ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λύπη για την εικαστική παρέμβαση στα αγάλματα, εκφράζει το Παγκύπριο

Μαθητές «στόλισαν» αρχαία αγάλματα στο πλαίσιο Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών

ΚΥΠΕ

Λύπη για τις αντιδράσεις στα ΜΜΕ για την εικαστική παρέμβαση στα πλαίσια του 6ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών «Συνδέοντας Ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς» με τίτλο «Από το Ιδεώδες στο Αγοραίο» εκφράζει το Παγκύπριο Γυμνάσιο, προσθέτοντας ότι το σχολείο, μέσα από την ιστορία του ήταν και είναι μακριά από κάθε πρόθεση και ετοιμότητα αμφισβήτησης των αρχών και αξιών της φυλής μας.

Σε ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις διάφορες αναφορές, το Παγκύπριο αναφέρει ότι "η μη κατάλληλη περιβολή δυο αγαλμάτων στην είσοδο του Σχολείου ήταν μια ιδέα η οποία αναπτύχθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Τέχνης για σκοπούς συμμετοχής στον πιο πάνω διαγωνισμό, θα μπορούσε βέβαια να χαρακτηριστεί από κάποιους ως τολμηρή, αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο στην καταγραφή των όποιων θετικών ή αρνητικών αντιδράσεων του θεατή σε κάθε περίπτωση αλλοίωσης της όλης εικόνας του αγάλματος ή της προτομής".

Προστίθεται ότι επιδίωξη ήταν μέσα ακριβώς από το ποιόν των αντιδράσεων "να φανεί το κατά πόσο έργα Τέχνης, Γλυπτικής ιδιαίτερα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τρόπος και μέσο προβολής ακόμη και διαφήμισης αγοραίων αντικειμένων".

Στην ανακοίνωση το Παγκύπριο αναφέρει πως ως έναυσμα στην ιδέα μαθητών ιδιαίτερα λειτούργησε η πρόσφατη πρόταση του οίκου υψηλής ραπτικής GUCCI για φωτογράφιση στον Παρθενώνα για εμπορικούς σκοπούς και προστίθεται ότι η επιλογή των αγαλμάτων του Σχολείου "έγινε όχι βέβαια από έλλειψη σεβασμού, αλλά με το σκεπτικό ότι ως μουσειακά εκθέματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για μια τέτοια εικαστική παρέμβαση όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και ως μέσο άσκησης παιδαγωγικής κριτικής".

Μέσα από τις αντιδράσεις στα ΜΜΕ τις οποίες το Σχολείο δεν χαρακτηρίζει ως αδικαιολόγητες, έκδηλο είναι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι δεν είναι δυνατόν έργα και σύμβολα εθνικής και ιστορικής αξίας να χρησιμοποιούνται ως μέσο προβολής / διαφήμισης ούτε και στην Κύπρο.

"Θα μπορούσε βέβαια να υποστηριχθεί από κάποιους ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Συμφωνούμε. Δεν νομίζουμε όμως μέσα από την πιο πάνω ιδέα να μειώθηκε στη συνείδηση κανενός η εκτίμηση και η οφειλόμενη τιμή προς τα εικονιζόμενα πρόσωπα. Αντίθετα, φάνηκε μέσα από τις αντιδράσεις πως ότι είναι ιερό στη συνείδησή μας διαχρονικά εκεί παρέμεινε και εκεί παραμένει ως εθνική κληρονομιά και υποθήκη. Καταληκτικά, τη λύπη μας εκφράζουμε για τη δημιουργία του όλου θέματος. Το Σχολείο μας μέσα από την Ιστορία του μακριά ήταν και είναι από κάθε πρόθεση και ετοιμότητα αμφισβήτησης των αρχών και αξιών της φυλής μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X