ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγωγή 150 εκατ. ευρώ κατά της Δημοκρατίας

Ενάγων η εταιρεία EDT Agency Services LTD για το νέο καθεστώς στο λιμάνι Λεμεσού – τι απαντά το ΥΠ.ΜΕΤ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τρεις αγωγές κατά όσων ενεπλάκησαν στην παραχώρηση των υπηρεσιών του λιμένα Λεμεσού σε ιδιώτες κατέθεσε η εταιρεία EDT Agency Services LTD η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή υποστηριχτικών υπηρεσιών σε εταιρείες υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα η εταιρεία μέσω των νομικών της συμβούλων έχει στραφεί εναντίων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας του υπουργού και γενικού διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών της Αρχής Λιμένων και των επενδυτών στους οποίους παραχωρήθηκε μετά από διαγωνισμό το λιμάνι Λεμεσού.

Η EDT Agency Services LTD μέσω των αγωγών υποστηρίζει πως το νέο καθεστώς στο λιμάνι της Λεμεσού έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του έχει αυξήσει τα τέλη και δικαιώματα στους χρήστες ενώ προβλήματα εντοπίζει η εταιρεία στη χρήση του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου που είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία το 2012 από την ΑΛΚ. Η εταιρεία κάνει λόγω για δόλιο αποκλεισμό της από την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ κάτι που έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της, ζημιές ή απώλειες πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Επίσης γίνεται λόγος για συνεννόηση της Δημοκρατίας με τις εταιρείες που διαχειρίζονται το λιμάνι προκειμένου να την εκτοπίσουν.

Με την δεύτερη αγωγή επιδιώκεται οι συμφωνίες παραχώρησης να κηρυχθούν αντισυνταγματικές και άκυρες. Με την τρίτη αγωγή η EDT Agency Services LTD ζητά να ματαιωθεί η απομάκρυνσή της από το λιμάνι Λεμεσού υποστηρίζοντας ότι με ενθάρρυνση του κράτους προχώρησε σε επενδύσεις εκατομμυρίων προκειμένου να παρέχει απρόσκοπτα υπηρεσίες στις εταιρείες υδρογονανθράκων.

Στερούνται νομικής βάσης οι αγωγές

Από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών επί του γενικότερου θέματος η άποψη των νομικών του συμβούλων είναι πως οι αγωγές στερούνται νομικής βάσης. Στα επιμέρους θέματα που εγείρει η εταιρεία το Υπουργείο Μεταφορών απαντά πως «η Αρχή Λιμένων Κύπρου, στις 9.11.2012, ικανοποίησε το αίτημα της εταιρείας EDT Agency Services Ltd για παραχώρηση άδειας διάρκειας πέντε χρόνων, για χρήση χερσαίου χώρου στο λιμάνι Λεμεσού, με σκοπό τη δημιουργία εγκαταστάσεων παρασκευής μονάδας λάσπης (mud-plant) στην περιοχή των ναυδέτων του λιμανιού Λεμεσού και πως παραχωρήθηκε επίσης, άδεια χρήσης θαλάσσιου χώρου, για εγκατάσταση πλωτού κρηπιδώματος, έτσι ώστε να μπορούν τα πλοία μεταφοράς της λάσπης να προσεγγίζουν στο λιμάνι Λεμεσού, 24 ώρες την ημέρα για τη φόρτωσή και μεταφορά της, στο χώρο της γεώτρησης».

Το Υπουργείο απορρίπτει τον ισχυρισμό της εταιρεία σημειώνοντας ότι «ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Θέση του Υπουργείου Μεταφορών είναι πως η ημερομηνία λήξης της άδειας ήταν η 30η Νοεμβρίου 2017 και ότι η Αρχή, κάνοντας χρήση του δικαιώματός της που αναφέρεται στον Όρο 4 παράγραφος 2, της εν λόγω άδειας, ενημέρωσε την εταιρεία, στις 2.6.2017, ότι η άδεια μετά τις 30.11.2017, δεν θα ανανεωνόταν, εξαιτίας ουσιαστικών ζητημάτων, που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.

Σημειώνεται επίσης ότι η αρχική άδεια προέβλεπε τη δυνατότητα διενέργειας λιμενικών εργασιών, οι οποίες εν τω μεταξύ, παραχωρήθηκαν στους νέους διαχειριστές του Λιμένα Λεμεσού.

Ακυρώθηκε δημοσιογραφική
Εν τω μεταξύ η εταιρεία προσχώρησε σε ακύρωση δημοσιογραφικής που ήταν προγραμματισμένη την Τετάρτη το πρωί με το σκεπτικό να μην δοθεί πολιτική χροιά ενόψει Προεδρικών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

ΠτΔ: «Δεν χρειάζεται ούτε υπεροψία ούτε και δημιουργία κλίματος»

«"Μέσα στην αλλοφροσύνη των παθών, έγιναν από μέρους των ατάκτων μας αντίποινα αξιοθρήνητα κατά των Τούρκων, ...»
Russ  |  21:32

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Ο Ευρωπαικος καπιταλισμος ειναι η μανα που γεννησε το Ναζισμο/Φασισμο, που σημερα σηκωνει κεφαλη με ...»
Russ  |  18:49

KE: Θυσιάζουν το μέλλον των Τ/κ για να είναι αρεστοί στην Τουρκία

«...............Το 1963 η ε/κ ηγεσία έκλεψε το μερίδιο των τ/κ απο το κοινο κρατος και με κτηνωδη ...»
Russ  |  18:42

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Αναβίωση του χιτλερισμού υπό τα όμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Αν δεν ξυπνήσει η Ευρώπη θα κλάψουμε ...»
Ai Em  |  14:25

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Θέατρα για μικρούς και μεγάλους, συναυλίες, εικαστικά, σινεμα, προτάσεις που θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές!

35+1 Ιδέες για το weekend

To Σαββατοκύριακο είναι εδώ και δεν έχουμε παρά να το γεμίσουμε με πολιτιστικές εμπειρίες
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ