ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορυφώνεται ο πόλεμος Αβέρωφ-Νικόλα

Το ενωτικό δημοψήφισμα, το δείπνο Αβέρωφ-Ακιντζί και το ’18 που διέρρηξαν τις σχέσεις τους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο καιρός όπου Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση εντός της βουλής και συμπορεύονταν για τη ψήφιση νομοσχεδίων με στόχο τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, φαίνεται να έχει παρέλθει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο πολιτικών αρχηγών μετά το ενωτικό δημοψήφισμα και το δείπνο του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Τ/κ ηγέτη, φαίνεται να βρίσκονται στο κόκκινο, μπαίνοντας σε έναν έντονο προεκλογικό πόλεμο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταγγέλλει τον ΔΗΣΥ για υποχωρήσεις ενώ ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του, σκληραίνει τη μέχρι τώρα ρητορική του απέναντι στο ΔΗΚΟ, επιρρίπτοντάς του ακραίες θέσεις στο κυπριακό και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Αφορμή για τη νέα ένταση στις σχέσεις των δύο οι έντονες επικρίσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου σε ο,τι αφορά την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις σχολικές επετείους επισημαίνοντας ότι την ερχόμενη Παρασκευή –όταν δηλαδή θα ψηφιστεί με τη στήριξη του ΑΚΕΛ η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ- θα είναι μία από τις μελανότερες στιγμές του κυπριακού ελληνισμού. Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει την πρόταση νόμου ούτως ώστε να μην περάσει το μήνυμα πως η ε/κ πλευρά υποκύπτει στους εκβιασμούς του Τ/κ ηγέτη.  Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει την περασμένη βδομάδα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι» η οποία αναφέρει πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε το μυστικό δείπνο στο λεγόμενο προεδρικό, καλώντας τον να το διαψεύσει ή να το επιβεβαιώσει.

Κόμματα με ακραίες θέσεις στο κυπριακό

Η στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου την τελευταία βδομάδα, δεν έμεινε αναπάντητη από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Διέψευσε την παρουσία του στο «προεδρικό», χωρίς ωστόσο να απαντήσει που έγινε η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη. Ήδη τις τελευταίες μέρες, σκλήρυνε την ρητορική του. Σε συνέντευξή του στην «Κ», απέρριψε τον χαρακτηρισμό ενδιάμεσος χώρος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως πρόκειται για κόμματα με ακραίες θέσεις στο κυπριακό και δεν έχουν σε καμία περίπτωση να κάνουν με μετριοπάθεια.

Σκέφτεται την καρέκλα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν έμεινε στις «ακραίες θέσεις» που εκφράζουν όπως επισημαίνει τα κόμματα του λεγόμενου Ενδιάμεσου. Το πρωί της Δευτέρας ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση τύπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, καταγγέλλοντάς τον ότι τις επόμενες 300 μέρες θα κοιμάται και θα ξυπνά με μόνο στόχο τις προεδρικές.

«Είναι πια ολοφάνερη η μόνη έγνοια που έχει στο νου ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος. Από τώρα και για τις επόμενες 300 μέρες θα κοιμάται και θα ξυπνά με ένα και μόνο στόχο: πώς θα βρεθεί ο ίδιος στην καρέκλα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ επισημαίνοντας πως  «για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ δεν υπάρχει Κυπριακό, αλλά μόνο η επιδίωξή του να κατακτήσει προσωπικά τον προεδρικό θώκο». 

«Πώς όμως να υπάρχει Κυπριακό για τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο όταν για να διεκδικήσει την καρέκλα έχει συστρατευτεί με τις πιο ακραίες θέσεις που θα ήθελαν να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση; Το πολιτικό συνονθύλευμα του οποίου θέλει να ηγηθεί έχει καθαρό όνομα και στόχο: είναι εκείνοι που δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και εκείνοι που με ηχηρά όσο και κενά συνθήματα προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να συνηθίσει την τουρκική κατοχή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Αντίθετα ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και οι ακραίες δυνάμεις που μπορεί να τον ακολουθήσουν δεν χάνουν ευκαιρία να «πυροβολούν» τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ελπίζοντας ότι η στασιμότητα θα τους δώσει την καρέκλα και την εξουσία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Είναι προφανής η προσπάθεια του ΔΗΣΥ να αποπροσανατολήσει την κοινή γνώμη από το πρόσφατο επικίνδυνο σφάλμα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακκιντζί στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, απαντά με ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

«Αντί λοιπόν ο ΔΗΣΥ να επιτίθεται ατεκμηρίωτα και πανικόβλητα στο Νικόλα Παπαδόπουλο, τον καλούμε να απαντήσει στον Κυπριακό λαό την απλή ερώτηση: Πού έγινε η πρόσφατη συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Μουσταφά Ακκιντζί;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ξεκίνησε ο Νικόλας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη ρητορική του εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός τρίτου δρόμου στο κυπριακό και την οικονομία, με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Ήδη έχει ξεκινήσει επαφές για τις προεδρικές εκλογές του 2018, με όλα τα κόμματα πλην των δύο μεγάλων, με στόχο μία κοινή υποψηφιότητα. Αν και δεν επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος, η ΕΔΕΚ στηρίζει ήδη την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου  σύμφωνα με έγκυρες κομματικές πηγές ενώ θετική φαίνεται και η Ελένη Θεοχάρους, χωρίς ωστόσο η στήριξή της να είναι δεδομένη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα συναντηθεί εντός της βδομάδας με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων για τις προεδρικές εκλογές. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση