τους τιμωρήσει. Υπάρχουν μέτρα τα οποία έγινε εισήγηση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας. Το πακέτο αυτό ή το σχέδιο πρόληψη της παραβατικότητας θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής, η οποία είναι στα πρόθυρα να καταλήξει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορώ να πω γιατί ακόμα βρισκόμαστε στη φάση της στρατηγικής», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα παραβατικότητας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι είναι πάνω από 100 περιπτώσεις το χρόνο, τα σοβαρά περιστατικά.

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές ή περιστατικά έχουν να κάνουν με την εμπορία ναρκωτικών, με τη χρήση ναρκωτικών, με μπούλινγκ, με εκφοβισμούς διαφόρων μορφών. Άρα, λοιπόν, είναι όλα μέσα, είναι όλες οι μορφές συμπεριφορών από ποινικές μέχρι και πολύ πιο ελαφράς μορφής αδικήματα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται η Κύπρος στο θέμα της παραβατικότητας σε σχέση με άλλες χώρες, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «είμαστε μακριά από τη στιγμή που δεν έχουμε συγκροτημένη, ολοκληρωμένη στρατηγική και σχεδιασμό» και πρόσθεσε ότι «είμαστε μικρή χώρα και μου είναι αδιανόητο να υπάρχουν σε σχολείο συμπεριφορές, να ανταγωνίζονται οι φατρίες ποιος θα πουλήσει περισσότερα μέσα σε συγκεκριμένο σχολείο».
Σε ερώτηση αν εννοεί ναρκωτικά, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε καταφατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση