ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένοχος ο Ρίκκος και οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του

Στις 17 Φεβρουαρίου οι αγορεύσεις για μετριασμό των ποινών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχους και τους τέσσερις κατηγορούμενους στην ποινική υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λένα Δημητριάδου στο καταληκτικό σημείο της ογκωδέστατης απόφασης ανακοίνωσε ότι όλες οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι (τρία φυσικά και ένα νομικό πρόσωπο) έχουν αποδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και ως εκ τούτου κρίνονται ένοχοι.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κρίθηκε ένοχος σε έξι από τις 10 κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά και της κατάχρησης εξουσίας, συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Ο δικηγόρος Ανδρέας Κυπρίζογλου κρίθηκε ένοχος για 2 από τις 10 κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» και ο δικηγόρος Παναγιώτης Νεοκλέους βρέθηκαν ένοχοι για πέντε αδικήματα έκαστος που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά και της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Το χρονικό της απόφασης

Η διαδικασία της απόφασης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί Τετάρτη και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Πολύ πριν ξεκινήσει η ανάγνωση της απόφασης παρατηρήθηκε συνωστισμός έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίασε το Κακουργιοδικείο.

Συγγενείς των κατηγορουμένων συνάδελφοι και φιλικά τους πρόσωπα δημοσιογράφοι αλλά και αρκετά μέλη της Αστυνομίας δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην δικαστική αίθουσα η οποία παρέμεινε κατάμεστη μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι παρέμειναν ψύχραιμοι ακούγοντας τα γεγονότα αλλά και το σκεπτικό των τριών δικαστών.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου χαρακτήρισε πρωτοφανή για τα δικαστικά πράγματα του τόπου την συγκεκριμένη υπόθεση ένεκα όπως είπε της παρουσίας ενός πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην λίστα των κατηγορουμένων.

Μια ένδειξη για τον προσανατολισμό του δικαστηρίου έδωσε η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όταν προέβη σε μια πρώτη συνοπτική αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο έκρινε αξιόπιστους τους μάρτυρες κατηγορίας με εξαίρεση την μαρτυρία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου η οποία όπως ειπώθηκε δεν πρόσφερε κάτι το αξιοσημείωτο στη δίκη.

Για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ως μάρτυρα υπεράσπισης το δικαστήριο έκρινε ότι με ειλικρίνεια μετέφερε όσα υπέπεσαν στην αντίληψή του. Κατά την διαδικασία πραγματοποιήθηκαν τρία 10λεπτα διαλείμματα.

Η απόφαση σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήταν πέραν των διακοσίων σελίδων ωστόσο ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι μεγαλύτερος εάν ληφθεί υπόψη ότι η ανάγνωση της απόφασης κράτησε 9 ώρες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση