ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:52
 

Drone έφερε αναστάτωση στον χώρο του αεροδρομίου

Την άμεση λήψη μέτρων ζητά η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το φαινόμενο των drones λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων , δηλώνοντας ετοιμότητα να συνδράμει στη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων που η Πολιτεία κρίνει ότι μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν μια βδομάδα αστυνομικοί εντόπισαν drone να υπερίπταται σε μεγάλο ύψος πλησίον του αεροδρομίου με αποτέλεσμα να το ακολουθήσουν ώστε να εντοπίσουν τον χρήστη κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό αφού μετά από κάποια ώρα παρακολούθησης έχασαν την οπτική επαφή με το drone. Οι έρευνες τις αστυνομίας ωστόσο συνεχίστηκαν στα χωριά Κλαυδιά, Πυργά και Δελίκηπο όπου φαίνεται να χάθηκε η οπτική επαφή αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το περιστατικό δεν επηρεάστηκαν οι πτήσεις αφού αστυνομία και πύργος ελέγχου ήταν σε συνεχόμενη επικοινωνία προς αποφυγή προβλημάτων. Ωστόσο εγείρεται το ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί από τους αρμοδίους το φαινόμενο που είναι σε έξαρση ειδικά σε περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές όπως είναι για παράδειγμα τα στρατόπεδα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Τα drones θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή

Στην ανακοίνωση η Επίτροπος αναφέρει πως το γραφείο της δεν είναι αντίθετο στη χρήση drones για αυστηρά προσωπικούς και ψυχαγωγικούς ή για εμπορικούς σκοπούς, σημειώνει όμως ότι η χρήση drones με κάμερες βίντεο-παρακολούθησης "ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους παραβίασης του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ιδιαίτερα όταν αυτά ίπτανται σε κατοικημένες περιοχές, που θα πρέπει να προβληματίσουν την Πολιτεία".

Η Επίτροπος κάνει λόγο για έξαρση του φαινομένου λόγω της ευκολίας στην προμήθεια drones, στην έλλειψη κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων άλλων προσώπων και στην απουσία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που να απαγορεύει την πτήση drones, λ.χ. κοντά ή πλησίον στρατοπέδων, κύριων εγκαταστάσεων όπως σταθμούς ή πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος ή ακόμη κατοικημένων περιοχών ή λ.χ. τη χρήση τους από ανήλικα πρόσωπα.

"Στην απουσία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, τόσο από το Γραφείο μου όσο και από την Αστυνομία, καθίσταται πολύ δύσκολή, ιδιαίτερα λόγω της δυσκολίας εντοπισμού του χειριστή ο οποίος, με την εμβέλεια πτήσης ορισμένων drones, μπορεί να βρίσκεται αρκετά μακριά από το χώρο παρακολούθησης", αναφέρεται.

Επιπρόσθετα η Επίτροπος αναγνωρίζει ότι παρόμοιοι κίνδυνοι προκύπτουν και από κάμερες σε έξυπνα τηλέφωνα και συσκευές, που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής, ωστόσο διευκρινίζει ότι οι κίνδυνοι από αυτές τις κάμερες είναι ψηλότεροι όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους, όπου θα πρέπει να αναμένουμε ένα χαμηλότερο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής μας ζωής ενώ, τα drones μπορούν να αποτελούν απειλή ακόμη και όταν βρισκόμαστε στο απαραβίαστο της οικίας μας.

"Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζουν και οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ρύθμιση των drones για εμπορικούς σκοπούς. Ίσως, να πρέπει να ρυθμιστεί και η χρήση τους για προσωπικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, είτε με κοινοτική είτε με ημεδαπή νομοθεσία. Μέχρι τότε, η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι δεν απειλείται η ιδιωτική τους ζωή, τουλάχιστο εντός της οικείας τους", καταλήγει η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X