ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε τελικό στάδιο η Πλατεία Ελευθερίας

Εντός του 2017 θα ολοκληρωθεί το στολίδι που θα κοσμεί το κέντρο της πρωτεύουσας

Newsroom K

Της Αριάνας Χαριλάου

Εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί το στολίδι που θα κοσμεί το κέντρο της πρωτεύουσας. Η Πλατεία Ελευθερίας, δια χειρός μιας εκ των διασιμότερων αρχιτεκτόνων ανά τον κόσμο, τη Ζάχα Χαντίτ, η οποία «έφυγε» από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ώστε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς τόσο στα κατασκευαστικά δρώμενα της Κύπρου όσο και στα πολιτιστικά.

Η εξέλιξη των εργασιών της πλατείας Ελευθερίας, η οποία θα κοστίσει συνολικά 25 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, τη Δημοτική Μηχανικό Αγνή Πετρίδου και τον διευθυντή της εταιρείας LOIS Builders Νικόλα Λοή.

Στην τελική ευθεία η γέφυρα

Στο παρόν στάδιο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, ένας από τους κύριους στόχους του πολύπλοκου και απαιτητικού έργου είναι η λειτουργία της γέφυρας, η οποία αναμένεται πολύ σύντομα να τεθεί σε χρήση μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο και να παραδοθεί στο κοινό. Σύμφωνα με την Δημοτική Μηχανικό Αγνή Πετρίδου, μελετάται από τους αρχιτέκτονες το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο εργολάβος και αναμένεται η απάντησή τους εάν η γέφυρα δύναται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Στη γέφυρα, εξήγησε, υπάρχουν πολλά υλικά, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας στο εξωτερικό, όπως είναι το κουρβωτό γυαλί που θα είναι το στηθαίο προς τον παλιό δημοτικό κήπο. Είχε ζητήσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων να είναι διάφανο, ώστε αν υπάρχει ορατότητα προς τον Προμαχώνα, ανέφερε, λέγοντας πως αυτό θα κατασκευαστεί στο εξωτερικό διότι δεν υπάρχει η τεχνολογία στην Κύπρο, ώστε να δοθεί κλίση. Διαμορφώνονται επίσης οι ράμπες και τοποθετούνται οι μονώσεις ώστε να αρχίσει η πλακόστρωσή της.

Η καθυστέρηση του έργου

Τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την έναρξη των έργων το 2012, καθυστέρησαν κατά πολύ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και η πλατεία άρχισε ουσιαστικά να υλοποιείται σε συνεχή ροή τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουν ξεπεραστεί τα μεγάλα διαδικαστικά προβλήματα και τα προβλήματα προϋπολογισμού, και έχουν δοθεί λύσεις στα περισσότερα τεχνικά προβλήματα και το έργο βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης, τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, προσθέτοντας πως η κατασκευή του έργου αυτού έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολλούς συμπολίτες μας.

Εξηγώντας για την καθυστέρηση υλοποίησης της πλατείας, η κ. Πετρίδου αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αρχικά, αλλά ακόμα και στην διακοπή του συμβολαίου, η οποία πάγωσε τις εργασίες. Από εκείνη την περίοδο, χάθηκε πολύς χρόνος και γίνονταν συνεχώς μελέτες, αλλά και προσφορές ώστε να βρεθεί ο τελικός εργολάβος. «Θεωρώ ότι το έργο βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης του», επανέλαβε, σημειώνοντας πως η πλατεία Ελευθερίας είναι το πρώτο έργο παγκύπρια που εξετάζεται από ένα πολύ μεγάλο και διάσημο γραφείο του εξωτερικού, το οποίο έχει τις ιδιαιτερότητές του.

Τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, κάτω από την γέφυρα θα στεγαστεί ένα εσπρέσσο μπαρ, ένα περίπτερο και ένα γραφείο πληροφοριών, ενώ προς την Πλατεία Σολωμού μια καφετέρια-εστιατόριο και άλλο ένα περίπτερο. Από την άλλη πλευρά, δηλαδή μεταξύ της γέφυρας και της τάφρου Ντα Βίλα θα κατασκευαστεί ένα υπαίθριο θεατράκι επενδυμένο με ξύλο χωρητικότητας 80 θέσεων καθώς και ένας παιδότοπος.

Στην ανατολική τάφρο ολοκληρώθηκαν, η κατασκευή του αμφιθεάτρου, οι βοηθητικοί χώροι κάτω από τα πεζοδρόμια της Στασίνου, η επίστρωση των επιφανειών διακίνησης πεζών, διαμορφώθηκαν οι χώροι πρασίνου και φυτεύτηκαν τα δέντρα, ενώ στη δυτική τάφρο διαμορφώθηκαν τα υδάτινα στοιχεία, κατασκευάζεται η καφετέρια και οι χώροι κατά μήκος της Ομήρου, άρχισε η πλακόστρωση των χώρων διακίνησης πεζών και η διαμόρφωση των ανισόπεδων νησίδων.

Δεν είναι ένα απλό έργο

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εργολάβος του έργου Νικόλας Λοής, ανέφερε πως δεν πρόκειται για ένα απλό έργο, άλλα για ένα έργο υψηλών απαιτήσεων και προκλήσεων η διαδικασία εκτέλεσης του οποίου είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλα αντίστοιχα έργα που κατασκευάζονται στην Κύπρο. Η πολυπλοκότητα του έργου, σημείωσε ο κ. Λοής, είναι για την εταιρία μας μεγάλη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα μας δίνει και την ηθική ικανοποίηση ότι εκτελούμε και θα αποπερατώσουμε ένα έργο το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς στα κατασκευαστικά δρώμενα της Κύπρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Τα ρεκόρ του Healhty και τα multiple choice tests της Λουτ

«Δηλαδή αν στην τριμερή στο Ισραήλ παρευρεθεί σε κάποιο κομμάτι ο αμερικανός πρέσβης, τότε θα μας το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:34

Χαστούκι στο Δικηγορικό Σύλλογο από τις «καταγγελίες» Ν. Κληρίδη στο Facebook

«Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος χρειάζεται `ανακαίνηση` μετά από ψεκασμό!!! »
ΑΚΑ  |  10:07

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση