ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

Εν μέσω επικρίσεων αποχώρησε ο Μπασιακούλης από την Ε.Φ

Οι στρατιωτικοί έλειπαν από τις διαδικασίες λύσης αναφέρουν αξιωματικοί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών στην επιστολή του εκφράζει δυσαρέσκεια για την αποδοχή της μείωσης της θητείας, ενώ γνώριζε, όπως αναφέρει, ότι πρόκειται για απόφαση, που εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι τη μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

Επικρίνεται και ο Αντιστράτηγος Μπασιακούλης ότι επί των ημερών του έλαμψε η απουσία των στρατιωτικών από τις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού

Στο μεταξύ σήμερα στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά και στην αναβάθμιση του ρόλου των ένοπλων δυνάμεων μέσα από μια νέα αμυντική διπλωματία.

«Δεν μπορώ να μην επισημάνω πως παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει παρανόμως στο νησί μας και συνεχίζει να αποτελεί δυστυχώς μόνιμη απειλή, ενόσω παραμένει», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Χωρίς υπερφίαλες διακηρύξεις, πρόσθεσε, «θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναλαμβάνετε τα νέα σας καθήκοντα σε μία περίοδο καθοριστική, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Εθνική Φρουρά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Γνωρίζετε, είμαι βέβαιος πως η Εθνική Φρουρά με την πρόσφατη πρόσληψη τριών χιλιάδων συμβασιούχων οπλιτών και η νέα Δομή Δυνάμεων άλλαξε οριστικά μορφή μετατρεπόμενη σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο Σώμα, με ημιεπαγγελματική μορφή», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «υλοποιήσαμε την δέσμευση της Κυβέρνησης μας για μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, συνέχισε, «περιλαμβάνει ακόμα τη διοικητική μεταρρύθμιση του υπουργείου και την απαραίτητη συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας με το ΓΕΕΦ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη».

Είμαι ευτυχής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «γιατί διαπιστώνω πως τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις, πέραν από τον παραδοσιακό τους ρόλο που είναι η αποτροπή οποιασδήποτε απειλής από τις κατοχικές δυνάμεις, αναβαθμίζουν το ρόλο τους στην περιοχή, μέσα από μια νέα αμυντική διπλωματία» και έκανε αναφορά στις στρατιωτικές συνεργασίες που έχει συνάψει η Κύπρος με γειτονικές και άλλες χώρες.

Τα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών.

«H τουρκική κατοχή - όπως προείπα - εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα αλλά την ίδια στιγμή τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν όπως και οι προκλήσεις», ανέφερε. Ανάλογες, λοιπόν, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι και οι προσαρμογές στην Εθνική Φρουρά».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «αυτό το στόχο υπηρετεί, μεταξύ άλλων, και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς, η οποία υλοποιείται συντεταγμένα στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

Σε αναφορά του στον απερχόμενο Αρχηγό Γεώργιο Μπασιακούλη ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση, την πειθαρχία αλλά και την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς αφήνει πίσω του σημαντικό έργο και γι’ αυτό τον ευχαριστώ θερμά».

«Καθ` όλη την διάρκεια της εδώ παραμονής του θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε μια αγαστή συνεργασία, απόλυτος αλληλοσεβασμός και πλήρης πειθαρχία στους νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνει πίσω του τις καλύτερες των εντυπώσεων», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι «με τις κατευθύνσεις και τη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας αλλά και τη στήριξη όλων των στελεχών της Εθνικής Φρουράς το έργο σας θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία προς όφελος της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο «για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλατε το άτομο μου με το διορισμό μου ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς».

Διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσει «τις δυνάμεις μου τις γνώσεις και την εμπειρία μου για τη συνέχιση του έργου των προκατόχων μου στην Εθνική Φρουρά και θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς του κράτους για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Φρουράς, τη διατήρησή της σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X